GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obustavljena proizvodnja u Brodosplitu

Obustavljena proizvodnja u Brodosplitu
ŠKVER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2022 / 16:38
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Proizvodnja u Brodosplitu privremeno je obustavljena, a radnici su do sada dobili ukupno tri minimalca za veljaču, ožujak i travanj i od 1. srpnja poslani su na čekanje do 1. rujna, doznaje Hina iz Brodosplita.

Glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić podsjeća da je škver već duže od 150 dana "u izvanrednoj situaciji" i kaže da na to nije mogao utjecati jer je uzrokovano višom silom.

Zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji zaustavljeni su kreditni plasmani s ruskom VTB bankom i blokirano je financiranje projekata, pa je tvrtka, da bi zaštitila Brodosplit i sačuvala brodograđevnu djelatnost, po Jurišićevim riječima bila prisiljena zatražiti otvaranje predstečajnih postupaka za DIV grupu i Brodosplit, što je i odobreno.

"Nakon proglašenja predstečaja možemo raditi samo na projektima za koje imamo osigurano financiranje. Sukladno tome, nastavljamo s razvojem Zero emission putničkog jedrenjaka s nultom emisijom ispušnih plinova, turističke podmornice i besposadnog broda, kao i CEKOM i IR razvojno-istraživačkih projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije, gdje za IR projekte iz nepoznatih razloga već dva mjeseca nismo primili uplate, pa se nadamo skorom rješenju", kazao je Jurišić.

U Brodosplitu po njegovim riječima trenutačno radi 150 radnika, a koliko će ih trebati ubuduće znat će kad se završi predstečajni postupak. Podsjeća da je ročište na trgovačkom sudu zakazano za rujan kada sud treba donijeti odluku o tražbinama, a Brodosplit će dostaviti plan restrukturiranja u predviđenom zakonskom roku.

"Ne možemo si dozvoliti nastavak gradnje projekata tako da ne možemo izvršiti svoje obveze prema radnicima i kooperantima. Nastavak izgradnje obalno-ophodnih brodova sami financiramo i uložili smo znatno više nego je ugovoreno, vjerujući najavama naručitelja da će regulirati korekcije u cijeni koje su se zbog pandemije covida dogodile na svjetskom tržištu. Cijene po kojima ih gradimo su iz 2014., a nalog za nastavak izgradnje brodova u seriji smo dobili tek u veljači 2020. godine kada smo jasno dali do znanja da treba postupiti po zakonu i regulirati tržišne promjene", ističe Jurišić.

Kaže da je takav i zaključak vlade iz rujna 2021. godine, te tu razliku u cijeni nema tko drugi pokriti nego naručitelj. Nastavlja da i odluka vlade od 21. lipnja ove godine, daje naputak za korekciju cijena radi ublažavanja posljedica globalnog poremećaja na tržištima.

"Gotovo je nevjerojatno da je Ministarstvo financija platilo 32 milijuna eura VTB banci za protestirano jamstvo za gradnju N485-polarnog kruzera , a nije nam odobrilo deset milijuna eura da se taj brod završi i da se jamstvo uopće ne naplati", kaže Jurišić.

Dodaje da je Brodosplit obavio sve naručene radove za stonski most i vijadukt Prapratno na trasi pristupne ceste za pelješki most, ali ih još nije naplatio.

"Unatoč svim nedaćama, radnicima poručujemo da Brodosplit sigurno opstaje i da nastavljamo s gradnjom putničkih brodova, gdje smo se pozicionirali zadnjih godina", zaključio je Jurišić.

Brodosplit je osnovan daleke 1931. godine, djelatnost im je brodogradnja, strojogradnja i metalna industrija. Vlasnik tog najvećeg hrvatskog škvera, koji se nalazi na 560 tisuća četvornih metara, je DIV grupa. Od svibnja ove godine su u predstečaju u kojem vjerovnici potražuju 5,5 milijardi kuna. Svojevremeno su imali 1548 zaposlenih, a predsjednik uprave je Tomislav Debeljak.

Tagovi: Brodosplit, Tomislav Debeljak, DIV grupa, VTB bank
PROČITAJ I OVO
Lufthansa rješava tehničke probleme koji su uzrokovali kašnjenja u Frankfurtu
PROCES
Lufthansa rješava tehničke probleme koji su uzrokovali kašnjenja u Frankfurtu
FRANKFURT - Tehnički problemi koji su usporavali rad Lufthanse u frankfurtskoj zračnoj luci, utjecali su na prijavu putem web stranice zrakoplovne kompanije, na šalteru i ukrcaj, riješeni su do podneva.
PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina
TREND
PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina
LONDON - Obiteljska poduzeća diljem svijeta bilježe najbrži rast u posljednjih 15 godina, pokazuje najnovije istraživanje PwC-a. U prošloj fiskalnoj godini njih 71 posto zabilježilo je rast prihoda, a među njima 43 posto dvoznamenkasti rast.
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
REGULATIVA
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
ZAGREB - Od danas u hrvatskim zračnim lukama počinje primjena schengenskih pravila.
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
INVESTICIJE
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
ORMOŽ - U Ormožu je pri kraju izgradnja nove tvornice njemačkog proizvođača kampera Carthago, koja u Odrancima već zapošljava gotovo 800 ljudi.
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
VLASNIČKA STRUKTURA
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
SARAJEVO - Netko tko posluje pod skrbničkim računom ASA Banke pojavio se kao novi dioničar na listi najvećih dioničara Sarajevo-osiguranja, izvještava Indikator.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE