GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi rok za odabir koncesionara Zagrebačke obale je kraj godine

Novi rok za odabir koncesionara Zagrebačke obale je kraj godine
ROKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2020 / 23:04
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Odluka o odabiru koncesionara na kontejnernerskom terminalu na Zagrebačkoj obali u Rijeci prolongirana je do kraja ove godine, potvrdio je za Novi list ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa.

Najavljeni rok za odabir između dviju obavezujućih ponuda, pristiglih još u rujnu ove godine, bio je početak rujna, no Vukorepa ističe kako su oba konzorcija produljila rok valjanosti svojih ponuda do 31. prosinca, čime je otklonjena mogućnost poništavanja postojećeg i raspisivanja novog natječaja.

– Nastavlja se postupak evaluacije dviju pristiglih ponuda koji će biti završen do konca ove godine, do kad će biti objavljena i konačna odluka o odabiru najpovoljnije ponude.

Važno je istaknuti da niti jedan od ponuđača nije povukao ponudu, već su rok valjanosti ponuda produljili, uvažavajući sve okolnosti koje su nastupile u ovoj godini, do 31. prosinca, tako da neće biti potrebe za raspisivanjem novog natječaja, rekao je Vukorepa, dodajući kako se u međuvremenu nastavlja realizacija projekata koji su nužni za funkcioniranje novog kontejnerskog terminala, u prvom redu izgradnja državne ceste DC 403 koja je službeno započela prije nekoliko dana, uvođenjem izvođača u gradilište.

Za koncesionara na Zagrebačkoj obali, u drugom krugu natječaja, obavezujuću ponudu predali su kineski konzorcij koji čine Ningbo Zhoushan Port Company Limited, sa sedamdeset posto udjela, China Road and Bridge Corporation (CRBC) s desetpostotnim udjelom i Tianjin Port Overseas Holding Limited s 20 posto udjela, kao i konzorcij koji čine APM Terminals BV s 51 posto udjela i domaća tvrtka Enna Logic s 49-postotnim udjelom.

Oba konzorcija čine više nego respektabilni »igrači«. Kineski je sastavljen od tvrtki koje upravljaju lukom Ningbo-Zhoushan, najvećom lukom na svijetu, lukom Tianjin koja je također u top 10 u svijetu, uz CRBC, državnu građevinsku kompaniju u Hrvatskoj poznatu po gradnji Pelješkog mosta.

Drugi holding čine APM terminals BV, jedan od najvećih operatera koji posluje na 74 terminala diljem svijeta, pružajući i usluge integriranog prijevoza na kopnu, u sastavu A.P. Moller-Maerska, najveće kontejnerske brodarske kompanije te domaća tvrtka Enna Logic, u sastavu PPD grupe, na lokalnoj sceni jedne od najvećih energetskih i logističkih tvrtki.

Kineski je konzorcij pritom ponudio dva milijuna eura stalne koncesijske naknade godišnje, uz obavezu izgradnje druge faze kontejnerskog terminala, odnosno dodatnih 270 metara operativne obale u roku od pet godina, dok su APM Terminals i Enna Logic ponudili milijun eura koncesijske naknade godišnje, uz obavezu izgradnje druge faze terminala u roku od deset godina.

Kineska je ponuda financijski dvostruko izdašnija, a ponuđen je i upola kraći rok za izgradnju druge faze kontejnerskog terminala. S druge strane, APM Terminals, kao dio A.P. Moller-Maersk grupe nesumnjivo može osigurati količine kontejnerskog prometa koje će jamčiti zaposlenost terminala, a obje ponude nadmašuju početni iznos koncesijske naknade iz natječajne dokumentacije koji je iznosio 300 tisuća eura godišnje.

Upit o odabiru koncesionara, s obzirom na odgodu i činjenicu da je riječ o strateškom državnom projektu, poslali smo i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

Prema odgovoru ministra Olega Butkovića, glavni uzrok odgode je pandemija koronavirusa koja je nepovoljno utjecala na određene projekte koji su izravno povezani s donošenjem odluke o odabiru koncesionara na Zagrebačkoj obali.

– Svi smo svjedoci specifičnih okolnosti poslovanja koje su nastale tijekom ove godine, posebno tijekom dvomjesečnog »lockdowna« koji je bio na snazi.

Sve to je utjecalo na dinamiku poslovnih procesa povezanih s postupkom davanja koncesije i u konačnici usporilo realizaciju pojedinih projekata koji u koncesijskom ugovoru imaju status takozvanih prethodnih uvjeta.

Takve okolnosti zasigurno nismo mogli predvidjeti, ali je zaključeno kako je najispravniji potez upravo produljenje roka za odabir. Takva odluka će osigurati potrebno vrijeme za ubrzanje realizacije projekata, poput izgradnje spojne ceste koja će povezati lučko područje s državnom cestom DC 403, što je u konačnici i obaveza davatelja koncesije.

Svakako želim istaknuti kako je projekt razvoja Zagrebačke obale jedan od strateških projekata ove Vlade kojim će luka Rijeka, po odabiru koncesionara te realizaciji svih povezanih projekata, postati snažno intermodalno središte u Sjevernom Jadranu.

O tome svjedoči i izniman interes potencijalnih koncesionara koji su ovaj projekt prepoznali kao investicijsku priliku u ovom dijelu Europe, kaže Butković.

Bez obzira na službena objašnjenja, sigurno je da će izbor koncesionara biti neizvjestan. S jedne strane nalaze se financijski i dalje moćne kineske korporacije, a s druge kontejnerski gigant i na lokalnoj sceni politički i financijski moćna PPD grupa.

U uvjetima krize ne samo izazvane koronavirusom, nego i borbom između Europe, Kine i Sjedinjenih Američkih Država za gospodarsku dominaciju, ne treba isključiti ni opciju u kojoj će o konačnom odabiru posredno odlučivati i međunarodna politika.

Tagovi: Zagrebačka obala, APM Terminals, Tianjin Port Overseas Holding Limited, Enna Logic, Ningbo Zhoushan Port Company Limited, China Road and Bridge Corporation, Prvo plinarsko društvo, PPD grupa, Denis Vukorepa,
PROČITAJ I OVO
Zatvaranje Luke Bar ključno za smanjenje crnog tržišta duhana
DUHAN
Zatvaranje Luke Bar ključno za smanjenje crnog tržišta duhana
BEČIĆI - Zahvaljujući odlučnoj borbi protiv šverca duhana i dobroj praksi donošenja trošarinskih kalendara, proračunski prihodi u zemljama regije bilježe stalan i stabilan rast.
Broj bankrota u Njemačkoj nastavlja trend rasta
BANKROTI
Broj bankrota u Njemačkoj nastavlja trend rasta
BERLIN - U prva tri mjeseca ove godine 5.209 tvrtki u Njemačkoj je podnijelo zahtjev za bankrot, objavio je u petak Savezni ured za statistiku, nastavljajući uzlazni trend.
Air Serbia u potpunosti obnovila regionalnu flotu
OBNOVA
Air Serbia u potpunosti obnovila regionalnu flotu
BEOGRAD - Deseti avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sa registarskom oznakom YU-ASC sleteo je danas na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbiije u narednim danima.
U 2022. je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura
KATASTROFA
U 2022. je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura
ZAGREB - Državni ured za reviziju utvrdio je financijskom revizijom za 2022. da je 48 od 56 bolnica iskazalo kumulirani manjak od gotovo 1,2 milijarde eura, ali i da nisu poduzimane sve aktivnosti kako bi se uredilo upravljanje i održavanje skloništa za građane.
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe
PONUDA
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe

ZAGREB - Podravka je u petak putem Zagrebačke burze izvijestila da je dostavila obvezujuću ponudu za kupnju poslovnih udjela u poljoprivrednim društvima Fortenova grupe.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE