GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osnovana udruga vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska

Osnovana udruga vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska
VINARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2019 / 18:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Osnovana je i četvrta regionalna vinogradarska organizacija - Bregovita Hrvatska, izvijestili su u utorak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Udruga okuplja vinare i vinogradare s područja Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Četvrta regionalna vinogradarska organizacija - Bregovita Hrvatska osnovana je s ciljem razvoja i jačanja vinarstva u Hrvatskoj, a uz potporu HGK.

"Središnja Hrvatska ima veliki vinogradarski i vinarski potencijal, obuhvaća sedam županija i grad Zagreb, a pod vinogradima je 20 posto od ukupnih hrvatskih vinogradarskih površina", ističe potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Dodaje kako se na tom području proizvodi 17,5 posto ukupne hrvatske proizvodnje grožđa i vina prema evidencijama iz Vinogradarskog registra, a od 12 zaštićenih oznaka izvornosti njih pet na razini vinogradarskih podregija odnosi se na središnju Bregovitu Hrvatsku.

Kovačević se nada da će se ova Udruga, zajedno s još tri postojeće regionalne udruge - Vinistra, Vina Dalmacija i Graševina Croatica - uklopiti u jedinstveni mozaik klimatskih, povijesnih, zemljopisnih i sortnih specifičnosti hrvatskih regija.

Za predsjednika Udruge izabran je Marko Miklaužić, vlasnik vinarije Miklaužić, a za zamjenika Josip Tržec iz vinarije Šafran.

Miklaužić je istaknuo kako su vinarstvo i vinogradarstvo najrazvijeniji dio poljoprivrede te kako kao turistički orijentirana zemlja vrlo malo koristimo resurse kontinentalnog dijela. "Trebamo ponuditi gostima ono najbolje što imamo, a to su autohtona hrana i vino", rekao je, dodajući kako će se kroz rad Udruge to nastojati poboljšati.

Po podacima HGK, izvoz vina prošle je godine porastao za 23 posto, i to prvenstveno u segmentu kvalitetnih i vrhunskih buteljiranih vina i pjenušaca, ali i dalje pokriva tek 53 posto uvoza.

Stoga je stvaranje i jačanje regionalnih organizacija, uz rješavanje sivog tržišta i prekomjernog uvoza, jedna od najvažnijih karika u lancu povećanja konkurentnosti i brendiranja Hrvatske kao vinske turističke destinacije, ističu iz Komore.

Ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić kaže da je novi Zakon o vinu usmjeren prema proizvođačima iz više pozicija, prvenstveno u smislu davanja novih javnih ovlasti vinarima.

Postojala je određena bojazan oko organizacije vinara središnje Bregovite Hrvatske jer regija ima veliki broj proizvođača na malim površinama, ali danas mi je drago vidjeti da je ta bojazan bila neopravdana, rekao je Dugalić

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić je pozdravio inicijativu okupljanja proizvođača, naglasivši da je to preduvjet za uspješno funkcioniranje novog sustava.

Početkom travnja na snagu je stupio novi Zakon o vinu koji, kako je istaknuo Karalić, rješava sva otvorena pitanja proizvođača, donosi administrativno i financijsko rasterećenje sektora u vrijednosti od 12 milijuna kuna, a uvodi se i bolja kontrola slijedivosti grožđa i vina.

Prema novom Zakonu, regionalne su organizacije zadužene za promoviranje lokalnih vinara i vina, uključujući i marketinško označavanje. Te su organizacije postale partneri tijela izvršne vlasti u provedbi nacionalnog postupka zaštite oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla vina, a sudjeluju i u strateškom planiranju za sektor vinogradarstva i vinarstva kroz rad u Savjetu za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede. Također su službeni partner Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u predlaganju ocjenjivača za rad u komisiji za organoleptičko ocjenjivanje vina te u razmjeni podataka o proizvodnji vina i zaštićenim oznakama.

Tagovi: Bregovita Hrvatska, Marko Miklaužić, vinarija Miklaužić, Josip Tržec, Krunoslav Dugalić, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Pfizer će ove godine isporučiti samo 40 milijuna doza cjepiva za siromašne zemlje
SRAMOTNO
Pfizer će ove godine isporučiti samo 40 milijuna doza cjepiva za siromašne zemlje
NEW YORK - Pfizer će u ovoj godini isporučiti do samo 40 milijuna doza svog cjepiva protiv korone u okviru programa COVAX koji ima za cilj opskrbiti cjepivom stanovništvo siromašnijih zemalja.
Preminuo Larry King
IN MEMORIAM
Preminuo Larry King
NEW YORK - Legendarni američki tv i radijski voditelj Larry King umro u u subotu ujutro u dobi od 87 godina u medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu, službeno je na Twitteru objavio njegov produkcijski studio Ora Media, a prenose američki mediji.
AstraZeneca smanjuje isporuke cjepiva u EU za 60 posto u prvom kvartalu
CJEPIVO
AstraZeneca smanjuje isporuke cjepiva u EU za 60 posto u prvom kvartalu
BRUXELLES - AstraZeneca rekla je dužnosnicima EU-a u petak da će smanjiti isporuke svog cjepiva protiv covida-19 Europskoj uniji za 60 posto na 31 milijun doza u prvom tromjesečju ove godine zbog problema s proizvodnjom, kazao je visoki europski dužnosnik agenciji Reuters.
Jadroplov dogovorio prodaju broda Bene
BRODARI
Jadroplov dogovorio prodaju broda Bene
SPLIT - Jadroplov je izvijestio kako je danas sa zainteresiranim kupcem dogovorio prodaju broda Bene.
Beogradskom aerodromu međunarodna zdravstvena akreditacija
AKREDITACIJA
Beogradskom aerodromu međunarodna zdravstvena akreditacija
BEOGRAD – Međunarodni savet aerodroma (ACI) nedavno je Aerodromu „Nikola Tesla“ dodelio Zdravstvenu akreditaciju za aerodrome za veoma temeljne sanitarne mere koje se primenjuju u cilju suzbijanja pandemije kovida 19, saopštio je danas beogradski aerodrom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE