GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osnovana udruga vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska

Osnovana udruga vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska
VINARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2019 / 18:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Osnovana je i četvrta regionalna vinogradarska organizacija - Bregovita Hrvatska, izvijestili su u utorak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Udruga okuplja vinare i vinogradare s područja Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Četvrta regionalna vinogradarska organizacija - Bregovita Hrvatska osnovana je s ciljem razvoja i jačanja vinarstva u Hrvatskoj, a uz potporu HGK.

"Središnja Hrvatska ima veliki vinogradarski i vinarski potencijal, obuhvaća sedam županija i grad Zagreb, a pod vinogradima je 20 posto od ukupnih hrvatskih vinogradarskih površina", ističe potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Dodaje kako se na tom području proizvodi 17,5 posto ukupne hrvatske proizvodnje grožđa i vina prema evidencijama iz Vinogradarskog registra, a od 12 zaštićenih oznaka izvornosti njih pet na razini vinogradarskih podregija odnosi se na središnju Bregovitu Hrvatsku.

Kovačević se nada da će se ova Udruga, zajedno s još tri postojeće regionalne udruge - Vinistra, Vina Dalmacija i Graševina Croatica - uklopiti u jedinstveni mozaik klimatskih, povijesnih, zemljopisnih i sortnih specifičnosti hrvatskih regija.

Za predsjednika Udruge izabran je Marko Miklaužić, vlasnik vinarije Miklaužić, a za zamjenika Josip Tržec iz vinarije Šafran.

Miklaužić je istaknuo kako su vinarstvo i vinogradarstvo najrazvijeniji dio poljoprivrede te kako kao turistički orijentirana zemlja vrlo malo koristimo resurse kontinentalnog dijela. "Trebamo ponuditi gostima ono najbolje što imamo, a to su autohtona hrana i vino", rekao je, dodajući kako će se kroz rad Udruge to nastojati poboljšati.

Po podacima HGK, izvoz vina prošle je godine porastao za 23 posto, i to prvenstveno u segmentu kvalitetnih i vrhunskih buteljiranih vina i pjenušaca, ali i dalje pokriva tek 53 posto uvoza.

Stoga je stvaranje i jačanje regionalnih organizacija, uz rješavanje sivog tržišta i prekomjernog uvoza, jedna od najvažnijih karika u lancu povećanja konkurentnosti i brendiranja Hrvatske kao vinske turističke destinacije, ističu iz Komore.

Ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić kaže da je novi Zakon o vinu usmjeren prema proizvođačima iz više pozicija, prvenstveno u smislu davanja novih javnih ovlasti vinarima.

Postojala je određena bojazan oko organizacije vinara središnje Bregovite Hrvatske jer regija ima veliki broj proizvođača na malim površinama, ali danas mi je drago vidjeti da je ta bojazan bila neopravdana, rekao je Dugalić

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić je pozdravio inicijativu okupljanja proizvođača, naglasivši da je to preduvjet za uspješno funkcioniranje novog sustava.

Početkom travnja na snagu je stupio novi Zakon o vinu koji, kako je istaknuo Karalić, rješava sva otvorena pitanja proizvođača, donosi administrativno i financijsko rasterećenje sektora u vrijednosti od 12 milijuna kuna, a uvodi se i bolja kontrola slijedivosti grožđa i vina.

Prema novom Zakonu, regionalne su organizacije zadužene za promoviranje lokalnih vinara i vina, uključujući i marketinško označavanje. Te su organizacije postale partneri tijela izvršne vlasti u provedbi nacionalnog postupka zaštite oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla vina, a sudjeluju i u strateškom planiranju za sektor vinogradarstva i vinarstva kroz rad u Savjetu za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede. Također su službeni partner Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u predlaganju ocjenjivača za rad u komisiji za organoleptičko ocjenjivanje vina te u razmjeni podataka o proizvodnji vina i zaštićenim oznakama.

Tagovi: Bregovita Hrvatska, Marko Miklaužić, vinarija Miklaužić, Josip Tržec, Krunoslav Dugalić, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Metalac: Pad prodaje i profitabilnosti proizvodnih kompanija
UTICAJ PANDEMIJE
Metalac: Pad prodaje i profitabilnosti proizvodnih kompanija
GORNJI MILANOVAC - Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) objavio je rezultate poslovanja zavisnih preduzaća za prvih šest meseci tekuće godine koji su, kada su proizvodne firme u pitanju, listom doneli pad prodaje i profitabilnosti.
Gavrilović: Rast prihoda i neto dobit od 27,67 milijuna kuna u 2019.
DOBRA GODINA
Gavrilović: Rast prihoda i neto dobit od 27,67 milijuna kuna u 2019.
PETRINJA - Prošla godina bit će zapisana sjajnim slovima u povijest Gavrilovića jer je tvrtka ubilježila vrlo dobar rast prihoda uz ostvarenu neto dobit, pokazuju podaci Poslovne Hrvatske.
U planu gradnja novog kontejnerskog terminala u Luci Bar
TERMINAL
U planu gradnja novog kontejnerskog terminala u Luci Bar
BAR - Novi kontejnerski terminal trebalo bi sledeće godine da se gradi u okviru Luke Bar, navodi se u Strategiji razvoja pomorske privrede do 2030. godine vlade CG.
U Brodosplitu započela gradnja ophodnih brodova
BRODOVI
U Brodosplitu započela gradnja ophodnih brodova

SPLIT - Rezanjem limova u ponedjeljak je u splitskom brodogradilištu Brodosplit obilježen nastavak izgradnje serije od četiri obalno-ophodnih brodova, svaki vrijedan 80 milijuna kuna, ugovorenih za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

HAC i ARZ za vikend naplatili 30 posto manje cestarine nego lani
CESTARINE
HAC i ARZ za vikend naplatili 30 posto manje cestarine nego lani
ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka - Zagreb tijekom proteklog vikenda naplatili su ukupno 36 milijuna kuna cestarine, što je 30 posto manje nego u usporedivom lanjskom vikendu, izvijestio je HAC u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE