GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obustavlja se proizvodnja i u osječkoj šećerani, radit će samo županjska

Obustavlja se proizvodnja i u osječkoj šećerani, radit će samo županjska
ŠEĆERANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2021 / 17:16
Autor: SEEbiz / H
OSIJEK - Uprava Hrvatske industrije šećera (HIŠ) potvrdila je u srijedu kako će se proizvodnja šećera ove godine odvijati isključivo u županjskoj šećerani, dok će se, nakon virovitičke, proizvodnja obustaviti i u osječkoj Tvornici šećera.

Nakon detaljnih analiza, promišljanja i svih mogućih pokušaja donesena je odluka da će se proizvodnja šećera u 2021. godini odvijati isključivo u županjskoj Sladorani, izjavio je novinarima nakon sastanka s radnicima osječke šećerane predsjednik Uprave HIŠ-a Željko Zadro.

Po njegovim riječima, od 202 djelatnika osječke Tvornice šećera, 81 je već potpisao sporazumni raskid ugovora o radu uz otpremninu, s dijelom radnika pregovara se oko mogućeg nastavka rada u pogonu u Županji, 30-tak radnika ostat će u raditi u Osijeku, u skladištu, pakirnici i silosu, a postoji mogućnost da će dio radnika pronaći posao u sustavu "Žito grupe", koja je vlasnik osječke Šećerane.

Na upit novinara je li ovo krah industrije šećera u Hrvatskoj, Zadro ocjenjuje da je "teoretski čudo da smo izdržali do 2020. godine".

"Prestanak proizvodnje šećera u Virovitici i Osijeku je teška odluka, ali jedina moguća koja garantira da ćemo zadržati tu proizvodnju u Hrvatskoj. Da je nismo donijeli, iduće godine bi bile zatvorene sve tri šećerane", istaknuo je Zadro.

Podsjeća kako su prošle godine imali problem s ugovaranjem sadnje šećerne repe, pri čemu su ugovorili oko 10.500 hektara u Hrvatskoj i 1.500 hektara u Mađarskoj. Kako navodi, već su tada upozorili da je to dostatno samo za jednu šećeranu, ali da će napraviti dodatan napor i izdržati još jednu godinu.

"Ponadali smo se da će se poboljšati cijena šećera, da će se ugovoriti nešto više hektara, ali, na žalost, sjetva je pred vratima, i ništa od toga se nije dogodilo. Od 2014. do danas, sve tri šećerane, u Virovitici, Osijeku i Županji, izgubile su oko milijardu kuna. Jednostavno više nemamo mogućnosti i morali smo ovo napraviti, koliko god je to teško i meni i ljudima koji ovdje rade, kako bismo sačuvali barem jednu šećeranu te preradu šećerne repe i proizvodnju šećera u Hrvatskoj", pojasnio je Zadro.

Na upit kako je došlo do odluke koja će se šećerana, od preostale dvije, zatvoriti, Zadro ističe da je angažiran najpoznatiji svjetski konzultant za područje šećera, engleska tvrtka "LMC" te kako je utvrđeno da je u Hrvatskoj šećer najjeftinije proizvoditi u županjskoj šećerani.

Nije mogao potvrditi je li, s obzirom na postojeće tržišne okolnosti, ovo trajno gašenje proizvodnje u osječkoj šećerani.

"Ne znamo hoće li sutra biti potpisan Mercosur ugovor, kojim bi se otvorila mogućnost uvoza sirovog šećera u Hrvatsku, a tada bi se mogla otvoriti sva tri pogona. Teško mi je reći što će se dogoditi, jer moramo biti fleksibilni i prilagođavati se situaciji, a na žalost nemamo više mogućnosti i zaliha", kaže Zadro.

Na upit što bi trebalo napraviti da se poveća proizvodnja šećera u Hrvatskoj, Zadro pojašnjava da je u starim članicama EU u prosjeku po šećerani 18 tisuća hektara pod šećernom repom, dok je u novim članicama prosjek 12 tisuća hektara, pa vjeruje da bi s 12 tisuća hektara pod šećernom repom u Hrvatskoj i Mađarskoj, mogli imati sigurnu budućnost.

O tome razmatra li se prodaja prostora šećerana u Virovitici i Osijeku, Zadro navodi kako je pitanju ogromna infrastruktura, koja zahtjeva dobro promišljanje što i kako tamo nastaviti. "Ovdje možete dovesti bilo koju proizvodnju, jer se uz gotovu infrastrukturu, može razvijati. Trenutno na to nemam odgovor, ali do sada ni sa kim nismo razgovarali o toj temi", zaključio je Zadro.

Tagovi: Hrvatska industrija šećera, Viro, Sladorana, Tvornica šećera Osijek, šećer, Željko Zadro, Žito grupa
PROČITAJ I OVO
EU dogovorila hitnu isporuku 50 milijuna doza Pfizera
ISPORUKE
EU dogovorila hitnu isporuku 50 milijuna doza Pfizera
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je u srijedu da je s BioNTech/Pfizerom postignut dogovor o isporuci 50 milijuna doza cjepiva u drugom tromjesječju te najavila početak pregovora za treći ugovor o nabavi 1,8 milijardi doza od toga proizvođača za sljedeće dvije godine.
Dio stručnjaka protiv zabrane cjepiva Johnson&Johnsona
CJEPIVA
Dio stručnjaka protiv zabrane cjepiva Johnson&Johnsona
NEW YORK - Navodni problem s cjepivom protiv koronavirusa proizvođača Johnson & Johnson istovremeno je ozbiljan i rijedak, zbog čega je donositeljima odluka to poseban izazov.
Europski sud odbacio žalbu Ryanaira na odobrenu državnu pomoć SAS-u i Finnairu
ŽALBA
Europski sud odbacio žalbu Ryanaira na odobrenu državnu pomoć SAS-u i Finnairu
BRUXELLES - Irska niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair izgubila je u srijedu dva spora na Općem sudu EU-a koje je pokrenula zbog odobrene državne pomoći švedskom i finskom konkurentu.
Invej želi ceo Vital, po akciji ponudio 1.030 dinara
PONUDA
Invej želi ceo Vital, po akciji ponudio 1.030 dinara
VRBAS – Beogradski AD Invej želi da preuzme 30,9 procenata akcija i postane jedini vlasnik fabrike ulja i biljnih masti „Vital“ u Vrbasu, navodi se u ponudi za preuzimanje objavljenoj na Beogradskoj berzi.
Vlada CG raskida ugovor za Luku Budva
RASKID
Vlada CG raskida ugovor za Luku Budva
PODGORICA - Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma uskoro će predložiti Vladi da stavi van snage zaključak od 10. aprila 2017. godine kojim je firmi Duklej marina, čiji je vlasnik američki biznismen Neil Emilfarb, omogućeno da nastave da koriste Luku Budva i nakon isteka ugovora, a sve dok država ne nađe koncesionara, piše Dan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE