GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oreščanin o popuštanju mjera: Stožer me podsjeća na Forresta Gumpa

Oreščanin o popuštanju mjera: Stožer me podsjeća na Forresta Gumpa
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2021 / 09:01
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - Danas u 14 sati održava se sjednica Znanstvenog savjeta Vlade na kojoj će se razgovarati o najavljenom popuštanju mjera. Do njega bi trebalo doći 15. veljače, iako je još nepoznato na što bi se moglo odnositi.

Ključno pitanje je hoće li doći do otvaranja kafića i restorana, odnosno hoće li biti dozvoljen rad teretanama i fitness centrima. Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je, međutim, kako unatoč boljim epidemiološkim pokazateljima nema mjesta za popuštanje mjera. Istodobno sve više znanstvenika diljem Europe poručuje kako nas svakako čeka treći val i kako bi mjere bilo uputnije pooštriti, nego liberalizirati.

“Ne očekujemo ništa. Ti Znanstveni savjeti, te sjednice Stožera i Vlade su kao kad Forrest Gump uzima čokoladice iz bombonijere – nikad se ne zna što će izvući. Mi smo naše zahtjeve rekli vrlo jasno i oni se uopće ne odnose na epidemiološke mjere. One se odnose na gospodarske mjere. Ne želimo da neke djelatnosti budu diskriminirane, tražimo pravedno obeštećenje za sve koji su zatvoreni ili imaju veliki pad poslovanja zbog pandemije i tražimo da isplate budu pravovremene. S obzirom na brojeve koje imamo zadnjih 20-ak dana, vjerujem da je moguće sve otvoriti. Ali, s druge strane, imamo situaciju u Njemačkoj i nove sojeve koji sve zatvaraju…”, rekao je Dražen Oreščanin iz udruge Glas poduzetnika za Index.

Navodi kako su oni poduzetnici, a ne epidemilozi, pa bi Stožer trebao najbolje znati što je dobro za zdravlje građana. Poduzetnici su tu tamo da Vladu upozore ukoliko se donose nedosljedne i nekvalitetne mjere.

Danas se nastavlja i sjednica Sabora, a na dnevnom redu su izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojima se žele ublažiti posljedice pandemije koronavirusa. Ranijim poticajnim mjerama, Vlada predlaže dodati još tri – iznimno se omogućuje dodjela potpora za ulaganje poduzetnicima koji 31. prosinca 2019. nisu bili u poteškoćama, ali su u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. to postali.

Korisnicima potpora za ulaganje omogućava se da za projekte čije trogodišnje razdoblje realizacije ‘pada’ unutar razdoblja početka pandemije, to razdoblje produlje za jednu godinu. Također, kad je riječ o obvezama preuzetim prije 31. prosinca 2019. gubitak radnih mjesta u istoj ili sličnoj djelatnosti do kojeg dođe u razdoblju 1. siječnja 2020. do 30. lipnja 2021. godine u nekom od objekata odnosno projekata korisnika u zajedničkom europskom gospodarskom prostoru ne smatra se premještanjem u smislu Zakona o poticanju ulaganja.

Tagovi: popuštanje mjera, Znanstveni savjet, Stožer, Dražen Oreščanin, Glas poduzetnika
PROČITAJ I OVO
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE