GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novim kolektivnim ugovorom plaće u ugostiteljstvu i turizmu veće do 12 posto

Novim kolektivnim ugovorom plaće u ugostiteljstvu i turizmu veće do 12 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2022 / 09:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Hrvatska udruga poslodavaca u utorak su izvijestili da je sklopljen novi kolektivni ugovor kojim će se minimalne bruto plaće zaposlenih u toj djelatnosti povećati od 5 do 12 posto, a ugovorena su i druga materijalna prava zaposlenih iznad zakonski propisanih.

Povećanje bruto plaća bez dodataka zaposlenima u ugostiteljstvu dogovoreno je u četiri razreda prema složenosti poslova, od najnižeg povećanja od 5 posto do najvišeg od 12 posto.

Tako je za prva dva razreda tj. za jednostavne i manje zahtjevne poslove, poput onih čistačice, spremačice, servira, portira, nosača prtljage, sobarice te pomoćnih konobara, kuhara, recepcionara, slastičara i sličnih osigurano povećanje bruto plaće za 10, odnosno 12 posto.

Za konobare, kuhare, slastičare, recepcionare, konobare specijaliste, kuhare specijaliste, koji pripadaju u druga dva razreda gdje su zahtjevniji i vrlo zahtjevni poslovi osigurano je povećanje bruto plaće za 6, odnosno 5 posto.

Novi kolektivni ugovor primjenjuje se od 1. travnja 2022. do 31. prosinca 2023., dok se nove minimalne bruto plaće primjenjuju od 1. lipnja 2022. godine.

Sindikati i poslodavci očekuju i da će resorno Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i ovog puta donijeti odluku o proširenoj primjeni ovog granskog Kolektivnog ugovora koja je bitna jer ugostiteljima, koji nisu članovi HUP-a ili nemaju sklopljen kućni kolektivni ugovor, također omogućuje korištenje preraspodjele radnog vremena zaposlenika u maksimalnoj trajanju - 60 sati unutar 6 mjeseci i mogućnost korištenja skraćenog dnevnog odmora od 8 sati.

"Iako se turistički sektor još uvijek oporavlja od gubitaka prouzrokovanih pandemijom i pred vratima mu je još jedna nepredvidljiva sezona, nastavlja se s trendom povećanja prava zaposlenih. Poslodavci i sindikati smatraju ključnim da svi dionici u turizmu razmišljaju kako osigurati što konkurentnije uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju", ističu iz STUH-a povodom novog KUU-a.

Napominjući da su predstavnici sindikata u ugostiteljstvu i HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma uspješno završili još jedan ciklus pregovora i dogovorili novi KUU. iz STUH-a komentiraju i da je definiranje drugih materijalnih prava zaposlenih iznad zakonski propisanih rezultat duge tradicije uspješnog pregovaranja sindikata i poslodavaca.

“Pred nama je još jedna izazovna i nepredvidljiva turistička sezona, i nastavljamo s trendom povećanja plaća i drugih prava zaposlenih. Ljudi su temelj kvalitetne turističke usluge, i svi koji radimo i odlučujemo u turizmu moramo stvarati konkurentne uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju. Ponosni smo na dugogodišnju tradiciju uspješne suradnje s našim sindikatima, i u dobrim vremenima i u lošim godinama kakve smo upravo preživjeli, jer jedino međusobnim razumijevanjem i dogovorom oko ključnih stvari možemo graditi kvalitetan okvir za jačanje i nastavak razvoja našeg sektora", poručio je predsjednik HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma Željko Kukurin (i predsjednik uprave najveće hotelske grupacije u Hrvatskoj Valamar Rivijere).

Predsjednik STUH-a Eduard Andrić ocijenio je da se novim KUU-om članovima sindikata osiguravaju prava koja su imali i do sada, ali uz veće plaće.

"Nismo zadovoljni s tim povećanjem jer i dalje tvrdimo da je plaća i sigurnost radnog mjesta najbitniji razlog odljeva naše stručne radne snage izvan Hrvatske. Nastavit ćemo zajedno s poslodavcima vršiti pritisak na Vladu da porezno rastereti ovu djelatnost, a na poslodavce da s nama dogovore i veće plaće te da zainteresiramo naše radnike da se školuju i rade u turizmu i ugostiteljstvu, jer je nesporna činjenica da su oni poslodavcu najbolji, najvrjedniji i najjeftiniji", smatra Andrić.

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić poručila je pak da su minimalne bruto plaće bez dodataka za temeljna ugostiteljska radna mjesta (kuhar, konobar, slastičar, recepcionar..) novim KUU-om za 15 posto više od propisane minimalne plaće RH, a za specijalističke poslove i 37 posto više.

"Naravno da te plaće u sadašnjim uvjetima nisu dostatne, ali je zagarantiran iznos ispod kojega ni jedan poslodavac ne može isplaćivati. S druge strane, kroz kolektivne ugovore na razini društava ugovaramo znatno više plaće, a osim plaća na razini društava ugovaraju se i dodatna materijalna prava. Vrijeme ispred nas je zaista izazovno, nadamo se ipak bolje nego što je vrijeme iza nas, a onda vjerujemo da već nakon sezone možemo zajedno razgovarati i o većim plaćama", dodala je Cvitić.

Interes svih, kako navodi, je zadržavanje kvalitetnih kadrova i povratak onih koji su otišli, što se, po njoj, može samo kroz veće plaće i bolje uvjete rada.

Tagovi: plaće u turizmu, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE