GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštar pad profitabilnosti kompanija sa Beogradske berze

Oštar pad profitabilnosti kompanija sa Beogradske berze
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2019 / 12:22
Autor: SEEbiz / Kamatica / Momentum
BEOGRAD - Kompanije koje sačinjavaju reperni indeks Beogradske berze, Belex15, zabeležile su veliki pad profita u prvih šest meseci tekuće godine, pokazuju polugodišnji rezultati ovih najvećih domaćih korporacija.

Premda je ukupan poslovni prihod ovih kompanija oslabio tek 1,8 odsto na 174,4 milijarde dinara, profit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) pao je skoro 30 procenata na nepune 22 milijarde dinara, dok je neto profit skoro prepolovljen na 10,5 milijardi dinara.

Najveći negativan uticaj na zbirne rezultate imala je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je usled neplaniranog dugog remonta rafinerije zabeležila pad neto rezultata od skoro 72 odsto na 3,2 milijarde dinara. Ovo je najslabiji polugodišnji rezultat NIS-a još od 2010. godine, faktički od prve godine kada je Gazprom u potpunosti preuzeo upravljanje ovom kompanijom.

Značajan pad profitabilnosti domaćih korporacija došao je i usled otpočinjanja sprovođenje koncesije Aerodroma "Nikola Tesla" u decembru prošle godine. Aerodrom u tekućoj godini veliku većinu prihoda generiše iz godišnje koncesione naknade koju uplaćuje koncesionar, a koje su definisane koncesionim ugovorom.
Stoga su godišnji prihodi Aerodroma u bliskoj budućnosti limitirani na 4-5 miliona evra koliko će iznositi godišnje koncesione naknade, što je višestruko manje od prosečne realizacije u prethodnim godinama redovnog poslovanja.

Uprkos rastu poslovanja iz osnovnog biznisa, Komercijalna banke je takođe zabeležila blagi pad profitabilnosti, pre svega usled povećanih ostalih rashoda. Povećani obim poslovnih aktivnosti doneo je najvećem domaćem građevinaru, Energoprojekt holdingu, profit veći za 21,8 odsto, dok je veliki pozitivan iskorak načinio i bečejski Sojaprotein koji je u periodu januar-jun zabeležio pozitivno poslovanje nakon prošlogodišnjih velikih gubitaka. Sojaprotein je u prvih šest meseci, usled pre svega nižih cena sirovina, ostvario neto profit od 162 miliona dinara.

Blago smanjenje profita registrovao je Impol Seval koji je nastavio trend solidne profitabilnosti, u velikoj meri zahvaljujući povoljnim uslovima na globalnom tržištu, a neznatan pad krajnjeg rezultata od 1,5 odsto pretrpeo je i Messer Tehnogas. Ova kompanija je nakon prošlogodišnjeg preuzimanja Messer-ove podružnice u Sloveniji u prvih šest meseci zabeležila značajan rast poslovanja, dok je krajnji rezultat bio neznatno manji pre svega usled vanredno niskih poreskih obaveza koje je kompanija imala u uporednom periodu prošle godine. Pad profita od 6,4 odsto registrovao je Metalac, u velikoj meri pod uticajem sada već hroničnih problema na tržištu Rusije, dok je Galenika Fitofarmacija zabeležila krajnji rezultat za 10 procenata slabiji usled nastavka trenda pada cena na domaćem tržištu i rasta cene materijala.

Veliki pad konsolidovanog profita od 32 odsto registrovalo je Jedinstvo iz Sevojna čemu su doprineli visoki ostali rashodi. Ova kompanija koja beleži najveću uposlenost u godinama nakon izbijanja svetske ekonomske krize registrovala je visoke dvocifrene stope rasta prihoda i profita pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA). Vranjski proizvođač peći i štednjaka Alfa plam nastavio je prošlogodišnji negativni trend poslovanja, pre svega usled slabije realizacije na inostranom tržištu. Alfin poslovni prihod je pao 14,2 odsto dok je neto profit oslabio čak 73,8 odsto na 105,1 milion dinara.

Na pozitivnoj strani polugodišnjih rezultata ipak stoji činjenica da su sve kompanije iz indeksne korpe registrovale pozitivno poslovanje, uz solidne dividende tokom leta odobrene akcionarima (izuzetak su Energoprojekt, Sojaprotein i Alfa plam). Do kraja godine valja očekivati i oporavak poslovanja, pre svega usled očekivanih boljih rezultata NIS-a nakon normalizacije poslovanja od juna.Turizam u Slavoniji ima odlične temelje, ali treba pomoć države.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, Nftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Messer Tehnogas, Impol Seval, Energoprojekt Holding, Metalac, Alfa Plam, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
U Luci Rijeka u devet mjeseci prekrcano 6 posto više tereta
RAST
U Luci Rijeka u devet mjeseci prekrcano 6 posto više tereta
RIJEKA - Luka Rijeka ostvarila je u prvih devet mjeseci promet od 1,6 milijuna tona tereta, što je 6 posto više u usporedbi s istim razdobljem lani, podaci su iz nerevidiranog nekonsolidiranog izvješća o poslovanju objavljenom u četvrtak.
LVMH i Tiffany premostili nesuglasice, dogovorili spajanje uz nižu cijenu
DOGOVOR
LVMH i Tiffany premostili nesuglasice, dogovorili spajanje uz nižu cijenu
NEW YORK - Američka draguljarnica Tiffany&Co dogovorila je s francuskim proizvođačem luksuzne robe LVMH-om da će pristati na nižu ponudu za preuzimanje, okončavši time pravni sukob u koji se uplela i francuska država.
Njemački Trst i kineska Rijeka: Konkurencija će pojesti Luku Koper
LUKE
Njemački Trst i kineska Rijeka: Konkurencija će pojesti Luku Koper
KOPER - Luci Koper prijeti jača konkurencija sa sjevera i juga. Većinu jednog od tršćanskih terminala upravo je kupio njemački logistički div HHLA, a riječka će luka novi terminal za kontejnere dati u zakup koncesionaru do kraja godine.
Neto dobit Podravke porasla 8,1 posto
RAST
Neto dobit Podravke porasla 8,1 posto
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u prvih je devet mjeseci ove godine unatoč otežanim uvjetima poslovanja, ostvarila rast neto dobiti za 8,1 posto te rast prihoda od prodaje za 2,8 posto, objavljeno je u četvrtak iz te kompanije.
Končarev tramvaj za Latviju testira se na zagrebačkim prugama
TESTIRANJE
Končarev tramvaj za Latviju testira se na zagrebačkim prugama
ZAGREB - Po prugama grada Zagreba počeo je voziti tramvaj boje netipične za vozila javnog prijevoza glavnog grada Hrvatske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE