GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Objavljena namjera prodaje NLB-a do kraja godine

Objavljena namjera prodaje NLB-a do kraja godine
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2018 / 14:11
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Nova Ljubljanska banka (NLB) i Slovenski državni holding (SDH) kao predstavnik njena vlasnika, objavili su u ponedjeljak namjeru prodaje većinskog paketa dionica najveće slovenske banke do kraja ove godine, putem inicijalne javne ponude dionica.

Namjera za prvu javnu ponudu dionica NLB-a na ljubljanskoj i londonskoj burzi odnosi se na najmanje 50 posto plus jednu dionicu banke, a najviše na 75 posto minus jedne dionice, objavljeno je na internet stranicama Ljubljanske burze i u priopćenju NLB-a i SDH-a.

U najvećoj slovenskoj banci očekuju da bi prospekt za provedbu inicijalne javne ponude mogao biti objavljen 26. listopada na portalu Ljubljanske burze, što bi značilo i službeni početak prodajnog postupka.

Malim individualnim dioničarima u otkup će se ponuditi 10 posto NLB-a, dok se za ostatak očekuje sudjelovanje institucionalnih ulagača.

Bude li sve po planovima na koje računa slovenska vlada, potencijalni kupci bi narudžbe za kupnju dionica mogli predati u prvom tjednu idućeg mjeseca, nakon čega bi se definirala prodajna cijena, a dionice podijelile kupcima. Nakon toga, predviđa se, dionica NLB-a počela bi kotirati na burzama u Ljubljani i Londonu.

Prodaja većinskog državnog udjela NLB-a obveza je Slovenije nakon što joj je Europska komisija odobrila dokapitalizaciju.

Europska komisija je 2013. godine dozvolila da država svojim sredstvima dokapitalizira NLB bez da se to računa kao kršenje europskih pravila o konkurenciji i tretira kao nedopuštena državna subvencija, ali samo pod uvjetom da se većinski paket banke proda, kako bi se ona mogla restrukturirati i postati dugoročno održivom.

Prijašnja vlada Mire Cerara Europskoj komisiji je obećala djelomičnu privatizaciju NLB-a, s tim da se do kraja ove godine proda najmanje 50 posto dionica, a da država na kraju procesa ostane vlasnik 25 posto dionica.

Takav dogovor s Komisijom omogućio je da NLB državi prošlog tjedna isplati 270,6 milijuna eura dividende, što je ranije bilo blokirano zbog eventualnih kašnjenja u prodajnom procesu.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, Slovenski državni holding, Europska komisija,
PROČITAJ I OVO
Uzlet neto dobiti Optima Telekoma u 2019.
SJAJNE BROJKE
Uzlet neto dobiti Optima Telekoma u 2019.
ZAGREB - Optima Telekom je u prošloj godini zabilježila pad prihoda od prodaje za 2,6 posto, na 524,6 milijuna kuna, no neto je dobit uvećana za 172,8 posto (9,1 mil kuna apsolutno) na 12,5 milijuna kuna.
Predsjednik Odbora direktora Luke Bar podnio ostavku
OSTAVKA
Predsjednik Odbora direktora Luke Bar podnio ostavku
BAR - Višemjesečna blokada rada Odbora direktora većinski državne Luke Bar okončana je ostavkom predsjednika borda Vojina Žugića.
Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara
NABAVKE
Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara
BEOGRAD - Ministarstvo pravde obustavilo je postupak javne nabavke u kojoj je posao vredan skoro 60 miliona dinara dodelila Telekomu Srbije, nakon rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki po žalbi drugog ponuđača.
Rusija i Srbija pregovaraju o ukidanju ograničenja na uvoz svinjetine
PREGOVORI
Rusija i Srbija pregovaraju o ukidanju ograničenja na uvoz svinjetine
MOSKVA - Srbija i Rusija pregovaraju o ukidanju ograničenja na uvoz srpske svinjetine u Rusku Federaciju, koje je Moskva uvela u avgustu prošle godine zbog pojave afričke svinjske kuge u pojedinim delovima Srbije.
Istraživanje: Hrvatske tvrtke uglavnom ne koriste business intelligence sustave
SIGURNOST
Istraživanje: Hrvatske tvrtke uglavnom ne koriste business intelligence sustave
ZAGREB - Samo mali broj tvrtki koje posluju u Hrvatskoj sustavno se bavi prikupljanjem podataka za sigurnije poslovanje, a ostale su izložene hirovima zbivanja na svjetskom tržištu, pokazuje istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu velikogoričkog Veleučilišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE