GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštar pad prometa na zračnim lukama u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku u listopadu

Oštar pad prometa na zračnim lukama u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku u listopadu
ZRAČNE LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2020 / 09:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tri najveće hrvatske zračne luke, Zagreb, Split i Dubrovnik, objavile su svoju mjesečnu statistiku za listopad. Sve zračne luke bilježe pad broja putnika u odnosu na rujan.

Pad broja putnika u listopadu zapravo je bio očekivan iz nekoliko razloga. Prvo, već tradicionalno u listopadu imamo manje sezonalnih linija, osobito u Splitu i Dubrovniku, a ove je godine zbog utjecaja pandemije cijeli niz linija prestao prometovati već krajem rujna, mjesec dana ranije nego što je to bilo uobičajeno prethodnih godina, piše Croatian Aviation.

Osim ranijeg ukidanja linija, zrakoplovi koji su prometovali prema i iz tri spomenute zračne luke imali su nisku popunjenost putničke kabine. Uz samu pandemiju i krizu koju ista prouzrokuje, tu je strah od putovanja zrakoplovom zbog učestalih otkazivanja letova te nesigurnost oko čestih promjena pravila na državnim granicama. Sve navedeno rezultiralo je rekordno niskim brojkama - tri najveće hrvatske zračne luke u listopadu nisu zajedno imale ni 100 tisuća putnika (konkretno, bilo ih je 95.432)!

Zračna luka Zagreb u listopadu ove godine imala je 55.289 putnika, daleko najviše od svih hrvatskih zračnih luka, no i ovdje je primjetan pad broja putnika u odnosu na rujan (više od 10 tisuća putnika manje u odnosu na prethodni mjesec).

U listopadu 2019. godine Zagreb je imao 330.598 putnika. Ukupno je, od 01. siječnja do 31. listopada, kroz glavnu hrvatsku zračnu luku prošlo 840.610 putnika (u istom razdoblju prošle godine 2.957.109) pa je sada potpuno jasno da ni zagrebačka zračna luka ove godine neće doći do milijuntog putnika. Zagreb od siječnja do listopada bilježi pad putničkog prometa od preko 71% u odnosu na isti period prošle godine.

Zračna luka Split u listopadu je imala 25.796 putnika, dok je u listopadu 2019. kroz ovu zračnu luku prošlo čak 247.172 putnika! Split je svoju šansu za milijuntim putnikom izgubio još davno, do kraja listopada kroz ovu je zračnu luku prošlo 657.570 putnika što je zapravo sasvim dobar rezultat s obzirom na to da do svibnja značajnog prometa gotovo da i nije bilo, pa je većina putnika kroz Split prošla u samoj špici sezone.

Od siječnja do listopada prošle godine ova je zračna luka imala više putnika čak i od Zagreba - preko 3 milijuna (3.214.702).

Dubrovnik se ove godine po pitanju zračnog prometa nije proslavio pa je listopad bio još jedan skroman mjesec u nizu. Kroz Zračnu luku Dubrovnik prošlo je svega 14.347 putnika, dok je istog mjeseca prošle godine ondje bilo gotovo 300 tisuća putnika (299.532).

U Zračnoj luci Dubrovnik nešto bolji promet na mjesečnoj razini ostvaren je samo u kolovozu (gotovo 120 tisuća putnika)
Od siječnja do listopada kroz ovu je zračnu luku prošlo 321.296 putnika, prošle godine u istom razdoblju 2.804.478.

Jedno je sigurno, pad broja putnika nastavit će se i u posljednja dva mjeseca ove godine, no problem je što se oporavak tržišta ne nazire, gotovo sigurno ne do proljeća sljedeće godine. Detaljnu statistiku ostalih hrvatskih zračnih luka (Pule, Rijeke, Zadra i Osijeka) objavit ćemo uskoro.

Tagovi: Zračna luka Split, Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Zagreb
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE