GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odobren najam mostarskog Aluminija izraelsko-kineskoj grupaciji

Odobren najam mostarskog Aluminija izraelsko-kineskoj grupaciji
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 16:28
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Skupština dioničara mostarskog Aluminija prihvatila je u ponedjeljak gotovo jednoglasno ugovor o davanju u najam njihovih pogona izraelsko-kineskoj grupaciji, koju vodi MT Abraham Group iz Tel Aviva, kako bi se pokrenula proizvodnja u posrnuloj kompaniji.

Odluku o najmu pogona Aluminija na sjednici u Mostaru podržali su predstavnici Vlade Federacije BiH koja ima udjel od 44 posto, Vlada Republike Hrvatske koja je vlasnik 12 posto dionica, te većina od malih dioničara-radnika koji su također suvlasnici 44 posto kompanije. Tek jedan mali dioničar na sjednici se usprotivio ovoj odluci.

Prema sporazumu potpisanom s grupacijom koju, uz MT Abraham group, čine još državne kineske kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Industry of Engineering Metal & Foreign Co., Ltd. (NFC), proizvodnja bi se trebala najprije pokrenuti u pogonima tvornice Ljevaonice, a zatim u Anodama te Elektrolizi. U prvoj fazi zaposlilo bi se 200 radnika.

Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić rekao je kako se radi o iznimno važnoj odluci za budućnost mostarske kompanije.

"Nadam se da će proizvodnja pokrenuti u što skorije vrijeme. Vjerujem i da će se radnici vratiti na posao. Očekujemo i dalju potporu oko dovršetka ovoga posla", rekao je Klepić.

Vlada Federacije BiH odobrila je u petak svom predstavniku u Skupštini posrnulog Aluminija iz Mostara da dade glasa za sporazum s izraelsko-kineskim konzorcijem, nakon što je u nekoliko navrata njihova ponuda korigirana kako bi zadovoljila zahtjeve vlasti ovoga entiteta.

Mostarski Aluminij ugašen je s napajanja električnom energijom početkom srpnja prošle godine nakon što su dugovanja premašila 220 milijuna eura.

Aluminij je nakon teških ratnih razaranja bio ponovno pokrenut 1997. godine uz potporu Vlade Republike Hrvatske. Njegovim gašenjem bez posla je ostalo 900 ljudi.

Tagovi: Aluminij, MT Abraham Group, Zdenko Klepić, Vlada Federacije BiH, China Machinery Engineering Corporation,
PROČITAJ I OVO
Gorenje: Prvih 40 radnika ostalo bez posla
OTKAZI
Gorenje: Prvih 40 radnika ostalo bez posla
VELENJE - Završen je popis viške radnika u Gorenju. U prvom valu oko 40 zaposlenika dobit će obavijest o otkazu. To je manje od prvobitnih predviđanja da će 155 ljudi izgubiti posao.
Wizz Air ponovo otvorio bazu u Beogradu
BAZA
Wizz Air ponovo otvorio bazu u Beogradu
BEOGRAD - Wizz Air, najveća niskobudžetna avio-kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi, saopštila je danas da je ponovo otvorila svoju beogradsku bazu sa rutama do nekih od najpopularnijih destinacija u Evropi.
Arena Hospitality Group i formalno kupila Hotel Riviera
HOTELI
Arena Hospitality Group i formalno kupila Hotel Riviera
PULA - Arena Hospitality Group izvijestila je da je dana sklopila Ugovor o kupoprodaji s Republikom Hrvatskom s ciljem stjecanja vlasništva nad hotelom Riviera za kupoprodajnu cijenu u iznosu od 36,5 milijuna kuna.
Turkish Airlines najavio ponovnu uspostavu nekih međunarodnih letova iz Europe
LETOVI
Turkish Airlines najavio ponovnu uspostavu nekih međunarodnih letova iz Europe

ANKARA - Turkish Airlines planira nakon više od dva mjeseca obustave ponovno uspostaviti neke međunarodne letove iz 16 europskih gradova prema Turskoj, objavio je u utorak turski zračni prijevoznik, najavivši i nekoliko novih ruta.

Vlada tvrdi: Pokrećemo proizvodnju u Imunološkom zavodu
MRTVI KAPITAL
Vlada tvrdi: Pokrećemo proizvodnju u Imunološkom zavodu
ZAGREB - Marina Pavković objavila je kako je danas primila odgovor Vlade RH posredstvom Ministarstva državne imovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE