GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlični rezultati Dalekovoda u prvom kvartalu

Odlični rezultati Dalekovoda u prvom kvartalu
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2020 / 17:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Poslovni prihodi Grupe Dalekovod u prvom tromjesečju iznose 279,4 milijuna kuna i veći su za 27 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prilagođena EBITDA na razini grupe iznosi 16,7 milijuna kuna a što predstavlja rast od 40 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Poslovni prihodi Društva iznose 223,6 milijuna kuna i veći su za 42 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prilagođena EBITDA na razini Društva iznosi 25,7 milijuna kuna, što predstavlja rast od 37 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Operativna dobit (EBIT) je u izvještajnom razdoblju snažno porasla pa je tako kod Grupe iznosila 7,9 milijuna kuna a kod Društva 18,2 milijuna kuna.

Takvo ostvarenje predstavlja rast od 40 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na razini Grupe. Sličan trend je zabilježen i na razini neto dobiti gdje je također zabilježen rast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine a koja je tijekom prvog kvartala prethodne godine bila pod utjecajem jednokratne stavke prodaje vjetroelektrana u iznosu od 44,5 milijuna kuna kod Grupe i 37,6 milijuna kuna kod Društva.

Značajan rast prihoda i EBITDA pokazatelja rezultat je visoke razine ugovorenih poslova te optimizacije troškovne strukture u kontekstu procesa restrukturiranja koji je započeo tijekom prethodne godine. Režijski troškovi vezani uz troškove zaposlenika Grupe niži su 6,3 milijuna kuna a Društva 5,8 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Sličan trend nižih režijskih troškova rada se očekuje i u budućem periodu.

Sektor Energetike (izgradnja Dalekovoda i Trafostanica) je zabilježio rast prihoda od 77 posto a iznosili su 186 milijuna kuna. Najveći dio prihoda je ostvaren na inozemnom tržištu, odnosno 95%. Odjel visokog i niskog napona trenutno izvodi radove na 22 velika projekta te 17 manjih projekata a odjel trafostanica 4 velika projekta i sedam manjih projekata. Tijekom prvog kvartala 2020. godine ugovorena su četiri projekta u vrijednosti većoj od 115 milijuna kuna.

Sektor Infrastrukture je zabilježio pad prihoda od 8 posto a iznosili su 29 milijuna kuna. Cijeli prihod je zabilježen na domaćem tržištu. Najveći broj projekata, odnosno šest se odnosi na investitora HŽ Infrastruktura, pet projekata za HAC te dva projekt za Grad Zagreb. U tijeku je nekoliko projekata u fazi tenderiranja odnosno fazi potpisa ugovora. Proizvodni segment je tijekom izvještajnog razdoblja obilježen razdvajanjem društva Proizvodnja MK i OSO d.o.o. na dva društva, Proizvodnja MK d.o.o. i Proizvodnja OSO d.o.o. Razdvajanjem će se omogućiti efikasnija implementacija zasebnih strategija razvoja za pojedini segment s ciljem povećanja efikasnosti poslovanja oba društva.

Promatrajući oba društva tijekom prvog kvartala zabilježen je pad prihoda od 39 posto. Prihodi za oba društva ukupno su iznosili 25 milijuna kuna. Značajniji pad je zabilježen u društvu Proizvodnja MK d.o.o.,posljedica je lošije dinamike ugovaranja.

Segment projektiranja koji je vezan uz aktivnosti društva Dalekovod Projekt d.o.o. zabilježio je pad poslovnih prihoda od 4posto a iznosili su 6,9 milijuna kuna.

Utjecaj pandemije virusa COVID-19 je utjecao na odgodu pojedinih tendera a što se negativno odrazilo na poslovni rezultat segmenta.
Od ostalih segmenata izdvojili bi poslovanje društva Cinčaonica usluge d.o.o. koje je ostvarilo prihode od 9,8 milijuna kuna. Društvo posluje kao zasebno od 1. travnja 2019. godine do kada je poslovalo u sklopu društva Dalekovod Proizvodnja d.o.o. Utjecaj pandemije virusa COVID-19 je utjecao na slabiju aktivnost kupaca, prvenstveno iz inozemstva odnosno Slovenije i Italije. Sve navedeno je utjecalo i na smanjenje profitabilnosti te je društvo ostvarilo negativnu EBITDA u iznosu od 2,5 milijuna kuna.

Tagovi: Dalekovod, Cinčaonica, Dalekovod Projekt d.o.o., HŽ Infrastruktura, poslovni rezultati, građevinski sektor, Hrvatske autoceste, Grad Zagreb
PROČITAJ I OVO
Kržan: Mediteranske luke u velikim problemima ako se nastavi kriza u Crvenom moru
UPOZORENJE
Kržan: Mediteranske luke u velikim problemima ako se nastavi kriza u Crvenom moru
KOPER - Zbog napada Hutista na brodove u Crvenom moru, većina brodova s Dalekog istoka u Luku Koper stiže mnogo dužom rutom oko afričkog Rta dobre nade umjesto preko Sueskog kanala.
Ovi su domišljati poduzetnici pronašli rupu u zakonu i rade svaku nedjelju
SNAŠLI SE
Ovi su domišljati poduzetnici pronašli rupu u zakonu i rade svaku nedjelju
ZAGREB - Dok, barem za sada, veliki pekarski lanci (s izuzetkom Pan-Peka) poslovnice drže zatvorenima, mali pekari počinju tražiti rupe u zakonu i oko njega.
Disney World podiže cijene prvi put od 2018.
POSKUPLJENJA
Disney World podiže cijene prvi put od 2018.
MIAMI - Više od pet godina od posljednjeg povećanja cijena, zabavni kompleks Walt Disney World na Floridi najavio je povećanje ulaznica.
Ruski biznismen prodaje jedan od najstarijih dubrovačkih hotela
PRODAJA
Ruski biznismen prodaje jedan od najstarijih dubrovačkih hotela
DUBROVNIK - Hotel "Zagreb", jedan od najljepših i najstarijih dubrovačkih hotela, ponuđen je na prodaju.
BC Partners pokušava prodati United Groupu?
NESLUŽBENO
BC Partners pokušava prodati United Groupu?
BEOGRAD - Prema navоdima grčkоg pоrtala Naftempоriki, iz izvоra u bankarskim krugоvima, saznali su da se BC Partners оbratiо Mоrgan Stanleyu i JP Mоrganu kakо bi pоkušali da prоdaju svоj udeо u United Grupi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE