GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi vlasnik kruševačkog 14. oktobra ulaže u pogone, opremu, zaposlene

Novi vlasnik kruševačkog 14. oktobra ulaže u pogone, opremu, zaposlene
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2018 / 13:52
Autor: SEEbiz / Beta
KRUŠEVAC - Kompanija SCG, vlasnica kruševačke Industrije mašina i komponenata "14. oktobar", u prvih godinu dana od preuzimanja te fabrike investirala je u nju 1,6 miliona evra i zaposlila oko stotinu radnika.

Kompanija SCG "14. oktobar", koja je deo MSM, odnosno Čehoslovakia grupe, fabriku IMK "14. oktobar" preuzela pošto je prethodno iz stečaja kupila najveći deo imovine tog nekadašnjeg giganta.

Nekadašnja Industrija mašina i komponenata "14.oktobar" je septembra 2017. godine, posle više od godinu ipo stečaja, i četiri neuspešna pokušaja prodaje, prodata kompaniji SCG "14. oktobar" za 485 miliona dinara, što je bilo deset puta manje od procenjene vrednosti.

Generalni direktor "14. oktobra", Daniel Pribičko rekao je agenciji Beta da iako najveći deo proizvodnje čini namenski program, "sve više pažnje posvećujemo civilnoj proizvodnji".

Tako su prvi uzorci delova koji se ugradjuju u kamione TATRA, nedavno prošli kontrolu češkog partnera i uskoro se očekuje serijska proizvodnja.

Ove godine investiralo se u objekte, osavremenjavanje i popravku starih mašina i kupovinu novih, uspostavljen je savremeni informacioni sistem.

Preduzeće danas zapošljava 233 radnika, stotinak više nego što ih je bilo u vreme kupovine fabrike.

Direktor je najavio da će do kraja ove godine biti zaposleno još 80 radnika i rekao da planira da se do 2022. godine godišnje ulaže po dva miliona evra, da se svake godine zaposli po 200 radnika.

Kompanija je, kazao je Pribičko, odlučila da samostalno obučava kadrove jer su joj potrebna zanimanja kojih uglavnom nema u obrazovnom sistemu, a metalska industrija je godinama bila u padu.

Na obuci za operatere mašinske obrade na CNC mašinama sada je osam polaznika, do kraja meseca bi biće ih još 20, dok bi 15 mladih ljudi trebalo da počne obuku za kovače.

Tagovi: 14. oktobar, Čehoslovakia grupa, IMK Grupa
PROČITAJ I OVO
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
PRVI KVARTAL
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH u prvom je kvartalu ostavrio poslovne prihode od 50,9 milijuna kuna.
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
BRODARI
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
SPLIT - Jadroplov je u prvom kvartalu ostvario ukupni prihod u iznosu od 219.712.737 kuna, što je za 170.35.563 kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
PROMJENE
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
KUTJEVO - Kutjevo je objavilo da je predsjednik Uprave Zlatko Romić podnio ostavku iz osobnih razloga, a za novog predsjednika Uprave imenovan je Enver Moralić, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora.
Metalac nije smanjio dividendu
DIVIDENDA
Metalac nije smanjio dividendu
GORNJI MILANOVAC - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu kao i donošenje odluke o raspodeli dobiti.
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
ŽELJEZNICA
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
PRAG - Češka prijevoznička tvrtka RegioJet planira izravno povezati glavni grad Češke, Prag, s hrvatskim lučkim gradom Rijekom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE