GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogroman rast gubitka Barske plovidbe

Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2021 / 16:10
Autor: SEEbiz / Vijesti
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.

Akumulirani gubitak kompanije na kraju juna, kako je navedeno u polugodišnjem izvještaju objavljenom na sajtu Montenegroberze, iznosio je 14,7 miliona eura, dok je vrijednost kapitala bila negativna i iznosila minus 4,2 miliona eura. Za toliko je ukupni gubitak veći od vrijednosti kapitala.

Sam poslovni rezultat bio je gubitak od 319 hiljada eura, ali su dominantno na konačan rezultat uticali rashodi po osnovu “kamata, kursnih razlika i drugih efekata ugovorene zaštite po osnovu odnosa sa nepovezanim licima” od 1,7 miliona eura, dok su prihodi po istoj stavci bili 438 hiljada eura.

Ova kompanije ima i kreditne obaveze za kupovinu dva broda od 31,6 miliona eura za koje je država dala garanciju i čije rate djelimično ili u potpunosti vraća već tri godine.

Država u ovoj firmi ima 51,4 odsto akcija, dok ostalo pripada manjinskim akcionarima.

Kako je ranije saopšteno iz resornog Ministarstva kapitalnih investicija, problem u poslovanju ove kompanije čine dva loša ugovora iz prethodnog perioda. To su ugovori o kupovini dva broda bez studije isplativosti i bez saglasnosti Skupštine akcionara, a drugi je ugovor o davanju u najam ta dva broda londonskoj kompaniji sa turskim kapitalom “Sea pioneer”.

Ministar Bojanić je prije nekoliko dana kazao da u dogovoru sa malim akcionarima pokušavaju da pronađu način kako bi raskinuli ugovor o najmu, jer sada proizvodi dnevni gubitak od oko 30 hiljada dolara. Najveću štetu trpe manjinski akcionari koji nisu uticali na ove loše odluke bivše uprave i Vlade.

Tagovi: Barska plovidba
PROČITAJ I OVO
Qatar Airways primio milijarde državne pomoći zbog velikih gubitaka
POMOĆ
Qatar Airways primio milijarde državne pomoći zbog velikih gubitaka
DOHA - Qatar Airways dobit će tri milijarde dolara (2,56 milijardi dolara) državne pomoći od velikog gubitka koji je pretrpio zbog pandemije covida-19 i posljedičnog slijetanja aviona.
Lego u polugodištu s rekordnom dobiti i prihodima
REKORDI
Lego u polugodištu s rekordnom dobiti i prihodima
KOPENHAGEN - Danski proizvođač kockica Lego ostvario je rekordne prihode i dobit u prvoj polovici ove godine.
Lufthansa: Potražnja za transatlantskim letovima snažno poskočila
LETOVI
Lufthansa: Potražnja za transatlantskim letovima snažno poskočila
BERLIN - Potražnja za transatlantskim letovima skočila je nakon što je SAD objavio da će ponovno uspostaviti letove za cijepljene putnike iz više od 30 zemalja, uključujući veći dio Europe, objavila je u utorak njemačka Lufthansa.
BAT ulaže 500 milijuna eura u luku Trst
INVESTICIJE
BAT ulaže 500 milijuna eura u luku Trst
LONDON - British American Tobacco Group (BAT) uložit će u novo poslovno središte u Luci Trst u Italiji 500 milijuna eura i otvoriti 2.600 radnih mjesta u narednim godinama, javlja austrijska novinska agencija APA.
Arena Hospitality Group za 112 milijuna kuna kupila hotel u Austriji
HOTELI
Arena Hospitality Group za 112 milijuna kuna kupila hotel u Austriji
ZAGREB - Arena Hospitality Group izvijestila je u utorak da je za 112 milijuna kuna kupila hotel sa četiri zvjezdice "Franz Ferdinand Mountain Resort" u austrijskom Nassfeldu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE