GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odobrena koncentracija kojom Studenac stječe kontrolu nad Sonikom

Odobrena koncentracija kojom Studenac stječe kontrolu nad Sonikom
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2019 / 15:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u petak je objavila da je odobrila koncentraciju kojom trgovački lanac Studenac stječe izravnu kontrolu nad zadarskim Sonikom.

Provedba te koncentracije imat će učinak na mjerodavnom tržištu trgovine na malo mješovitom robom, uglavnom na područjima Zadarske i Ličko-senjske županije. Naime, na području tih dviju županija doći će do preklapanja aktivnosti Studenca i Sonika, budući da oba ta trgovačka lanca imaju prodavaonice na tim područjima. Konkretno, Sonik na tom području ima ukupno 88 prodavaonica, navodi se u priopćenju koje je Agencija objavila na svojim internet stranicama.

Po podacima Agencije, nakon provedbe koncentracije, Studenac će na području Zadarske županije ostvarivati tržišni udjel od 10 do 20 posto. Time će, prema kriteriju ukupno ostvarenog prihoda u 2018. na tom tržištu zauzeti treće mjesto u poretku tržišnih takmaca, nakon Konzuma i Tommyja, dok će Plodine zauzeti četvrto mjesto.

Međutim, za razliku od svojih najznačajnijih konkurenata, Studenac i Sonik raspolažu s prodajnim mjestima manjeg formata, tzv. kvartovskim prodavaonicama i supermarketima prodajne površine do 400 četvornih metara te su regionalno orijentirani. Stoga ne čudi da Studenac, zbog sličnog tipa prodajnih mjesta, svojim najznačajnijim konkurentom na tom području smatra poduzetnika Bakmaz, navode iz Agencije.

Po podacima AZTN-a, na razini Hrvatske će se Studenac s tržišnim udjelom između 5 i 10 posto zadržati na šestom mjestu u poretku tržišnih takmaca.

"Provedbom koncentracije, Studenac jača konkurentski pritisak na vodeće tržišne takmace kako na područjima promatranih županija, tako i na nacionalnoj razini", ocjenjuju u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

Inače, dva su trgovačka lanca početkom studenoga objavila da su postigli dogovor o strateškom partnerstvu te da će, nakon odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i ispunjavanja svih dogovorenih uvjeta, Studenac steći potpuno vlasništvo nad Sonikom.

Iz Studenca, čije je sjedište u Omišu, su tada poručili i da će time ojačati svoje pozicioniranje na jadranskoj obali.

Studenac je ranije ove godine dovršio i proces preuzimanja Istarskih supermarketa, a Studenac grupa trenutno, po podacima s internet stranice tog trgovačkog lanca, ima prodavaonice na 519 lokacija i zapošljava 3.349 stalnih radnika.

Od sredine prošle godine Studenac je u potpunom vlasništvu poljskog private equity fonda Enterprise Fund VIII, kojim upravlja Enterprise Investors (EI). Uz Studenac, EI u vlasništvu ima i Pan-pek.

Tagovi: Studenac, Sonik
PROČITAJ I OVO
Potrošnja na Crni petak u Hrvatskoj pala 7,75 posto
PAD
Potrošnja na Crni petak u Hrvatskoj pala 7,75 posto
ZAGREB - Hrvatski su građani ove godine na "crni petak" potrošili 391,7 milijuna kuna, što je pad od 7,75 posto u odnosu na isti dan prošle godine, a podaci o potrošnji od četvrtka do nedjelje govore o još većem padu, za 22 posto, objavili su u utorak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).
AD Plastik: Isporuke za Suzuki iz tri tvornice
POSLOVI
AD Plastik: Isporuke za Suzuki iz tri tvornice
SOLIN - AD Plastik Grupa ugovorila je 24 milijuna eura novih poslova za Suzukijev redizajnirani model SCross. Isporučivat će različite komponente eksterijera i interijera sa čak tri svoje lokacije.
Đuro Đaković: Dvije uvjetne ponude potencijalnih investitora
PONUDE
Đuro Đaković: Dvije uvjetne ponude potencijalnih investitora
SLAVONSKI BROD - Društvo će u narednim danima razmotriti pristigle ponude te odlučiti o daljnjim koracima u procesu restrukturiranja.
Pfizer i BioNTech zatražili odobrenje EU-a za cjepivo protiv covida-19
CJEPIVO
Pfizer i BioNTech zatražili odobrenje EU-a za cjepivo protiv covida-19
NEW YORK - Pfizer i BioNTech podnijele su Europskoj medicinskoj agenciji (EMA) zahtjev za uvjetno odobrenje za svoje cjepivo protiv covida-19, priopćile su u utorak te tvrtke u zajedničkom priopćenju, u nadi da će njihovo cjepivo biti u Europi dostupno do kraja godine.
EK odobrio državnu potporu Croatia Airlinesu  .
POTPORA
EK odobrio državnu potporu Croatia Airlinesu .
BRUXELLES - Europska komisija odobrila je u utorak državnu potporu Croatia Airlinesu od 88,5 milijuna kuna (11,7 milijuna eura), za naknadu štete uzrokovane pandemijom bolesti covid 19
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE