GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlični polugodišnji rezultati Dalekovoda

Odlični polugodišnji rezultati Dalekovoda
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2020 / 18:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Poslovni prihodi Grupe Dalekovod u prvih šest mjeseci iznose 601,4 milijuna kuna i veći su za 8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

EBITDA na razini grupe iznosi 32 milijuna kuna, što predstavlja rast od 22,7 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Poslovni prihodi Društva iznose 489 milijuna kuna i veći su za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. EBITDA na razini Društva iznosi 39,2 milijuna kuna, što predstavlja rast od 20,5 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Operativna dobit (EBIT) je u izvještajnom razdoblju snažno porasla pa je tako kod Grupe iznosila 15,7 milijuna kuna, a kod Društva 25,4 milijuna kuna. Takvo ostvarenje predstavlja rast od 24,7 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godinena razini Grupe.

Sličan trend je zabilježen i na razini neto dobiti gdje je također zabilježen rast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine koja je tijekom prvog kvartala prethodne godine bila pod utjecajem jednokratne stavke prodaje vjetroelektrana u iznosu od 44,5 milijuna kuna kod Grupe i 37,6 milijuna kuna kod Društva.

Značajan rast prihoda i EBITDA pokazatelja rezultat je visoke razine ugovorenih poslova te optimizacije troškovne strukture u kontekstu procesa restrukturiranja koji je započeo tijekom prethodne godine.Režijski troškovi vezani uz troškove zaposlenika Grupe niži su 10,7 milijuna kuna, a Društva 8,9 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Sličan trend nižih režijskih troškova rada se očekuje i u budućem periodu.

Sektor Energetike (izgradnja Dalekovoda i Trafostanica) u prvom polugodištu zabilježio je rast prihoda od 33% u odnosu na isto razdoblje lani, a ukupni prihodi iznose 432 milijuna kuna. Najveći dio prihoda ostvaren je na inozemnom tržištu, odnosno 93%. Odjel visokog i niskog napona trenutno izvodi radove na 22 velika projekta te 17 manjih, a odjel trafostanica na 4 velika te 9 manjih. Tijekom prvog polugodišta 2020. godine ugovoreno je 6 novih projekata u odjelu visokog i niskog napona te 2 projekta u odjelu trafostanica, ukupne vrijednosti 550 milijuna kuna.

Sektor Infrastrukture zabilježio je u prvom polugodištu pad prihoda od 22% u odnosu na isto razdoblje lani, a ukupni prihodi ove godine iznose 46 milijuna kuna. Najveći broj projekata odnosi se na investitora HŽ Infrastruktura, zatim slijede HAC te Grad Zagreb. Ugovorena su dva projekta u iznosu od 31,5 milijuna kuna te je nekoliko ugovora u fazi tenderiranja. Proizvodni segment je tijekom izvještajnog razdoblja obilježen razdvajanjem društva Proizvodnja MK i OSO d.o.o. na dva društva,

Proizvodnja MK d.o.o. i Proizvodnja OSO d.o.o. Razdvajanjem će se omogućiti efikasnija implementacija zasebnih strategija razvoja za pojedini segment s ciljem povećanja efikasnosti poslovanja oba društva. Promatrajući oba društva tijekom prvog polugodišta, zabilježen je pad prihoda od 45 posto. Prihodi za oba društva ukupno su iznosili 62,9 milijuna kuna. Značajniji pad je zabilježen u društvu Proizvodnja MK d.o.o., a isti je posljedica promjene strategije razvoja društva odnosno smanjenja aktivnosti uz smanjenje broja zaposlenika i fokusiranja na profitabilnije projekte.

Segment projektiranja koji je vezan uz aktivnosti društva Dalekovod Projekt d.o.o., zabilježio je pad poslovnih prihoda od 18 posto isti iznose 15,4 milijuna kuna. Uslijed krize koja je uzrokovana širenjem virusa Covid-19 došlo je do pada aktivnosti na svim tržištima na kojima Društvo djeluje.

Od ostalih segmenata izdvojili bismo aktivnosti vezane uz društvo Cinčaonica usluge d.o.o. Kako je Uprava prethodno informirala javnost Društvo Dalekovod d.d. je sredinom srpnja sklopilo nagodbu s najvećim pojedinačnim vjerovnikom iz Predstečajne nagodbe HETA Asset Resolution d.o.o. o uređenju odnosa iz tri ugovora o leasingu, zaključenih još 2008. godine temeljem kojih je HETA izlučni vjerovnik na imovini koja u naravi predstavlja pogon za cinčanje u Dugom selu.

Tagovi: Dalekovod, Cinčaonica usluge d.o.o., Dalekovod Projekt d.o.o., HŽ Infrastruktura, Hrvatske autoceste
PROČITAJ I OVO
HAC: Za vikend 15,6 posto više vozila na autocestama
PROMET
HAC: Za vikend 15,6 posto više vozila na autocestama
ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) izvijestile su u ponedjeljak da su protekloga vikenda zabilježile 15,6 posto više vozila na autocestama pod svojom nadležnosti te gotovo 25 posto više cestarine nego u istom lanjskom razdoblju.
Srpski građevinari prošle godine u inostranstvu odradili poslove vredne 22,3 milijarde dinara
POSLOVI
Srpski građevinari prošle godine u inostranstvu odradili poslove vredne 22,3 milijarde dinara
BEOGRAD - Ukupna vrednost radova koju su izvođači iz Srbije izveli u inostranstvu u 2020. godini iznosila je 22,3 milijarde dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku.
Croatia osiguranje potvrdilo dividendu od 224 kune po povlaštenoj dionici
DIVIDENDA
Croatia osiguranje potvrdilo dividendu od 224 kune po povlaštenoj dionici
ZAGREB - Glavna skupština Croatia osiguranja potvrdila je krajem proteklog tjedna dividendu od 224 kune po povlaštenoj dionici.
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
POTICAJI
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
LJUBLJANA - Slovenski poduzetnički fond, zajedno s Ministarstvom gospodarstva, objavio je natječaj za poticaje za digitalnu transformaciju mikro, malog i srednjeg poduzetništva. Dostupno je 30 milijuna eura.
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
SMJENA
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
ZAGREB - Joško Jakelić vodi GSKG već 16 godina. Njega uhićeni Blažević također spominje u podjeli provizije, ali USKOK ga za ništa ne tereti. Ipak je smijenjen jer uprava Holdinga nema povjerenja u njega.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE