GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlični polugodišnji rezultati Dalekovoda

Odlični polugodišnji rezultati Dalekovoda
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2020 / 18:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Poslovni prihodi Grupe Dalekovod u prvih šest mjeseci iznose 601,4 milijuna kuna i veći su za 8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

EBITDA na razini grupe iznosi 32 milijuna kuna, što predstavlja rast od 22,7 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Poslovni prihodi Društva iznose 489 milijuna kuna i veći su za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. EBITDA na razini Društva iznosi 39,2 milijuna kuna, što predstavlja rast od 20,5 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Operativna dobit (EBIT) je u izvještajnom razdoblju snažno porasla pa je tako kod Grupe iznosila 15,7 milijuna kuna, a kod Društva 25,4 milijuna kuna. Takvo ostvarenje predstavlja rast od 24,7 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godinena razini Grupe.

Sličan trend je zabilježen i na razini neto dobiti gdje je također zabilježen rast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine koja je tijekom prvog kvartala prethodne godine bila pod utjecajem jednokratne stavke prodaje vjetroelektrana u iznosu od 44,5 milijuna kuna kod Grupe i 37,6 milijuna kuna kod Društva.

Značajan rast prihoda i EBITDA pokazatelja rezultat je visoke razine ugovorenih poslova te optimizacije troškovne strukture u kontekstu procesa restrukturiranja koji je započeo tijekom prethodne godine.Režijski troškovi vezani uz troškove zaposlenika Grupe niži su 10,7 milijuna kuna, a Društva 8,9 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Sličan trend nižih režijskih troškova rada se očekuje i u budućem periodu.

Sektor Energetike (izgradnja Dalekovoda i Trafostanica) u prvom polugodištu zabilježio je rast prihoda od 33% u odnosu na isto razdoblje lani, a ukupni prihodi iznose 432 milijuna kuna. Najveći dio prihoda ostvaren je na inozemnom tržištu, odnosno 93%. Odjel visokog i niskog napona trenutno izvodi radove na 22 velika projekta te 17 manjih, a odjel trafostanica na 4 velika te 9 manjih. Tijekom prvog polugodišta 2020. godine ugovoreno je 6 novih projekata u odjelu visokog i niskog napona te 2 projekta u odjelu trafostanica, ukupne vrijednosti 550 milijuna kuna.

Sektor Infrastrukture zabilježio je u prvom polugodištu pad prihoda od 22% u odnosu na isto razdoblje lani, a ukupni prihodi ove godine iznose 46 milijuna kuna. Najveći broj projekata odnosi se na investitora HŽ Infrastruktura, zatim slijede HAC te Grad Zagreb. Ugovorena su dva projekta u iznosu od 31,5 milijuna kuna te je nekoliko ugovora u fazi tenderiranja. Proizvodni segment je tijekom izvještajnog razdoblja obilježen razdvajanjem društva Proizvodnja MK i OSO d.o.o. na dva društva,

Proizvodnja MK d.o.o. i Proizvodnja OSO d.o.o. Razdvajanjem će se omogućiti efikasnija implementacija zasebnih strategija razvoja za pojedini segment s ciljem povećanja efikasnosti poslovanja oba društva. Promatrajući oba društva tijekom prvog polugodišta, zabilježen je pad prihoda od 45 posto. Prihodi za oba društva ukupno su iznosili 62,9 milijuna kuna. Značajniji pad je zabilježen u društvu Proizvodnja MK d.o.o., a isti je posljedica promjene strategije razvoja društva odnosno smanjenja aktivnosti uz smanjenje broja zaposlenika i fokusiranja na profitabilnije projekte.

Segment projektiranja koji je vezan uz aktivnosti društva Dalekovod Projekt d.o.o., zabilježio je pad poslovnih prihoda od 18 posto isti iznose 15,4 milijuna kuna. Uslijed krize koja je uzrokovana širenjem virusa Covid-19 došlo je do pada aktivnosti na svim tržištima na kojima Društvo djeluje.

Od ostalih segmenata izdvojili bismo aktivnosti vezane uz društvo Cinčaonica usluge d.o.o. Kako je Uprava prethodno informirala javnost Društvo Dalekovod d.d. je sredinom srpnja sklopilo nagodbu s najvećim pojedinačnim vjerovnikom iz Predstečajne nagodbe HETA Asset Resolution d.o.o. o uređenju odnosa iz tri ugovora o leasingu, zaključenih još 2008. godine temeljem kojih je HETA izlučni vjerovnik na imovini koja u naravi predstavlja pogon za cinčanje u Dugom selu.

Tagovi: Dalekovod, Cinčaonica usluge d.o.o., Dalekovod Projekt d.o.o., HŽ Infrastruktura, Hrvatske autoceste
PROČITAJ I OVO
easyJet: Rane rezervacije za ljetovanje katapultirane 600 posto
UZLET
easyJet: Rane rezervacije za ljetovanje katapultirane 600 posto
ATENA – Britanska niskobudžetna aviokompanija easyJet objavila je da su rezervacije letova porasle za više od 300 posto, a rezervacije za odmor za više od 600 posto u tjednu, a nakon što je Velika Britanija najavila planove da obnovi međunarodna putovanja.
Grupa Končar: Neto dobit i više nego udvostručena u 2020.
SNAŽAN RAST
Grupa Končar: Neto dobit i više nego udvostručena u 2020.
ZAGREB - Grupa Končar u prošloj je godini ostvarila ukupne konsolidirane prihode u iznosu od gotovo 3,2 milijarde kuna, što je za 6,8 posto više nego 2019. godine, dok je neto dobit i više nego udvostručena i iznosi 115,2 milijuna kuna, pokazuje u srijedu objavljeno poslovno izvješće Končara.
Generali najavljuje plan ulaganja od 3,5 milijarde eura
INVESTICIJE
Generali najavljuje plan ulaganja od 3,5 milijarde eura
TRST - Osnovan u Trstu 26. prosinca 1831. godine, Generali navršava 190 godina. Ova povijesna obljetnica proslavit će se tijekom 2021. nizom inicijativa za zaposlenike, agente, klijente i zajednice u kojima Grupa djeluje.
FDA: Jedna doza cjepiva Johnson & Johnson učinkovita i sigurna
CJEPIVO
FDA: Jedna doza cjepiva Johnson & Johnson učinkovita i sigurna
NEW YORK - Samo jedna doza cjepiva Johnson&Johnsona protiv covida-19 pokazala se u ispitivanjima sigurnom i učinkovitom, objavila je u srijedu Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) otvarajući put za odobrenje cjepiva američke multinacionalne kompanije.
Još dvije kineske tvrtke zatražile odobrenje svojih cjepiva u Kini
CJEPIVO
Još dvije kineske tvrtke zatražile odobrenje svojih cjepiva u Kini
PEKING - Podružnica Sinopharma i CanSino Biologics zatražili su odobrenje svojih cjepiva u Kini, a ako ih odobri Kina će imati već četiri cjepiva domaće proizvodnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE