GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi problemi za Fortenovu u Srbiji

Novi problemi za Fortenovu u Srbiji
PRAVNI PORAZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2020 / 10:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Fortenova se ovaj tjedan mora suočiti s novim problemima s imovinom koja je i dalje formalno u vlasništvu Agrokora, piše u subotu Večernji list.

Nakon što su im u Sloveniji zaplijenjene dionice Mercatora, u Srbiji je pravomoćnom postala odluka da se dug Banca Intese od 15,2 milijuna eura s kamatama, kao i troškovi postupka, može naplatiti imovinom Agrokora. To pak znači da Fortenova može ostati bez manjeg dijela tvornice ulja Dijamant, čiju je prodaju banka blokirala još u rujnu 2017. godine, navodi dnevnik.

I Sberbank je tada blokirala prodaju Dijamanta, ali zbog znatno većeg duga od 100 milijuna eura. Ipak, tijekom 2018. godine, uoči sklapanja nagodbe vjerovnika, postignut je sporazum sa Sberbankom po kojem su ruska banka i danas najveći suvlasnik Fortenova grupe trebala odustati od svih tužbi protiv Agrokora u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji. U Hrvatskoj tužbe nisu moguće jer ih lex Agrokor onemogućava.

U Fortenovi pak objašnjavaju da je Banca Intesa kao vjerovnik Agrokora svoja potraživanja naplatila nagodbom te da, ako aktivira svoje pravo o naplati ukupnog duga, može očekivati tužbu Fortenove jer se nitko ne može naplatiti u dva navrata, ali isto tako napominju i da nakon pravomoćnosti presude banka ima pravo naplatiti dug.

"Suprotno navodima iz presude, a sukladno Nagodbi vjerovnika Agrokora čija je implementacija započela 1. travnja 2019. godine, Banca Intesa Beograd već se naplatila za cjelokupno navedeno potraživanje tako da je primila vlasničke i dužničke vrijednosne papire, i to depozitarne potvrde, u nominalnom iznosu od 1,34 milijuna eura i zamjenjive obveznice u nominalnom iznosu od 5,4 milijuna eura, čime je postala suvlasnik Fortenova grupe s udjelom od 0,5 posto", kažu u Fortenovi te dodaju da je to Agrokor istaknuo u postupku, ali "sud u Srbiji nije uzeo u obzir, i to zbog proceduralnih, a ne sadržajnih razloga".

Nakon zapljene dionica Mercatora u Sloveniji, tako se u novoj poslovnoj godini Fortenova mora suočiti s još jednim problemom koji dolazi iz zemalja u kojima lex Agrokor nije priznat, donosi Večernji list.

Tagovi: Fortenova grupa, Agrokor, Banca Intesa
PROČITAJ I OVO
Atlantic Grupa: Presudom Vrhovnog suda poništena obveza naknade dioničarima Kalničkih voda
PRESUDA
Atlantic Grupa: Presudom Vrhovnog suda poništena obveza naknade dioničarima Kalničkih voda
ZAGREB - Atlantic Grupa zaprimila je Presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom se preinačuje Presuda Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, te kojom se poništava Rješenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga od 14. srpnja.
Air Serbia povećava broj letova od 14. juna
LETOVI
Air Serbia povećava broj letova od 14. juna
BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Air Serbia saopštila je danas da će zbog povećane tražnje do 14. juna povećati broj letova na pojedinim linijama, pa će tako umesto planiranih 16 letova do Londona (Heathrow), Beča, Zuricha i Frankfurta obaviti čak 70 povratnih letova.
Zabranjeno slijetanje aviona Montenegro Airlinesa na beogradski aerodrom
ZABRANE
Zabranjeno slijetanje aviona Montenegro Airlinesa na beogradski aerodrom
BEOGRAD - Odlukom Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije, avioni crnogorske nacionalne kompanije Montenegro Airlines od srijede nemaju dozvolu za slijetanje na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".
Mussemann: Kriza nas nije pogodila, otvaraju se nove prilike, pa i u Hrvatskoj
INTERVJU
Mussemann: Kriza nas nije pogodila, otvaraju se nove prilike, pa i u Hrvatskoj
INTERVJU - "Mi smo jedna od nekoliko rijetkih tvrtki koje mogu ponuditi namještaj po mjeri izrađen od kombinacija čelika, drveta, stakla, koriona, himaxa, kamena i svih ostalih materijala - i tu smo jedinstveni po tome što sve to možemo realizirati unutar naše tvrtke."
Meteor grupa istiskuje male dioničare Badela 1862 - otpremnina 12,86 kuna po dionici
ISTISKIVANJE
Meteor grupa istiskuje male dioničare Badela 1862 - otpremnina 12,86 kuna po dionici
ZAGREB - Badel 1862 u utorak je objavio da je glavni dioničar te tvrtke Meteor grupa - Labud zatražio od Uprave sazivanje glavne skupštine radi donošenja odluke o prijenosu dionica manjinskih dioničara, uz isplatu primjerene otpremnine u novcu u iznosu od 12,86 kuna po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE