GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlični polugodišnji rezultati Dalekovoda

Odlični polugodišnji rezultati Dalekovoda
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2020 / 18:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Poslovni prihodi Grupe Dalekovod u prvih šest mjeseci iznose 601,4 milijuna kuna i veći su za 8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

EBITDA na razini grupe iznosi 32 milijuna kuna, što predstavlja rast od 22,7 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Poslovni prihodi Društva iznose 489 milijuna kuna i veći su za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. EBITDA na razini Društva iznosi 39,2 milijuna kuna, što predstavlja rast od 20,5 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Operativna dobit (EBIT) je u izvještajnom razdoblju snažno porasla pa je tako kod Grupe iznosila 15,7 milijuna kuna, a kod Društva 25,4 milijuna kuna. Takvo ostvarenje predstavlja rast od 24,7 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godinena razini Grupe.

Sličan trend je zabilježen i na razini neto dobiti gdje je također zabilježen rast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine koja je tijekom prvog kvartala prethodne godine bila pod utjecajem jednokratne stavke prodaje vjetroelektrana u iznosu od 44,5 milijuna kuna kod Grupe i 37,6 milijuna kuna kod Društva.

Značajan rast prihoda i EBITDA pokazatelja rezultat je visoke razine ugovorenih poslova te optimizacije troškovne strukture u kontekstu procesa restrukturiranja koji je započeo tijekom prethodne godine.Režijski troškovi vezani uz troškove zaposlenika Grupe niži su 10,7 milijuna kuna, a Društva 8,9 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Sličan trend nižih režijskih troškova rada se očekuje i u budućem periodu.

Sektor Energetike (izgradnja Dalekovoda i Trafostanica) u prvom polugodištu zabilježio je rast prihoda od 33% u odnosu na isto razdoblje lani, a ukupni prihodi iznose 432 milijuna kuna. Najveći dio prihoda ostvaren je na inozemnom tržištu, odnosno 93%. Odjel visokog i niskog napona trenutno izvodi radove na 22 velika projekta te 17 manjih, a odjel trafostanica na 4 velika te 9 manjih. Tijekom prvog polugodišta 2020. godine ugovoreno je 6 novih projekata u odjelu visokog i niskog napona te 2 projekta u odjelu trafostanica, ukupne vrijednosti 550 milijuna kuna.

Sektor Infrastrukture zabilježio je u prvom polugodištu pad prihoda od 22% u odnosu na isto razdoblje lani, a ukupni prihodi ove godine iznose 46 milijuna kuna. Najveći broj projekata odnosi se na investitora HŽ Infrastruktura, zatim slijede HAC te Grad Zagreb. Ugovorena su dva projekta u iznosu od 31,5 milijuna kuna te je nekoliko ugovora u fazi tenderiranja. Proizvodni segment je tijekom izvještajnog razdoblja obilježen razdvajanjem društva Proizvodnja MK i OSO d.o.o. na dva društva,

Proizvodnja MK d.o.o. i Proizvodnja OSO d.o.o. Razdvajanjem će se omogućiti efikasnija implementacija zasebnih strategija razvoja za pojedini segment s ciljem povećanja efikasnosti poslovanja oba društva. Promatrajući oba društva tijekom prvog polugodišta, zabilježen je pad prihoda od 45 posto. Prihodi za oba društva ukupno su iznosili 62,9 milijuna kuna. Značajniji pad je zabilježen u društvu Proizvodnja MK d.o.o., a isti je posljedica promjene strategije razvoja društva odnosno smanjenja aktivnosti uz smanjenje broja zaposlenika i fokusiranja na profitabilnije projekte.

Segment projektiranja koji je vezan uz aktivnosti društva Dalekovod Projekt d.o.o., zabilježio je pad poslovnih prihoda od 18 posto isti iznose 15,4 milijuna kuna. Uslijed krize koja je uzrokovana širenjem virusa Covid-19 došlo je do pada aktivnosti na svim tržištima na kojima Društvo djeluje.

Od ostalih segmenata izdvojili bismo aktivnosti vezane uz društvo Cinčaonica usluge d.o.o. Kako je Uprava prethodno informirala javnost Društvo Dalekovod d.d. je sredinom srpnja sklopilo nagodbu s najvećim pojedinačnim vjerovnikom iz Predstečajne nagodbe HETA Asset Resolution d.o.o. o uređenju odnosa iz tri ugovora o leasingu, zaključenih još 2008. godine temeljem kojih je HETA izlučni vjerovnik na imovini koja u naravi predstavlja pogon za cinčanje u Dugom selu.

Tagovi: Dalekovod, Cinčaonica usluge d.o.o., Dalekovod Projekt d.o.o., HŽ Infrastruktura, Hrvatske autoceste
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE