GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlaze li Rusi iz brodske Rafinerije?

Odlaze li Rusi iz brodske Rafinerije?
RAFINERIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2019 / 08:24
Autor: SEEbiz / N1 info
BOSANSKI BROD - Najveća ruska investicija u Bosni i Hercegovini, Rafinerija nafte Brod izvan pogona je od početka godine. Nema proizvodnje, nema ni kapitalnog remonta, niti strateškog partnera. Zato ima otkaza radnika, tehnološkog viška, a ima i straha, jer "priča se, priča da Rusi odlaze".

Devetog listopada bit će godinu dana od havarije u Rafineriji i pogibije jednog radnika. Uslijedilo je zaustavljanje proizvodnje, slanje oko 200 zaposlenih iz Broda i Modriče na čekanje, na koncu uslijedili su i otkazi.

Zoran je svoje ime pronašao na oglasnoj ploči, bez najave, bez obrazloženja. Tehnološki je višak, ali više ga zabrinjava što je cijeli sektor za prijem sirove nafte dobio otkaze. To mu je indikativno.

"Cijela služba s tog terminala je dobila otkaz, značajno je puno, jer bez tog terminala ne može ništa funkcionirati. To je roba, sirova nafta koja dolazi u pogon. Šta će, s čim će raditi? Ne možeš skuhati kavu, ako ti ja ne dam vodu, znači ne možeš ništa", zabrinut je Zoran Đukić, radnik koji dobio otkaz u rafineriji.

Otkaze je dobilo 68 radnika, uglavnom na ulaznom lancu proizvodnje. I oni koji su ostali, u agoniji, boje se istog. Među njima i Dragoljub, kojem je ostalo samo nekoliko godina do mirovine:

"Normalno da mi je žao i kolega i nas koji smo već tu pred mirovinom. Što će biti, vjerujem da i nas to sada čeka, ti otkazi to. (N1: Bojite se?) Normalno, tko će mene primiti sada, od 60 godina da radim."

Gašenje radnih mjesta, koja su ključna u procesu proizvodnje nafte, za Sindikat su zabrinjavajuća vijest.
A kao odgovor na "priča, se priča da Rusi odlaze", imaju uvjeravanja iz Moskve.

"Rusi ne odlaze. Po priopćenju koje smo imali jasna je poruka i onih koji su bili prisutni na sastanku video linkom, direktno iz Moskve, a i ovdje nam je priopćeno da u Brodu Rusi ne prodaju Rafineriju nafte. Rusi se ne povlače. Rusi ne prodaju svoj kapital, a strateški partner je nešto sasvim drugo kada je u pitanju zajednička suradnja povećanja kapaciteta prerade", rekao je Đorđe Cvjetković iz Sindikata rafinerije Brod.

Prosječna plaća u Rafineriji je nešto preko 900 KM. Za malu lokalnu zajednicu, ovaj gigant je žila kucavica.

Iz Optima grupe uvjeravaju da do kraja godine neće više biti otkaza, ali da će se nastaviti optimizacija radnih mjesta:

"Daljnje smanjenje moguće je u slučaju realizacije tehničkih mjera, te organizacijske strukture poduzeća. Rješenje vezano za pokretanje Rafinerije nafte bit će doneseno nakon dobivenih rezultata istrage o uzrocima havarije, koja je u nadležnosti istražnih organa Republike Srpske, i koja je još uvijek u tijeku."

Akumulirani minus Rafinerije u Brodu na kraju 2018. godine iznosio je preko 600 milijuna KM, objavili su revizori.

No, privatizacijom preuzeti dug prema Poreznoj upravi RS, od oko 127 milijuna KM, reprogramiran je i gotovo u potpunosti podmiren.

"Ostatak duga po tom reprogramu iznosi 4,15 milijuna KM, koji se odnosi na preostala dva anuiteta koja nisu dospjela za plaćanje", priopćili su iz Porezne uprave RS.

No, izvještaj revizorske kuće „BDO" o radu Rafinerije nafte u 2018. godini govori o spomenutom minusu od 622.000.000KM. U taj iznos ubrajaju se dugovanja prema povezanim pravnim subjektima, ali i višemilijunski nepovoljni krediti prema ruskim bankama, poput Vnješekonoma. Minus Optima grupe, prema istim izvještajima odavno je premašio milijardu. Zarubezneft, državna naftna kompanija u stopostotnom vlasništvu Vlade Ruske Federacije, je 2007. godine kroz privatizaciju postala vlasnik većinskog paketa dionica u poduzećima Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i ''Nestro Petrol-a''. Godišnje u proračune entiteta i države uplate oko 230.000.000 KM.

Tagovi: Rafinerija nafte, Zarubežnjeft, Optima Grupa, Milorad Dodik, Republika Srpska, Đorđe Cvjetković
PROČITAJ I OVO
Vindiji devet ugovora vrijednosti 22 milijuna kuna
RURALNI RAZVOJ
Vindiji devet ugovora vrijednosti 22 milijuna kuna
VARAŽDIN - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i državni tajnik Zdravko Tušek u subotu su u Varaždinu prehrambenoj tvrtki Vindija uručili devet ugovora iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti odobrene potpore od 22 milijuna kuna.
Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv korone
PEKING - Kina će do kraja godine najvjerojatnije proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv covida-19, rekao je u subotu dužnosnik Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva (NHC).
Percač: Neka HEP financira zdravstveni sustav
JASNA PORUKA
Percač: Neka HEP financira zdravstveni sustav
ZAGREB - Diana Percač, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija, na N1 televiziji govorila je o dugu veledrogerijama.
Počela izgradnja tvornice Braća Pivac u Ljubuškom
INVESTICIJE
Počela izgradnja tvornice Braća Pivac u Ljubuškom
LJUBUŠKI - Gradnja milionskog projekta koji će zapošljavati desetke Ljubušaka započela je ovih dana. Na više od 20.000 kvadratnih metara počelo je ravnanje terena za budući pogon koji gradi Mesna industrija Braća Pivac, piše Večernji list.
Pfizer i BioNTech zatražili odobrenje cjepiva protiv covida za adolescente
CJEPIVO
Pfizer i BioNTech zatražili odobrenje cjepiva protiv covida za adolescente
NEW YORK - Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njezin njemački partner BioNTech zatražili su u petak od američke regulatorne agencije odobrenje za hitnu upotrebu njihova cjepiva protiv covida-19 i za adolescente u dobi od 12 do 15 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE