GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlični rezultati Viktora Lenca: 43,1 milijun kuna neto dobiti

Odlični rezultati Viktora Lenca: 43,1 milijun kuna neto dobiti
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2020 / 11:39
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Brodogradilište »Viktor Lenac« u prvih devet mjeseci bilježi odlične rezultate, ako je suditi po zabilježenoj neto dobiti od 43,1 milijuna kuna, od čega je 9,5 milijuna kuna ostvareno u zadnjem tromjesječju.

U cijeloj prošloj godini lenac je ostvario upola manju dobit - 20,1 milijun kuna.

Međutim, u izvješću o poslovanju velika je doza opreza i zabrinutosti zbog razdoblja koje slijedi i utjecaja koji će pandemija COVID-19, s odgodnim efektom, ostaviti na svjetsku pomorsku industriju. Već su se u kolovozu u »Lencu« suočili s manjim brojem upita ili odgodama već načelno dogovorenih poslova.

Trenutačna vrijednost ugovorenih poslova do konca ove godine, u koje su uračunati i oni za koje se s velikom sigurnošću očekuje da će biti potpisane, iznosi oko 4,5 milijuna eura što, kako se konstatira u izvješću uprave »Lenca«, nije dovoljno da pokrije operativne troškove ovog remontnog brodogradilišta.

Nade se polažu u to da će se do konca godine uspjeti ugovoriti i realizirati dodatni poslovi kako bi se zadržao ostvareni financijski rezultat.

Jer, namjera je da se sva ostvarena dobit iz prošle i ove godine čuva za osiguranje likvidnosti za razdoblje suše na tržištu remonta za koje u »Lencu« smatraju da će ih pogoditi do konca ove i u prvom kvartalu iduće godine. Nesigurnost dodatno stvara što nitko sa sigurnošću ne može reći koliko će ta recesija u brodarskoj industriji trajati te koliko će duboka biti, baš kao što se još uvijek ne zna s čime će se svijet još suočiti tijekom ove pandemije COVID-19.

Ukupni prihodi brodogradilišta do konca rujna iznosili su 252 milijuna kuna, od čega je blizu 64 milijuna kuna ili oko 8,5 milijuna eura ostvareno u razdoblju od lipnja do rujna. Prihodi iz osnovne djelatnosti, remonta, pritom su činili 90 posto poslovnih prihoda. Do konca rujna na dokovima »Lenca« odradili su se remonti na 53 broda, od kojih je 16 bilo u zadnjem tromjesječju.

Menadžment »Lenca« najavljuje daljnja prilagođavanja razvoju situacije, prije svega na povećanju učinkovitosti poslovnih procesa, ali i smanjenju troškova s obzirom na predviđanja da će smjene razdoblja visoko i nisko zaposlenih kapaciteta moguće biti sve izraženije.

Povećani oprez kod brodara već je na djelu, pa osim znatnog pada upita za remontima pogotovo od onih povremenih ili novih stalnih klijenata, određeni poslovi za koje je »Viktor Lenac« bio došao u završnu fazu pregovora još koncem ljeta odgođeni su voljom brodara za drugo ili treće tromjesečje 2021. godine.

Poslove koje su uspjeli pridobiti bili su mahom od njihovih stalnih klijenata ili se, pak, radilo o brodovima preusmjerenim s Malte od strane Palumbo grupe. U ovom remontnom brodogradilištu u Martinšćici očekuju daljnje benefite i od potpisanog joint-venture sporazuma između Palumbo grupe i svjetski poznate kruzing kompanije MSC Cruises.

Najnovije izvješće o poslovanju otkrilo je da u »Lencu« kroz iduće, najviše dvije godine planiraju zamijeniti svoj najveći dok, »jedanaesticu«.

– Zbog potreba za stalnim izmjenama čelične strukture Doka 11, daljnja ulaganja u taj dok više nemaju ekonomsku isplativost, potvrdila nam je članica Uprave »Lenca« Sandra Uzelac, kazavši kako će se Dok 11 samo nužno održavati.

Kako doznaje Novi list, Dok 11 planira se zamijeniti drugim dokom sličnih dimenzija, ali veće nosivosti što bi ovom brodogradilištu, navodi Uzelac, omogućio ulazak na tržišnu nišu određenih tipova brodova koje do sada nisu mogli primati u svoje dokove.

– Imamo više opcija koje razmatramo, među kojima je i mogućnost dogradnje dijela doka kojim raspolaže Palumbo grupa. Ukoliko se pokaže tehnički i financijski izvediv, u tom bi projektu mogla sudjelovati domaća brodogradilišta, zaključila je Uzelac

Za razliku od uređaja za pročišćavanje ispušnih plinova, takozvanih scrubbera, koji brodarima u ovom trenutku nisu zanimljivi zbog male razlike u cijeni diesela i teškog goriva, u »Viktoru Lencu« vjeruju da će, s druge strane, od ugradnje uređaja za tretman balastnih voda uspjeti ostvariti određenu razinu zaposlenosti i prihoda tijekom iduće dvije godine, tim više što je 2022. krajnji rok za ugradnju tih uređaja, a »Lenac« ima sve reference da sebi osigura takve poslove. Na dokovima u Martinšćici dosad je, naime, ugrađeno više od dvadeset takvih uređaja.

Dobra je vijest i da se nastavlja suradnja s američkom Šestom flotom, pa su tako u »Lencu« izborili novi dvomjesečni remont aluminijskog katamarana USNS »Yuma«, planiran od početka prosinca, pa do konca siječnja iduće godine. Aplicirali su za još tri projekta, koja bi se trebala realizirati od veljače do lipnja iduće godine, pa se iščekuju rezultati tih natječaja.

Na razini grupe »Viktor Lenac« došlo je do promjena s obzirom na to da je povezano društvo »Viktor servisi« prestalo poslovati početkom ožujka ove godine. Razlog je, navode iz uprave, daljnja racionalizacija, a zaposlenicima je ponuđen novi ugovor o radu u matičnom društvu, što je najveći dio i prihvatio.

Drugo društvo, u kojem »Lenac« ima 75 posto udjela, »VL Steel« do konca rujna poslovalo je s dobiti od 383.000 kuna, a u samom remontnom brodogradilištu s posljednjim je danom rujna bilo zaposleno ukupno 367 radnika.

Tagovi: Viktor Lenac, poslovni reultati, Dok 11, Palumbo Group, MSC Cruises, Šesta flota
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE