GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odobrena koncentracija između ARH CEE i Studenca

Odobrena koncentracija između ARH CEE i Studenca
AZTN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2018 / 20:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Odobrena je koncentracija između tvrtki ARH CEE i Studenac, izvijestila je u petak Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) na svojim internetskim stranicama.

Koncentracija će prvenstveno imati učinak na mjerodavnom tržištu trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo na područjima Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije na teritoriju Republike Hrvatske.

U predmetnom slučaju riječ je o namjeri provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole poduzetnika ARH CEE nad poduzetnikom Studenac. Poduzetnik ARH CEE osnovan je kao društvo posebne namjene za potrebe stjecanja ciljnog poduzetnika Studenac, kao dio grupe poduzetnika pod kontrolom investicijskih fondova koji u konačnici čine El grupu, koja između ostalog, pruža usluge ulaganja u temeljni kapital i vlasničke instrumente kroz široki raspon mogućnosti ulaganja rizičnog kapitala u poduzetnike koji imaju potencijala za uvećavanjem svoje vrijednosti.

Na mjerodavnom tržištu djeluje Studenac, dok će stjecatelj ARH CEE provedbom predmetne koncentracije ući na navedeno tržište, stoga nakon provedbe koncentracije neće doći do promjene u njegov strukturi.

Studenac na mjerodavnom tržištu u 2017. ostvaruje tržišni udjel ovisno o pojedinoj županiji od [0-5]% do [10-20]%. Najznačajniji konkurenti su mu Konzum, Tommy, Plodine i Lidl te drugi regionalno prisutni trgovci na malo. Promatrano na razini cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, Studenac ostvaruje [0-5]% tržišnog udjela.

Tržište trgovine na malo mješovitom robom, pretežno, hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo općenito promatrajući je dinamično, sa tendencijom rasta, a obilježava ga velik broj takmaca, prisutnih nacionalno, regionalno te lokalno. Navedeno potvrđuje i podnositelj prijave, navodeći kako zbog očekivanog rasta tržišta te kontinuiranog rasta modernih maloprodajnih lanaca, smatra da postoji prilika za povećanjem vlastite maloprodajne mreže Studenca.

Uzimajući u obzir utvrđene strukture tržišta te tržišnu snagu i udjele sudionika koncentracije na mjerodavnim tržištima, Agencija je ocijenila kako predmetna koncentracija neće imati negativan učinak na tržišno natjecanje, budući da se njenom provedbom ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije na tržištu.

Tagovi: ARH CEE, Studenac, AZTN, maloprodaja, trgovina, Tommy, Lidl, Konzum, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja
PROČITAJ I OVO
Petrokemija: Skladište amonijevog nitrata je pod nadzorom
POD NADZOROM
Petrokemija: Skladište amonijevog nitrata je pod nadzorom
KUTINA - Kutinska Petrokemija oglasila se povodom jučerašnje razorne eksplozije skladišta amonijevog nitrata u Bejrutu priopćivši kako i sami proizvode te skladište amonijev nitrat, ali da je skladište pod kontinuiranim nadzorom te da je ulaz u njega strogo ograničen.
Virgin Galactic i Rolls-Royce predstavili koncept nadzvučnog aviona
KONCEPT
Virgin Galactic i Rolls-Royce predstavili koncept nadzvučnog aviona
LONDON - Virgin Galactic je najpoznatiji po razvoju usluge komercijalnih suborbitalnih letova, kojima će turiste prevoziti do ruba svemira, kako bi za masne pare mogli iskusiti nekoliko minuta bestežinskog stanja.
New York Times: Digitalni segment prvi put s većim prihodima od tiskanog
ZA POVIJEST
New York Times: Digitalni segment prvi put s većim prihodima od tiskanog
NEW YORK - New York Times je  u drugom tromjesečju prvi put ikada stekao više prihoda od digitalnih usluga nego od tiskanog izdanja novina.
Air Serbia ostvarila neto profit od 9,5 miliona evra u 2019.
U PLUSU
Air Serbia ostvarila neto profit od 9,5 miliona evra u 2019.
BEOGRAD - Air Serbia je u 2019. godini, u šestoj godini poslovanja, prijavila neto dobit od 9,5 miliona evra, saopšteno je iz te kompanije.
Zbog nepoštivanja pravila protiv korone Ryanairu prijeti obustava letova u Italiji
PRAVILA
Zbog nepoštivanja pravila protiv korone Ryanairu prijeti obustava letova u Italiji

RIM - Talijanska državna uprava za civilno zrakoplovstvo Enac zaprijetila je u srijedu irskoj kompaniji Ryanair obustavom odobrenja letova u zemlji zbog nepoštivanja sigurnosnih pravila određenih tijekom epidemije koronavirusa.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE