GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Od 1. siječnja Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. i Hrvatske autoceste d.o.o. postaju jedna tvrtka

Od 1. siječnja Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. i Hrvatske autoceste d.o.o. postaju jedna tvrtka
PRIPAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2020 / 16:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na danas održanoj sjednici Vlade Republike Hrvatske dobivena je prethodna suglasnost na konačni prijedlog Ugovora o pripajanju društva Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. društvu Hrvatske autoceste d.o.o.

Vlada Republike Hrvatske 21. svibnja ove godine donijela je odluku o pokretanju postupka pripajanja društva ARZ društvu HAC. U ovom trenutku provedene su sve aktivnosti te su se time stvorili uvjeti da se pripajanje provede s 31. prosincem 2020. godine. U pripremnim aktivnostima najkompleksniji dio procesa bilo je ishođenje suglasnosti svih banaka za prijenos kreditnih obveza s ARZ-a na HAC, što je uspješno provedeno.

Pripajanje Autoceste Rijeka-Zagreb d.d. Hrvatskim autocestama d.o.o. nastavak je reforme cestovnog sektora i restrukturiranja cestarskih društava kojim će se postići dodatna optimizacija troškova. Također, daljnja optimizacija poslovanja realizirati će se kroz smanjenje režijskih troškova s obzirom da Hrvatske autoceste d.o.o. i Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. imaju brojne režijske stavke koje se značajno preklapaju.

Pozitivni učinci pripajanja vezani su i uz operativne troškove poslovanja u dijelu zajedničkih administrativnih funkcija koje će se u narednom periodu značajno smanjiti, cca do 15 milijuna kuna godišnje. Pripajanjem se stvaraju i pretpostavke za racionalnije financijsko upravljanje te veći potencijal za ulaganje u investicijsko održavanje i građenje. Naposljetku, objedinjavanje upravljanja autocestama u državnom u vlasništvu olakšat će uvođenje novog sustava naplate cestarine te dodatne uštede u postupcima javne nabave.

Naposljetku, za korisnike ARZ ENC usluge ništa se ne mijenja jer od 1. siječnja 2021. godine automatizmom prelaze u HAC ENC sustav i time postaju HAC ENC korisnici.

Tagovi: Autocesta Rijeka-Zagreb, Hrvatske autoceste
PROČITAJ I OVO
Austrija privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom zbog smrtnog slučaja
POTEZI
Austrija privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom zbog smrtnog slučaja
BEČ - Austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile cijepljenje serijom cjepiva protiv covida-19 tvrtke AstraZenece, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije u druge nakon cijepljenja, izvijestio je u nedjelju austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG).
Cromaris nastavlja s rastom proizvodnje i izvoza
RAST
Cromaris nastavlja s rastom proizvodnje i izvoza
ROVINJ - Cromaris, vodeći hrvatski i šesti proizvođač brancina i orade u svijetu, najbrže je rastuća tvrtka te predvodnik u kvaliteti i inovativnosti proizvoda u industriji mediteranske ribe.
Merckov oralni lijek protiv korone pokazuje ohrabrujuće rezultate
LIJEK
Merckov oralni lijek protiv korone pokazuje ohrabrujuće rezultate
NEW YORK - Farmaceutski div Merck i američki laboratorij objavili su u subotu napredak u ispitivanju oralnog lijeka protiv covida-19, antivirusnog preparata koji pozitivno utječe na smanjenje virusnog opterećenja.
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ŠIRENJE
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ZAGREB - CIAK Grupa priopćila je kako je 3. ožujka finalizirala ugovor o preuzimanju Trgometala.
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
LOW COST
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
ZAGREB - Zračna luka Zagreb započela je pregovore o dovođenju low cost aviokompanija kako bi se potaknuo rast jer pandemija koronavirusa i dalje uveliko utječe na industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE