GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlični rezultati Dalekovoda u prvom kvartalu

Odlični rezultati Dalekovoda u prvom kvartalu
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2020 / 17:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Poslovni prihodi Grupe Dalekovod u prvom tromjesečju iznose 279,4 milijuna kuna i veći su za 27 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prilagođena EBITDA na razini grupe iznosi 16,7 milijuna kuna a što predstavlja rast od 40 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Poslovni prihodi Društva iznose 223,6 milijuna kuna i veći su za 42 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prilagođena EBITDA na razini Društva iznosi 25,7 milijuna kuna, što predstavlja rast od 37 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Operativna dobit (EBIT) je u izvještajnom razdoblju snažno porasla pa je tako kod Grupe iznosila 7,9 milijuna kuna a kod Društva 18,2 milijuna kuna.

Takvo ostvarenje predstavlja rast od 40 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na razini Grupe. Sličan trend je zabilježen i na razini neto dobiti gdje je također zabilježen rast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine a koja je tijekom prvog kvartala prethodne godine bila pod utjecajem jednokratne stavke prodaje vjetroelektrana u iznosu od 44,5 milijuna kuna kod Grupe i 37,6 milijuna kuna kod Društva.

Značajan rast prihoda i EBITDA pokazatelja rezultat je visoke razine ugovorenih poslova te optimizacije troškovne strukture u kontekstu procesa restrukturiranja koji je započeo tijekom prethodne godine. Režijski troškovi vezani uz troškove zaposlenika Grupe niži su 6,3 milijuna kuna a Društva 5,8 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Sličan trend nižih režijskih troškova rada se očekuje i u budućem periodu.

Sektor Energetike (izgradnja Dalekovoda i Trafostanica) je zabilježio rast prihoda od 77 posto a iznosili su 186 milijuna kuna. Najveći dio prihoda je ostvaren na inozemnom tržištu, odnosno 95%. Odjel visokog i niskog napona trenutno izvodi radove na 22 velika projekta te 17 manjih projekata a odjel trafostanica 4 velika projekta i sedam manjih projekata. Tijekom prvog kvartala 2020. godine ugovorena su četiri projekta u vrijednosti većoj od 115 milijuna kuna.

Sektor Infrastrukture je zabilježio pad prihoda od 8 posto a iznosili su 29 milijuna kuna. Cijeli prihod je zabilježen na domaćem tržištu. Najveći broj projekata, odnosno šest se odnosi na investitora HŽ Infrastruktura, pet projekata za HAC te dva projekt za Grad Zagreb. U tijeku je nekoliko projekata u fazi tenderiranja odnosno fazi potpisa ugovora. Proizvodni segment je tijekom izvještajnog razdoblja obilježen razdvajanjem društva Proizvodnja MK i OSO d.o.o. na dva društva, Proizvodnja MK d.o.o. i Proizvodnja OSO d.o.o. Razdvajanjem će se omogućiti efikasnija implementacija zasebnih strategija razvoja za pojedini segment s ciljem povećanja efikasnosti poslovanja oba društva.

Promatrajući oba društva tijekom prvog kvartala zabilježen je pad prihoda od 39 posto. Prihodi za oba društva ukupno su iznosili 25 milijuna kuna. Značajniji pad je zabilježen u društvu Proizvodnja MK d.o.o.,posljedica je lošije dinamike ugovaranja.

Segment projektiranja koji je vezan uz aktivnosti društva Dalekovod Projekt d.o.o. zabilježio je pad poslovnih prihoda od 4posto a iznosili su 6,9 milijuna kuna.

Utjecaj pandemije virusa COVID-19 je utjecao na odgodu pojedinih tendera a što se negativno odrazilo na poslovni rezultat segmenta.
Od ostalih segmenata izdvojili bi poslovanje društva Cinčaonica usluge d.o.o. koje je ostvarilo prihode od 9,8 milijuna kuna. Društvo posluje kao zasebno od 1. travnja 2019. godine do kada je poslovalo u sklopu društva Dalekovod Proizvodnja d.o.o. Utjecaj pandemije virusa COVID-19 je utjecao na slabiju aktivnost kupaca, prvenstveno iz inozemstva odnosno Slovenije i Italije. Sve navedeno je utjecalo i na smanjenje profitabilnosti te je društvo ostvarilo negativnu EBITDA u iznosu od 2,5 milijuna kuna.

Tagovi: Dalekovod, Cinčaonica, Dalekovod Projekt d.o.o., HŽ Infrastruktura, poslovni rezultati, građevinski sektor, Hrvatske autoceste, Grad Zagreb
PROČITAJ I OVO
Emirates najavljuje otkaze za 9.000 ljudi
OTKAZI
Emirates najavljuje otkaze za 9.000 ljudi
DUBAI - Emirates će zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa vjerojatno otpustiti 9.000 ljudi, najavio je njen predsjednik Tim Clark.
easyJet se vraća u Dubrovnik, Zadar i Pulu
POVRATAK
easyJet se vraća u Dubrovnik, Zadar i Pulu
ZAGREB - Niskobudžetna aviokompanija easyJet je odlučila s krajem ovog mjeseca pokrenuti promet i prema drugim zračnim lukama u Hrvatskoj.
Josipović za savjetovanje stranih investitora zaradio nula kuna
SMIJURIJA
Josipović za savjetovanje stranih investitora zaradio nula kuna

ZAGREB - Tvrtka Porta Adriatica d.o.o., kojoj su osnivači bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović i arhitekt Otto Barić mlađi, prošle godine nije ostvarila ni kune prihoda, a ukupni gubitak je 20.308 kuna, objavljeno je u predanom računu dobiti i gubitka.

U Australiji se pokreće portal vijesti na kineskom jeziku pod pokroviteljstvom američke vlade
DECODE CHINA
U Australiji se pokreće portal vijesti na kineskom jeziku pod pokroviteljstvom američke vlade
SYDNEY – Novi internetski portal Decode China planiran je kako bi „balansirao“ u informacijama dostupnima na kineskom jeziku, a koje SAD ocjenjuje da su potpuno prožete propagandom iz Pekinga.
Elon Musk pretekao Warrena Buffetta na listi najbogatijih ljudi
PROMJENE
Elon Musk pretekao Warrena Buffetta na listi najbogatijih ljudi
SAN FRANCISCO - Vrijednost imovine Elona Muska u petak je prerasla imovinu Warrena Buffetta te je izvršni direktor Tesle postao sedma najbogatija osoba na svijetu, prema Bloomberg Billionaires Indexu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE