GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak putovanja i kontrola troškova pomogli Airbusu u 2021.

Oporavak putovanja i kontrola troškova pomogli Airbusu u 2021.
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2022 / 13:12
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Europski proizvođač zrakoplova Airbus izvijestio je u četvrtak o skoku dobiti i većim prihodima u 2021. godini, istaknuvši više isporučenih komercijalnih zrakoplova zahvaljujući oporavku zračnog prometa i kontrolu troškova.

Prilagođena operativna dobit grupe utrostručena je u usporedbi s 2020. i iznosila je 4,8 milijardi eura. Prihod je porastao četiri posto, na 52,15 milijardi eura, potaknut većim brojem isporučenih komercijalnih zrakoplova i smanjenim troškovima u odjelima helikoptera i vojne opreme.

Airbus je prošle godine isporučio 611 komercijalnih zrakoplova, za osam posto više nego u 2020.

Najveći svjetski proizvođač mlaznih aviona zaključio je prošlu godinu s neto dobiti, od 4,2 milijarde eura, najvećom otkada je osnovan, ukazavši na obustavu proizvodnje modela A380 superjumbo i ukidanje nekih troškova povezanih s covidom 19.

"No, pandemija još nije u potpunosti iza nas", upozorava izvršni direktor Guillaume Faury, dodavši da se napetosti mogu vidjeti u lancima opskrbe, logistici i radu.

Dobit Airbusa povećana je za 274 milijuna eura zahvaljući preusmjeravanju dijela otpisa povezanog sa zatvaranjem pogona za proizvodnju A380 u proizvodnju traženih uskotrupnih zrakoplova.

Kompanija je prilikom obustave proizvodnje jumbo zrakopova A380 najavila otpis 463 milijuna eura. Program A380 obustavljen je zbog slabe prodaje, a posljednji zrakoplov isporučen je u prosincu.

Airbus je istodobno ubilježio trošak od 212 milijuna eura u proizvodnji vojnog transportnog zrakoplova transportera A400M, čiji se ukupni troškove sada mjere u milijardama.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca Airbusov prihod pao je 14 posto, na 16,99 milijardi eura, odražavajući manji broj isporučenih aviona i niže prihode u odjelima helikoptera i vojne opreme. Prilagođena dobit prije kamata i poreza smanjena je 18 posto, na 1,49 milijardi eura,

Airbus procjenjuje da će mu u 2022. temeljna dobit iznositi 5,5 milijardi kuna.

Faury je potvrdio proizvodne ciljeve Airbusa i ponovio da će se tržište u potpunosti oporaviti između 2023. i 2025. godine.

"Jasno je da ljudi žele ponovno letjeti i to će činiti čim ograničenja budu ukinuta", rekao je.

Tagovi: Airbus, Boeing, Guillaume Faury
PROČITAJ I OVO
Umro Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže
IN MEMORIAM
Umro Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže
KRAPINA - Gospodarstvenik Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže d.d. iz Huma na Sutli, iznenada je umro u 54. godini, potvrdili su u utorak iz te tvrtke.
Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura
U PLUSU
Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura
MUNCHEN - Ukupni prihodi Allianza porasli su za 8,2 posto na 37,1 milijardu eura (u usporedbi s 34,3 milijarde eura iz drugog tromjesečja 2021. godine), ponajviše zahvaljujući segmentu neživotnih osiguranja, koji je zabilježio rast broja polica i povoljan utjecaj cijena.
Pfizer preuzeo Global Blood Therapeutics za 5,4 milijardi dolara
AKVIZICIJE
Pfizer preuzeo Global Blood Therapeutics za 5,4 milijardi dolara
NEW YORK - Pfizer Inc u ponedjeljak je pristao platiti 5,4 milijarde dolara u gotovini za proizvođača lijekova za bolest srpastih stanica Global Blood Therapeutics, jer želi iskoristiti porast prihoda od svog cjepiva i liječenja protiv COVID-19.
Češki fond korak je bliže gradnji marine uz Brodotrogir
INVESTICIJE
Češki fond korak je bliže gradnji marine uz Brodotrogir
ZAGRE - Ono što je namjeravao Danko Končar još kad je prije devet godina preuzeo u privatizaciji posrnuli trogirski škver – sagraditi novu modernu marinu uz Brodotrogir – sada će izgleda realizirati novi vlasnik kojemu je lani Končar prepustio tvrtku Servisni centar Trogir, piše u utorak Večernji list.
BioNTech s rastom neto dobiti od 40%.
SJAJNE BROJKE
BioNTech s rastom neto dobiti od 40%.
BERLIN - Njemački farmaceutski koncern BioNTech ostvario je u prvom polugodištu ove godine 5,37 milijardi eura čiste dobiti, što je 37,2 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine, objavila je tvrtka koja je zajedno s Pfizerom razvila jedno od prvih cjepiva protiv covida.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE