GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštar pad prodaje Dalekovoda, ali ipak ostvarena dobit

Oštar pad prodaje Dalekovoda, ali ipak ostvarena dobit
PRVI KVARTAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2022 / 19:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U prva tri mjeseca 2022. godine ukupna prodaja Dalekovod Grupe iznosila je 175,3 milijuna kuna, što predstavlja pad od 37,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Smanjenje poslovnih prihoda prvenstveno je rezultat slabije aktivnosti natječaja tijekom 2020. i 2021. godine. Nadalje, nestabilna politička situacija ubrzala je ionako postojeći rast cijena inputa, posljedično pojačavajući inflatorne pritiske i dodatno snižavajući profitabilnost Grupe. Najveći pad profitabilnosti zabilježen je kod matične tvrtke Grupe, Dalekovoda, zbog prekida dva projekta u Ukrajini i ukupne manje aktivnosti u skandinavskim zemljama.

Također, tvrtka kćer Dalekovod Ljubljana u Sloveniji prijavila je nižu aktivnost od očekivane zbog prestanka projekta Cirkovce-Prince 2x400kV. Grupa ne očekuje daljnje gubitke zbog prestanka ukrajinskih projekata, budući da su poslovi s investitorima strukturirani tako da se rizik minimizira. Prihodi segmenta Proizvodnja porasli su 13% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosili su 37 mil. kuna, ali je zbog inflatornih pritisaka ostvarena niža profitabilnost. Dalekovod Mostar zabilježio je porast prodaje od 24% zbog visoke aktivnosti na ugovorenim poslovima tijekom 2021. Na domaćem tržištu Dalekovod Project i Dalekovod EMU zabilježili su nižu prodaju zbog slabije aktivnosti kupaca.

Nakon dokapitalizacije novih vlasnika i uplate ukupnog kapitala od 410 milijuna kuna u novcu u siječnju, društvo je svoj dug prema vjerovnicima podmirilo sredstvima prikupljenim emisijom novih dionica. Tražbine su utvrđene predstečajnom nagodbom. Ukupni iznos namirenih potraživanja iznosio je 357 mil. kuna, te su se, posljedično, značajno poboljšali pokazatelji zaduženosti i ukupni financijski položaj Društva. Kako su kapitalne neadekvatnosti otklonjene, tvrtka je osigurala veću otpornost na vanjske čimbenike.

Poslovni rashodi, koji su iznosili 205,9 mil. kuna, manji su za 25,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je uglavnom zbog OPEX-a koji prate trend prodaje. Na spomenuto smanjenje operativnih troškova najviše su potaknuli niži materijalni troškovi koji su zabilježili smanjenje od 42,1% ili 71 mil. kuna. Troškovi zaposlenika nominalno su smanjeni za samo 3,2 milijuna kuna ili 5,1% na godišnjoj razini na 59 milijuna kuna. Broj zaposlenih na kraju izvještajnog razdoblja iznosio je 1.217, što je 95 zaposlenika manje u odnosu na isti period prethodne godine. Spomenuti pad EBITDA (sa 14,4 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2021. na -19,4 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2022.) najvećim je dijelom posljedica smanjenja prodaje. Kako je pad EBITDA bio veći od pada prodaje, operativna profitabilnost se smanjila, a EBITDA marža je pala za 162 bazna boda na -11,1%.

Neto financijski rezultat poboljšan je sa -6,9 milijuna kuna na 903 tisuće kuna zbog znatno nižih gubitaka od tečajnih razlika, koji su smanjeni sa 6,1 milijuna kuna na 868 tisuća kuna.

Tagovi: Dalekovod, poslovni rezultati, građevinski sektor
PROČITAJ I OVO
Puma u Los Angelesu otvorila centar za dizajn i razvoj
ŠIRENJE
Puma u Los Angelesu otvorila centar za dizajn i razvoj
LOS ANGELES - Njemački proizvođač sportske odjeće i opreme Puma želi proširiti svoju prisutnost i povećati prodaju svojih proizvoda u SAD-u, kako bi se još više približio svojim vodećim konkurentima Adidasu i Nikeu. U svjetlu tih napora, u Los Angelesu je otvoren centar za dizajn i razvoj, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE