GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštar pad neto dobiti Petrokemije

Oštar pad neto dobiti Petrokemije
SUNOVRAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 13:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Petrokemija je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 19 milijuna kuna, znatno manje u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 315 milijuna kuna, pokazuje u četvrtak objavljeno financijsko izvješće toga proizvođača mineralnih gnojiva.

"Rezultat Petrokemije d.d. u prvih devet mjeseci ove godine pod utjecajem je veće cijene prirodnog plina, veće cijene naknada za emisiju ugljičnog dioksida (CO2) te niže potražnje na tržištu. Negativni utjecaji djelomično su ublaženi većim prodajnim cijenama mineralnih gnojiva te provedenim mjerama učinkovitosti", kaže u komentaru izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi predsjednik Uprave Davor Žmegač.

Po podatcima iz izvješća, ukupni poslovni prihodi Petrokemije d.d. u prvih devet mjeseci mjeseci iznosili su 1,5 milijardi kuna i porasli su sedam posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prihodi od prodaje su porasli za šest posto, na 1,49 milijardi kuna, što iz kutinske tvrtke objašnjavaju povećanjem cijena mineralnih gnojiva, a kao posljedicu znatno više cijene prirodnog plina na europskom tržištu.

Po podatcima iz izvješća, cijena prirodnog plina na europskim je tržištima porasla za prosječnih 249 posto, a značajno je povećana, za 129 posto, cijena emisijskih jedinica CO2 (EUA) zbog nove direktive EU po kojoj se mora dodatno smanjiti emisija CO2.

Poslovni rashodi Petrokemije u prvih su devet mjeseci iznosili 1,49 milijardi kuna, što je porast u odnosu na isto razdoblje lani za 38 posto.

EBITDA bez jednokratnih stavki iznosi 141 milijuna kuna, što je smanjenje za 65 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine, i to uglavnom zbog, kako se ponavlja, značajnog povećanja cijene prirodnog plina i niske potražnje na tržištu.

Neto dobit je smanjena za 94 posto, na 19 milijuna kuna.

Uspoređujući rezultate bez jednokratnih stavki, neto dobiti za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 71 milijuna kuna, u usporedbi sa neto dobiti od 320 milijuna kuna u devet mjeseci lani. "Jednokratne stavke imale su značajan utjecaj, 52 milijuna kuna u devet mjeseci 2021. godine i pet milijuna kuna u devet mjeseci 2020. godine. Negativan učinak vrijednosnog usklađivanja obveza za naknade na emisiju CO2 u prvih devet mjeseci ove godine uzrokovan je značajnim povećanjem cijene emisijskih jedinica CO2", kaže Žmegač.

Podsjetio je i kako je u Petrokemiji početkom godine uspješno izvršen remont postrojenja te je ponovni start proveden u prvoj polovici veljače. U remontu su izvedene i razvojne investicije vezane uz unapređenje energetske učinkovitosti tvornice.

Kapitalna ulaganja u devet mjeseci ove godine, kako je naveo, iznose 91 milijuna kuna, što je povećanje od 217 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

"Poslovodstvo pažljivo promatra razvoj situacije vezane uz covid-19 i provodi relevantne preporuke HZJZ za očuvanje zdravlja i sigurnosti zaposlenih u društvu te također kontinuirano radi na procjeni učinaka pandemije na poslovanje društva", zaključuje u komentaru Žmegač.

Petrokemija je objavila i konsolidirano financijsko izvješće, koje uz matičnu kutinsku kompaniju obuhvaća i Luku Šibenik, Tvornicu gline Kutina i Tvornicu paleta Kutina.

Po podatcima iz tog izvješća, Petrokemija grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobiti od 16 milijuna kuna u odnosu na 314 milijuna kuna neto dobiti u istom razdoblju prošle godine.

Tagovi: Petrokemija, Amonijak, Urea, Davor Žmegač
PROČITAJ I OVO
Edita Maretić Dimlić menadžerica, a Eva Smokrović poduzetnica godine
KARIJERE
Edita Maretić Dimlić menadžerica, a Eva Smokrović poduzetnica godine
ZAGREB - Menadžerica godine je ravnateljica Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES - Split Edita Maretić Dimlić, a poduzetnica godine je Eva Smokrović iz Ustanove za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju "Helena Smokrović" iz Rijeke, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).
Tri doze Pfizerova cjepiva neutraliziraju omikron
CJEPIVO
Tri doze Pfizerova cjepiva neutraliziraju omikron
ZAGREB - BioNTech i Pfizer objavili su u srijedu da tri doze njihova cjepiva protiv covida-19 neutraliziraju novu omikron varijantu koronavirusa, prenose svjetske agencije.
Lego ulaže milijardu dolara u novu tvornicu u Aziji
INVESTICIJE
Lego ulaže milijardu dolara u novu tvornicu u Aziji
KOPENHAGEN - Danski proizvođač igračaka Lego objavio je u srijedu da planira uložiti više od milijardu dolara u tvornicu u Vijetnamu kako bi pratio nagli rast potražnje za popularnim plastičnim kockicama u boji među djecom diljem Azije.
Novi mandat članovima Uprave Atlantic Grupe
MANDAT
Novi mandat članovima Uprave Atlantic Grupe
ZAGREB - Na jučer održanoj sjednici Nadzornog odbora društva Atlantic Grupa d.d., Predsjednik Uprave Emil Tedeschi te članovi Uprave,
U Europi će 2022. biti proizvedeno 3,6 milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa
CJEPIVO
U Europi će 2022. biti proizvedeno 3,6 milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa
BRUXELLES - Proizvođači cjepiva u Europskoj uniji trebali bi iduće godine proizvesti 3,6 milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa, a u svijetu bi ih trebalo biti proizvedeno više od 20 milijardi, rekla su u srijedu dva visoka europska dužnosnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE