GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NUNS i NDNV: Vlast koristi inspekcijske službe protiv medijskih sloboda

NUNS i NDNV: Vlast koristi inspekcijske službe protiv medijskih sloboda
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2018 / 07:55
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su danas protestovali protiv evidentnih političkih pritisaka na portal "Južne vesti" iz Niša, koje, kako ocenjuju, vlast sprovodi zloupotrebljavajući poresku inspekciju, i zahtevaju da se ti pritisci odmah zaustave.

"'Južne vesti' jesu najdrastičniji, ali nažalost ne jedini primer koji svedoči da vlast koristi razne inspekcijske službe za pritiske na medije koji nisu pod njenom kontrolom, i da pritom ne preza da bezobzirno krši zakone", ocenila su ova udruženja.

"Ovi pritisci imaju jasan cilj – da se oteža ili čak onemogući rad nezavisnih medija i oni predstavljaju svojevrsnu osvetu za profesionalno i kritičko informisanje”, ocenili su NUNS i NDNV u saopštenju za javnost.

Podsetili su da su poreski inspektori šest meseci proveravali poslovanje "Južnih vesti" i da nisu pronašli niti jedan prekršaj u njihovom radu, a ipak su – apsurdno se pozivajući na uredbu Vlade Srbije koja definiše rad javnih službi – odredili milionski iznos kazne preduzeću koje je osnivač portala.

"Sigurni smo da se ne radi o neznanju postupajućih inspektora da privatni mediji nisu javna preduzeća ili ustanove, već se radi o očiglednoj intenciji da se 'Južne vesti' pošto-poto kazne", piše u saopštenju.

NUNS i NDNV su saopštili da će njihovi predstavnici u Timu za dijalog, kojeg čine predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, na sledećem sastanku sa Koordinacionim telom za saradnju sa medijima Vlade Srbije rezolutno zahtevati da se "administrativna tortura" nad "Južnim vestima" i drugim medijima odmah zaustavi.

Tagovi: Južne vesti, - Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine
PROČITAJ I OVO
Končaru milijarda kuna za 21 vlak za HŽ
POSLOVI
Končaru milijarda kuna za 21 vlak za HŽ
ZAGREB - Na natječaj HŽ Putničkog prijevoza vrijednog gotovo milijardu kuna za nabavu 21 novog elektromotornog vlaka stigla je samo jedna ponuda, i to tvrtke Končar - električna vozila.
EK odobrila produljenje koncesijskog ugovora za Istarski ipsilon do 2039. godine
ZELENO SVJETLO
EK odobrila produljenje koncesijskog ugovora za Istarski ipsilon do 2039. godine

BRUXELLES - Europska komisija u petak je odobrila, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, plan Hrvatske da produlji ugovor s društvom Bina-Istra o koncesiji za Istarski ipsilon do 2039. godine, što će o koncesionaru omogućiti novo ulaganje od 197 milijuna eura, priopćeno je iz Komisije.

HT angažira investicijsku banku za prodaju Optima Telekoma
PROCEDURA
HT angažira investicijsku banku za prodaju Optima Telekoma
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestila je da je Deloitte d.o.o. izvijestio AZTN da će HT započeti s ispunjavanjem svoje obveze angažiranja investicijske banke za daljnji proces prodaje odnosno poduzima aktivnosti kojima bi se spriječilo moguće kašnjenje u pogledu ispunjenja obveza propisanih rješenjem AZTN-a o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT i Optima.
Izraelsko-kineska grupacija u mostarskom Aluminiju zapošljava prve radnike
POTEZI
Izraelsko-kineska grupacija u mostarskom Aluminiju zapošljava prve radnike

MOSTAR - Aluminij Industries, tvrtka u vlasništvu izraelsko-kineske grupacije koju predvodi MT Abraham Group, potpisala je ugovore s prvih 19 radnika koji započinju pripreme za obnovu proizvodnje u pogonima posrnulog mostarskog Aluminija, koji je ugašen prije gotovo 13 mjeseci.

Air Serbia i Turkish Airlines šire partnerstvo
PARTNERI
Air Serbia i Turkish Airlines šire partnerstvo
BEOGRAD - Srpski nacionalni avio-prevoznik Air Serbia i Turkish Airlines postigli su sporazum o proširenju poslovne saradnje code-share ugovorom koji će pokrivati destinacije iz saobraćajnih mreža obe kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE