GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Orbanov prijatelj najvjerojatniji kupac Sberbankovog udjela u Fortenovi

Orbanov prijatelj najvjerojatniji kupac Sberbankovog udjela u Fortenovi
MOGUĆI KUPAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2022 / 08:16
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
ZAGREB - Sberbank je sredinom prošle godine najavio povlačenje iz Fortenova vlasništva za dvije godine. Sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu ubrzale su ove postupke. Fortenova je za Jutarnji list potvrdila da je "počeo postupak due diligencea u vezi s mogućom prodajom udjela u grupi", no dodatne detalje u ovoj fazi nisu željeli iznositi.

Najveća ruska banka, Sberbank, u većinskom je vlasništvu ruske središnje banke, a nešto manje od polovice je u vlasništvu domaćih i stranih ulagača.

Prema neslužbenim informacijama, za kupnju je zainteresirana grupa Indotek, koja je u većinskom vlasništvu jednog od najbogatijih Mađara Daniela Jellineka. Riječ je o grupi koja upravlja imovinom vrijednom više od tri milijarde eura i posluje u području nekretnina, financijskih usluga, logistike i transporta.

Prema izvješćima medija, Daniel Jellinek pripada poslovnoj mreži mađarske vladajuće stranke Fidesz i vrlo je blizak zetu Viktora Orbana Istvanu Tiborczu.

Indotek grupa je i većinski vlasnik fonda Diofa, koji se nedavno spominjao kao potencijalni kupac 43-postotnog udjela u Savi, kojeg prodaje američki financijski fond York.

Nakon objave da Sberbank prodaje svoj udio u Fortenovi, Mercator je pozdravio vlasničku konsolidaciju hrvatske grupe čiji su dio.

"Uvjereni smo da će to dodatno ojačati stabilnost i razvoj Mercatora, a s njim, naravno, i slovenskih i regionalnih dobavljača", napisali su u priopćenju.

Predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić u priopćenju je naveo da je okrupnjavanje vlasništva očekivano, jer Mercator želi i strateškog vlasnika koji će svoj razvoj povezati s dugoročno uspješnom najvećom maloprodajnom mrežom u Sloveniji i regiji. Stabilno vlasništvo, naravno, znači i sigurnost posla u Mercatoru, najvećem poslodavcu u Sloveniji, rekao je Čizmić.

Jutarnji list navodi i da bi se dolaskom mađarskih suvlasnika Fortenovi moglo otvoriti ovo tržište. Kao vlasnik niza trgovačkih centara i nekretnina u Mađarskoj, Grupa Indotek navodno je zainteresirana za širenje u maloprodaju. Očekuje se i da će Indotek pregovarati o regionalnom partnerstvu s francuskim trgovačkim lancem Auchan (koji uključuje, primjerice, brendove Decathlon i Orsay), koji je prisutan u Mađarskoj i Italiji.

Sberbank je ubrzao proces prodaje jer bi eventualno zamrzavanje imovine moglo blokirati upravljanje Fortenom, prenosi Jutarnji list. Fortenova je registrirana u Nizozemskoj, gdje Skupština može donositi važne odluke dvotrećinskom većinom, što ne bi bilo moguće bez glasova Sberbanke. Vlasnici Fortena su i prvi čovjek Enna grupe Pavao Vujnovac te ruske banke VTB koja ima nešto više od sedam posto Fortenove.

Fortenova je više puta naglašavala da sankcije protiv ruskih banaka ne utječu na njegovo poslovanje. Izvršni direktor Fabris Perushko dodao je da su struktura kapitala i likvidnost grupe stabilne. Fortenova je zadržala poziciju najvećeg regionalnog proizvođača mesnih prerađevina, ulja i pića, a list navodi da je neslužbeno započeo proces moguće prodaje poljoprivrednih radova za koje su interesantne hrvatske investicijske fondove.

Mercator je od prošlog proljeća u 90-postotnom vlasništvu Fortenove. Na nju su tada prebačene dionice s Agrokora u stečaju, koji je slovenskog trgovca kupio 2014. godine.

Tagovi: Fabris Peruško, Daniel Jellinek, Indotek grupa, Viktor Orban, Mercator, Tomislav Ćizmić, Sberbank, Indotek grupa, Daniel Jellinek, Fortenova grupa, ulje, suncokretovo ulje, Dijamant
PROČITAJ I OVO
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
ISPRIKA
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
DUBAI - Izvršni direktor Emirates Airlinea objavio je pismo isprike kupcima tijekom vikenda nakon što su povijesne kiše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izazvale rekordne poplave i kaos u zračnoj luci u Dubaiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE