GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OiV pripojio splitski PCE, širi djelatnost na pomorsku elektroniku

OiV pripojio splitski PCE, širi djelatnost na pomorsku elektroniku
PRIPAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 14:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Državna tvrtka Odašiljači i veze (OiV) proširuje svoju djelatnost na pomorsku elektroniku i komunikacija temeljem nedavnog pripajanja državne tvrtke Pomorski centar za elektroniku (PCE) iz Splita, izvijestili su u srijedu iz OiV-a.

To pripajanje je u svom registru evidentirao 8. travnja 2024. Trgovački sud u Zagrebu, čime je i formalno-pravno dovršen taj proces. Iz OiV-a kažu da je to očekivani ishod dugotrajnog postupka pripajanja, koji su svojim potpisima na ugovoru verificirale uprave OiV-a i PCE-a 26. ožujka 2024.

Tvrtka PCE time prestaje postojati te postaje dio jedinstvene kompanija koja će nastaviti sudjelovati na tržištu pod imenom OiV, pružajući sada dodatne usluge i u djelatnostima pomorske elektronike i komunikacija.

"Tako objedinjena dva komplementarna društva u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske, čije su osnovne djelatnosti usko vezane uz elektroničke komunikacije, omogućit će stvaranje novih sinergija i eliminirati veći broj troškovnih kategorija te osigurati daljnju diversifikaciju portfelja usluga i povećanje prihoda. OiV će time ojačati i regionalnu prisutnost na jugu zemlje", poručio je predsjednik uprave OiV-a Mate Botica.

U OiV-u očekuju i da će se "inicijalno detektirane koristi od tog pripajanja prelijevati, ispreplitati i multiplicirati u idućim godinama", a i svi konkretni financijski ciljevi bit će postavljeni i nadopunjeni onima javne politike i hrvatske Vlade u vezi s pristupanjem Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

"Očekuje se i da će se ovim pripajanjem povećati učinkovitost objedinjenog društva te unaprijediti iskoristivost državne imovine i ukupnog portfelja trgovačkih društava u državnom vlasništvu. Pripajanje PCE-a OiV-u predstavlja veliki doprinos ispunjavanju preporuka i smjernica OECD-a, a istovremeno se stvaraju konkretne koristi i nove perspektive djelatnicima obiju kompanija, kao i njihovom vlasniku, Republici Hrvatskoj", ističu iz OiV-a.

Kako bi se nakon pripajanja što prije postiglo optimalno korištenje svih resursa, u narednom razdoblju slijede brojne integracijske aktivnosti koje će voditi Mihael Jančić, dugogodišnji stručnjak i menadžer OIV-a, iznose iz te tvrtke.

OiV je od strateškog interesa za RH, među vodećim pružateljima usluga u elektroničkim komunikacijama, zemaljskom i satelitskom odašiljanju radijskih i televizijskih sadržaja, te i nositelj izgradnje nacionalne strateške komunikacijske infrastrukture, dok za splitski PCE iz OiV-a kažu da je tvrtka afirmirana u vrijeme Domovinskog rata te da je imala važnu ulogu u izgradnji i opremanju Hrvatske ratne mornarice komunikacijskim sustavima.

Potpisivanjem ugovora o pripajanju, OiV formalno i stvarno preuzima obaveze i jamstva PCE-a, uključujući i jamstvo održavanja i unapređenja specifičnih sposobnosti Hrvatske ratne mornarice.

Uz istraživanje i razvoj te razvitak kripto uređaja, osnovna djelatnost PCE-a bila je integracija oružnih sustava s radarskim sustavima i komunikacijskom brodskom opremom te razvoj tehnike dvojne namjene, i vojne i civilne.

Sa PCE-om OiV povećava i svoj prihodovni potencijal, jača ljudske resurse i imovinsku snagu, kao i proširuje tržište, stječe nove kupce te povećava potencijale novih investicija i stvara konkretne sinergijske učinke i uštede u poslovanju, dok s druge strane zaposleni PCE-a ostvaruju veće mogućnosti profesionalnog napretka, dodatnih edukacija i prekvalifikacija te povećanje beneficija i prava uz očuvanje visoko specijaliziranih znanja.

Tagovi: OiV, PCE, pomorska elektronika, botica
PROČITAJ I OVO
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
ZELENO SVJETLO
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
KOPRIVNICA - Podravka je jučer održala sjednicu Glavne skupštine nakon koje su objavljene odluke među kojima je i odobrenje dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE