GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odobrena koncentracija između ARH CEE i Studenca

Odobrena koncentracija između ARH CEE i Studenca
AZTN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2018 / 20:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Odobrena je koncentracija između tvrtki ARH CEE i Studenac, izvijestila je u petak Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) na svojim internetskim stranicama.

Koncentracija će prvenstveno imati učinak na mjerodavnom tržištu trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo na područjima Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije na teritoriju Republike Hrvatske.

U predmetnom slučaju riječ je o namjeri provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole poduzetnika ARH CEE nad poduzetnikom Studenac. Poduzetnik ARH CEE osnovan je kao društvo posebne namjene za potrebe stjecanja ciljnog poduzetnika Studenac, kao dio grupe poduzetnika pod kontrolom investicijskih fondova koji u konačnici čine El grupu, koja između ostalog, pruža usluge ulaganja u temeljni kapital i vlasničke instrumente kroz široki raspon mogućnosti ulaganja rizičnog kapitala u poduzetnike koji imaju potencijala za uvećavanjem svoje vrijednosti.

Na mjerodavnom tržištu djeluje Studenac, dok će stjecatelj ARH CEE provedbom predmetne koncentracije ući na navedeno tržište, stoga nakon provedbe koncentracije neće doći do promjene u njegov strukturi.

Studenac na mjerodavnom tržištu u 2017. ostvaruje tržišni udjel ovisno o pojedinoj županiji od [0-5]% do [10-20]%. Najznačajniji konkurenti su mu Konzum, Tommy, Plodine i Lidl te drugi regionalno prisutni trgovci na malo. Promatrano na razini cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, Studenac ostvaruje [0-5]% tržišnog udjela.

Tržište trgovine na malo mješovitom robom, pretežno, hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo općenito promatrajući je dinamično, sa tendencijom rasta, a obilježava ga velik broj takmaca, prisutnih nacionalno, regionalno te lokalno. Navedeno potvrđuje i podnositelj prijave, navodeći kako zbog očekivanog rasta tržišta te kontinuiranog rasta modernih maloprodajnih lanaca, smatra da postoji prilika za povećanjem vlastite maloprodajne mreže Studenca.

Uzimajući u obzir utvrđene strukture tržišta te tržišnu snagu i udjele sudionika koncentracije na mjerodavnim tržištima, Agencija je ocijenila kako predmetna koncentracija neće imati negativan učinak na tržišno natjecanje, budući da se njenom provedbom ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije na tržištu.

Tagovi: ARH CEE, Studenac, AZTN, maloprodaja, trgovina, Tommy, Lidl, Konzum, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja
PROČITAJ I OVO
Air Serbia povećava broj letova od 14. juna
LETOVI
Air Serbia povećava broj letova od 14. juna
BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Air Serbia saopštila je danas da će zbog povećane tražnje do 14. juna povećati broj letova na pojedinim linijama, pa će tako umesto planiranih 16 letova do Londona (Heathrow), Beča, Zuricha i Frankfurta obaviti čak 70 povratnih letova.
Zabranjeno slijetanje aviona Montenegro Airlinesa na beogradski aerodrom
ZABRANE
Zabranjeno slijetanje aviona Montenegro Airlinesa na beogradski aerodrom
BEOGRAD - Odlukom Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije, avioni crnogorske nacionalne kompanije Montenegro Airlines od srijede nemaju dozvolu za slijetanje na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".
Mussemann: Kriza nas nije pogodila, otvaraju se nove prilike, pa i u Hrvatskoj
INTERVJU
Mussemann: Kriza nas nije pogodila, otvaraju se nove prilike, pa i u Hrvatskoj
INTERVJU - "Mi smo jedna od nekoliko rijetkih tvrtki koje mogu ponuditi namještaj po mjeri izrađen od kombinacija čelika, drveta, stakla, koriona, himaxa, kamena i svih ostalih materijala - i tu smo jedinstveni po tome što sve to možemo realizirati unutar naše tvrtke."
Meteor grupa istiskuje male dioničare Badela 1862 - otpremnina 12,86 kuna po dionici
ISTISKIVANJE
Meteor grupa istiskuje male dioničare Badela 1862 - otpremnina 12,86 kuna po dionici
ZAGREB - Badel 1862 u utorak je objavio da je glavni dioničar te tvrtke Meteor grupa - Labud zatražio od Uprave sazivanje glavne skupštine radi donošenja odluke o prijenosu dionica manjinskih dioničara, uz isplatu primjerene otpremnine u novcu u iznosu od 12,86 kuna po dionici.
Šef Ryanaira najavljuje žalbu na državnu pomoć Lufthansi
ŽALBA
Šef Ryanaira najavljuje žalbu na državnu pomoć Lufthansi
DUBLIN - Irska niskotarifna zrakoplovna kompanija Ryanair žalit će se na njemačku državnu pomoć Lufthansi u iznosu devet milijardi eura, rekao je u utorak izvršni direktor Michael O'Leary.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE