GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlični rezultati Allianza, najavljen rast dividende

Odlični rezultati Allianza, najavljen rast dividende
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2022 / 12:16
Autor: SEEbiz
MUNCHEN - Ukupni prihodi Allianza u 2021. godini porasli su 5,7 posto na 148,5 milijardi eura. Uprava namjerava predložiti rast dividende od 12,5 posto na 10,80 eura po dionici.

Korigiran za utjecaje valutnih tečajeva i konsolidacije, taj je rast iznosio 6,1 posto. Odlični prihodi od prodaje na tržištima u SAD-u i Italiji doprinijeli su rastu prihoda u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja. Istovremeno se segment neživotnih osiguranja okoristio povećanjima cijena i broja polica, dok je segment upravljanja imovinom zabilježio rast prihoda od imovine pod upravljanjem i rast naknada za uspješnost.

ČETVRTO TROMJESEČJE: Ukupni prihodi porasli su za 7,9 posto na 38,4 milijarde eura (u usporedbi s 35,6 milijardi eura iz četvrtog tromjesečja 2020. godine).

Rast internih prihoda, korigiran za utjecaje valutnih tečajeva i konsolidacije, iznosio je 5,9 posto zahvaljujući rezultatima sva tri segmenta poslovanja.

CIJELA GODINA: Operativna dobit skočila je za 24,6 posto na 13,4 milijarde eura (u usporedbi s 10,8 milijardi eura zabilježenih godinu dana ranije), ponajviše zahvaljujući većoj profitabilnosti svih segmenata poslovanja. Takav skok dobiti odraz je nepovoljnog utjecaja pandemije bolesti COVID-19 na operativnu dobit iz 2020. godine. Veća prosječna imovina pod upravljanjem i nastavak kontrole troškova rezultirali su snažnim rastom operativne dobiti u segmentu upravljanja imovinom. Istovremeno je segment neživotnih osiguranja ostvario bolji rezultat preuzimanja rizika, usprkos velikom broju nastalih šteta uzrokovanih prirodnim katastrofama. Rast operativne dobiti zabilježen je i u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja, i to zahvaljujući većim pričuvnim dodacima neto premiji (reserve loadings), boljim ulaganjima i većim tehničkim maržama.

Neto dobit pripisiva dioničarima iznosila je 6,6 milijardi eura (u usporedbi s 6,8 milijardi eura zabilježenih 2020. godine) jer je pričuva u slučaju investicijskih fondova Structured Alpha tvrtke AllianzGI smanjila neto dobit Grupe u 2021. godini za 2,8 milijardi eura i na taj način neutralizirala rast operativne dobiti.

Povrat na uloženi kapital iznosio je 10,6 posto (u usporedbi s 11,4 posto za cijelu 2020. godinu).

Istovremeno je osnovna dobit po dionici pala za 3,2 posto, s prošlogodišnjih 16,48 eura na 15,96 eura.

Uprava namjerava predložiti povećanje dividende za 2021. godinu na 10,80 eura po dionici. Osim toga, dana 17. veljače 2022. godine Allianz je najavio novi program otkupa dionica u 2022. godini u iznosu od najviše 1 milijardu eura.

ČETVRTO TROMJESEČJE: Operativna dobit skočila je za 18,0 posto na 3,5 milijardi eura (u usporedbi sa 3,0 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine), ponajviše zahvaljujući boljem rezultatu preuzimanja rizika u segmentu neživotnih osiguranja. Istovremeno je u segmentu upravljanja imovinom operativna dobit također zabilježila rast, i to zbog veće prosječne imovine klijenata pod upravljanjem i daljnjih poboljšanja na području produktivnosti. Operativna dobit segmenta životnih i zdravstvenih osiguranja zabilježila je manji pad, uglavnom zbog niže investicijske marže.

Neto gubitak pripisiv dioničarima iznosio je 292 milijuna eura (u usporedbi s neto dobiti od 1,8 milijardi eura u istom razdoblju prethodne godine), s obzirom na to da je operativna dobit neutralizirana utjecajem pričuve u iznosu od 3,7 milijardi eura prije oporezivanja, koja je formirana zbog slučaja s američkim investicijskim fondovima Structured Alpha tvrtke AllianzGI.

Neživotna osiguranja: solidna operativna dobit

CIJELA GODINA: Ukupni prihodi porasli su za 4,8 posto na 62,3milijarde eura (u usporedbi s 59,4 milijarde eura iz prethodne godine).

Izuzmu li se utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni rast iznosio je 4,1 posto, ponajprije zbog rasta broja polica od 1,4 posto, rasta cijena od 2,2 posto i rasta broja usluga osiguranja od 0,6 posto. Internom rastu najviše su doprinijeli Allianz Partners i AGCS, te poslovanje u Australiji.

Operativna dobit skočila je za 30,6 posto, s 4,4 milijarde eura ostvarenih 2020. godine na 5,7 milijardi eura u 2021. godini. Rezultat preuzimanja rizika odraz je oporavka od utjecaja pandemije bolesti COVID-19 na poslovanje tijekom 2020. godine. Niža šteta nastala događanjima manjih razmjera i bolji run-off rezultat kompenzirali su veći broj nastalih šteta vezanih za prirodne katastrofe. Zabilježen je i bolji omjer troškova: 26,7 posto (u usporedbi s 26,8 posto zabilježenih godinu dana ranije).

Općenito gledano, kombinirana kvota prošle je godine poboljšana za 2,5 postotnih bodova na 93,8 posto (u usporedbi s 96,3 posto zabilježenih 2020. godine).

ČETVRTO TROMJESEČJE: Ukupni prihodi ostvarili su rast od 14,7 posto na 14,5 milijardi eura (u usporedbi s 12,7 milijardi eura zabilježenih u četvrtom tromjesečju 2020. godine).

Pozitivnom rezultatu su najviše doprinijeli Allianz Partners, AGCS i poslovanje na njemačkom tržištu.

Operativna dobit skočila je za čak 76,1 posto na 1,6 milijardi eura (u usporedbi s 0,9 milijardi eura zabilježenih u četvrtom tromjesečju 2020. godine), i to zahvaljujući znatno većem rezultatu preuzimanja rizika, što uključuje i puno bolji run-off rezultat. Taj je rast djelomično odraz nepovoljnog utjecaja pandemije bolesti COVID-19 u prethodnoj godini. Omjer troškova također je zabilježio poboljšanje i na kraju tromjesečja iznosio je 26,9 posto (u usporedbi s 27,5 posto zabilježenih u istom tromjesečju 2020. godine).

Kombinirana kvota bolja je za 3,9 postotnih bodova i iznosi 93,5 posto (u usporedbi s 97,4 posto iz četvrtog tromjesečja 2020. godine).

Životna i zdravstvena osiguranja: uspješno upravljanje novim poslovima

CIJELA GODINA: PVNBP (sadašnja vrijednost premija za nove poslove) porastao je na 78,7 milijardi eura (u usporedbi s 61,5 milijardi eura iz prethodne godine). Glavni razlozi za takav rast bili su veća prodaja proizvoda fiksnih anuiteta vezanih uz dioničke indekse u SAD-u i poboljšanja zabilježena u Italiji i Francuskoj zahvaljujući upravljanju back book policama. Od ostalih čimbenika koji su doprinijeli spomenutom rastu valja spomenuti bolju prodaju proizvoda osiguranja povezanih s investicijskim fondovima u Italiji i veliki ugovor o reosiguranju za Allianz Reinsurance.

Operativna dobit porasla je na 5,0 milijardi eura (u usporedbi s 4,4 milijarde eura iz 2020. godine), i to zbog većih pričuvnih dodataka neto premiji (reserve loadings), boljoj investicijskoj marži i uvrštavanja gubitka u SAD-u u prethodnoj godini. Veće naknade od upravljanja proizvodima osiguranja povezanima s investicijskim fondovima na talijanskom tržištu, veća investicijska marža u Francuskoj, i bolja tehnička marža u poslovanju sa životnim i zdravstvenim osiguranjima u Njemačkoj dodatno su doprinijeli takvom rezultatu.

Profitabilnost novog posla zabilježila je rast na 3,2 posto (u usporedbi s 2,8 posto ostvarenih 2020. godine), ponajviše zahvaljujući boljoj kombinaciji različitih poslovnih aktivnosti. Vrijednost novog posla skočila je na 2,5 milijardi eura (u usporedbi s 1,7 milijardi eura zabilježenih godinu dana ranije), i to zbog većeg broja polica i većih marži.

ČETVRTO TROMJESEČJE: PVNBP je porastao na 19,8 milijardi eura (u usporedbi s 19,0 milijardi eura iz istog razdoblja prošle godine), i to uglavnom zbog bolje prodaje proizvoda fiksnih anuiteta vezanih uz dioničke indekse u SAD-u.

Profitabilnost novog posla porasla je na 3,4 posto (u usporedbi s 2,7 posto ostvarenih u istom tromjesečju 2020. godine), i to zbog bolje kombinacije različitih poslovnih aktivnosti u SAD-u, Francuskoj i Italiji. Tom su rastu doprinijela i povoljna tržišna kretanja.

Vrijednost novog posla skočila je na 0,7 milijardi eura (u usporedbi s 0,5 milijardi eura iz istog razdoblja prethodne godine), a zahvaljujući većem broju polica i većim maržama.

Operativna dobit pala je na 1,3 milijarde eura (u usporedbi s 1,4 milijarde eura zabilježene u četvrtom tromjesečju 2020. godine). Utjecaj niže investicijske marže u njemačkom poslovanju sa životnim osiguranjima, otpisa za administrativni sustav u zemljama Beneluxa i većih potraživanja u Indoneziji djelomično je kompenziran rastom naknada za upravljanje u slučaju proizvoda osiguranja povezanih s investicijskim fondovima na talijanskom tržištu.

Upravljanje imovinom: rekordna imovina pod upravljanjem; skok operativne dobiti za 22 posto

CIJELA GODINA: Operativni prihodi ostvarili su rast od 14,3 posto na 8,4 milijarde eura zahvaljujući većim prihodima od imovine pod upravljanjem i većim naknadama za uspješnost. Poboljšanje je zabilježio i omjer troškova i prihoda: na kraju godine iznosio je 58,4 posto (u usporedbi sa 61,2 posto iz 2020. godine).

Operativna dobit skočila je za 22,3 posto na 3,5 milijardi eura (u usporedbi s 2,9 milijardi eura ostvarenih godinu dana ranije). Korigirana za utjecaje valutnih tečajeva, operativna dobit ostvarila je rast od 25,3 posto. Imovina klijenata pod upravljanjem porasla je za 14,9 posto ili 255 milijardi eura od kraja 2020. godine, i to na 1,966 bilijuna eura, ponajviše zahvaljujući visokim neto priljevima od 110,1 milijardu eura i povoljnim učincima valutne konverzije.

ČETVRTO TROMJESEČJE: Ukupna imovina pod upravljanjem skočila je na 2,609 bilijuna eura na kraju 2021. godine, i to zahvaljujući imovinom klijenata pod upravljanjem. Rastu su doprinijele sve regije i sve kategorije imovine.

Na dan 31. prosinca 2021. godine imovina klijenata pod upravljanjem iznosila je 1,966 bilijuna eura, što je za 86 milijardi eura više nego na kraju trećeg tromjesečja iste godine (to uključuje i 20,6 milijardi eura od neto priljeva i 11,5 milijardi eura od tržišnih utjecaja). Zabilježen je i povoljan utjecaj konsolidacije u iznosu od 28,3 milijarde eura, ponajviše zahvaljujući transakciji reosiguranja tvrtke Allianz Life (30,0 milijardi eura). Spomenutom rastu pridonio je i povoljan utjecaj valutne konverzije od 25,2 milijarde eura.

Operativna dobit skočila je za 20,8 posto na 1,0 milijardi eura (u odnosu na 0,9 milijardi eura ostvarenih u istom tromjesečju 2020. godine). Rast prihoda uglavnom je rezultat veće prosječne imovine klijenata pod upravljanjem. Operativna dobit, korigirana za utjecaje valutnih tečajeva, ostvarila je rast od 17,0 posto. U istom je razdoblju omjer troškova i prihoda zabilježio poboljšanje od 0,5 postotnih bodova na 58,2 posto.

Tagovi: Allianz, životna osiguranja, neživotna osiguranja, dividenda
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE