GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi početak za Alpha Adriatic: HBOR jedini glasao protiv zaključenja predstečajne nagodbe

Novi početak za Alpha Adriatic: HBOR jedini glasao protiv zaključenja predstečajne nagodbe
PREDSTEČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2020 / 08:02
Autor: SEEbiz / Novi list
PULA – Na Trgovačkom sudu u Pazinu zaključena je predstečajna nagodba za Alpha Adriatic, bivšu Uljanik plovidbu. Time je ova pulska brodarska kompanija dobila šansu da nastavi poslovanje koje je prije godinu i pol dana došlo pod velik znak pitanja uslijed prezaduženosti i nemogućnosti kompanije da ispunjava svoje kreditne obveze.

Pulski brodar doslovno je došao pred zid, sve je eskaliralo prisilnim zaustavljanjem jednog njihovog broda koncem rujna prošle godine, a o razmjerima financijskih problema govore podaci iz konsolidirane bilance u kojoj je iskazan gubitak iznad kapitala od 368 milijuna kuna, dok je razina (ne)likvidnosti dosegnula razinu od čak 557 milijuna negativnog radnog kapitala. Ukupne kreditne obveze i primljene garancije Alpha Adriatica, ex Uljanik-plovidbe, početkom listopada ove godine iznosile su 719 milijuna kuna, od čega je u tom trenutku bilo dospjelo 102 milijuna kuna.

Plan financijskog restrukturiranja Alpha Adriatica bio je usmjeren na sklapanje predstečajnog sporazuma s domaćim vjerovnicima – poslovnim bankama te državom odnosno Ministarstvom financija, HBOR-om, kao i riječkim brodogradilištem »3. maj« kojemu su priznata potraživanja od 47 milijuna kuna. U odnosu na prvotni prijedlog, plan predstečajne nagodbe Alpha Adriatica doživio je određene, bitne promjene, ali je na kraju zadobio podršku velike većine vjerovnika, piše Novi list.

Za predstečajni sporazum izjasnilo se 92 posto vjerovnika, a jedini koji je glasao protiv bio je HBOR. Valja reći da se kao najveći pojedinačni vjerovnik Alpha Adriatica upisuje država, odnosno Ministarstvo financija čiji se iznos tražbine, nakon što je koncem godine plaćeno aktivirano jamstvo, penje na 265,5 milijuna kuna, a slijedi HBOR s iznosom od 155,6 milijuna kuna. Predstečajnom nagodbom za ovu skupinu (državnih) vjerovnika, a u kojoj je i »3. maj«, nije predviđen nikakav otpis dugova već samo reprogram obveza.

– Želim zahvaliti svim vjerovnicima što su pokazali razumijevanje i dali podršku našim naporima da uspješno privedemo kraju ovaj proces financijskog restrukturiranja kompanije i zaključimo ovu predstečajnu nagodbu. Uvjeren sam da smo na dobrom putu da Alpha Adriatic zaplovi mirnijim vodama na međunarodnom brodarskom tržištu na kojem poslujemo, kazao je direktor Alpha Adriatica Igor Budisavljević.

Grupa Alpha Adriatic ima osam brodova i zapošljava oko 400 pomoraca.

Valja spomenuti i to da predstečajnom nagodbom Alpha Adriatica nisu obuhvaćeni razlučni vjerovnici čija ukupna potraživanja iznose 84,7 milijuna kuna što znači da predstečajni sporazum »dira« i obuhvaća u kreditne obveze u iznosu od 634,9 milijuna kuna. Trgovački sud u Pazinu donio je rješenje o postignutoj nagodbi koje će, ukoliko ne bude žalbi, postati pravomoćno u tjednu prije božićnih blagdana.

Prvu skupinu čine manji i oni vjerovnici koji i nakon otvaranja predstečajnog postupka sudjeluju u redovnom poslovanju Alpha Adriatica. Njihova ukupna potraživanja penju se na nešto malo iznad četiri milijuna kuna i prema predstečajnom sporazumu njihove tražbine pulski brodar namirit će u cijelosti u roku od 60 dana po pravomoćnosti sudskog rješenja. Drugoj skupini vjerovnika, a riječ je mahom o bankama, bile su ponuđene dvije opcije: da otpišu minimalno 50 posto duga i u tom slučaju preostali iznos namiruje im se u roku od 60 dana od pravomoćnosti rješenja o postignutoj nagodbi. Na tu su se opciju odlučili u PBZ-u, koja je otpisala polovicu duga odnosno 11,9 milijuna kuna.

Zaba je otpustila još veći dio 60 posto, tražbine odnosno 75,1 milijun kuna, a preostalih 50 milijuna trebalo bi im biti isplaćeno u istom zadanom roku kao i kod PBZ-a. Kentbank i Agram banka odlučile su se za drugu opciju – otpis 20 posto duga, a ostatak Alpha Adriatic treba namiriti u roku od pet godina, i to u jednakim kvartalnim iznosima i uvećano za kamatu od 4 posto godišnje.

Reprogram kod Ministarstva financija, HBOR-a i »3. maja« nešto je kompliciraniji. Nema, dakle, nikakvog otpisa, a tražbina se dijeli u takozvani »senior« i »mezzanine« dug u omjeru pola-pola. Tako je iskazano u planu predstečajne nagodbe, a u praksi i pojednostavljeno to znači da se Alpha Adriatic obvezao polovicu duga isplatiti kroz rok od pet godina, u što je uključen i poček od godine dana, a preostalu polovicu nakon isteka te pete poslovne godine.

Predstečajnom nagodbom utvrđeno je i da se na iznos tražbina obračunava fiksna kamata od 4,5 posto godišnje. Vjerovnicima odnosno kreditorima iz ove skupine prestečajnim je sporazumom ostavljeno pravo i mogućnost da svoj »mezzanine« dug, prema vlastitom nahođenju, mogu pretvoriti u temeljni kapital Alpha Adriatica ili, pak, u »senior« dug, da ga po isteku pete godine refinancira odnosno zatvori neki drugi vjerovnik ili, pak, da se namiri iz prodaje brodova.

Tagovi: Alpha Adriatic, Igor Budisavljević, brodari, brodarski sektor, Privredna banka Zagreb, Kentbank, Agram banka, Hrvatska banka za obnovu i razvoj
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bahn oprema vlakove Alstomovom digitalnom opremom
OPREMA
Deutsche Bahn oprema vlakove Alstomovom digitalnom opremom
PERRET - Francuski proizvođač brzih vlakova Alstom objavio je u četvrtak da je s podružnicom Deutsche Bahna DB Regio potpisao ugovor o isporuci digitalnih sustava za 215 vlakova.
Vodeća OTT platforma jugoistočne Europe EON stigla u Hrvatsku
TELEVIZIJA
Vodeća OTT platforma jugoistočne Europe EON stigla u Hrvatsku

ZAGREB – EON, jedna od najpopularnijih OTT platformi u jugoistočnoj Europi, stigla je u Hrvatsku s bogatom ponudom najboljih domaćih i međunarodnih programa, kao i nagrađivanom tehnologijom koja nudi vrhunsko iskustvo gledanja gdje god se korisnici nalazili, neovisno o pružatelju internetske usluge. EON se može isprobati uz posebnu akcijsku ponudu – 30 dana besplatnog korištenja.

BH Telecom ulaže 18 miliona KM u snimanje bh. serija
ULAGANJA
BH Telecom ulaže 18 miliona KM u snimanje bh. serija
SARAJEVO - Kompanija BH Telecom sa domaćim producentskim kućama i rediteljima će putem platforme BHContentLab zajednički realizirati snimanje nekoliko domaćih igranih TV serija.
Valamar sezonu otvara nagradom od 1.300 kn neto zaposlenicima
POTEZI
Valamar sezonu otvara nagradom od 1.300 kn neto zaposlenicima
POREČ - Valamar će početkom srpnja svojim djelatnicima isplatiti nagradu za pripremu i otvorenje sezone 2021. u iznosu od 1.300 kuna, nastavlja sa programima nagrađivanja tokom ljeta te jamči minimalna neto primanja od 5.000 kn.
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
POTPORA
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
LONDON - Britanski proizvođač ambalaže DS Smith, vlasnik tvornice Belišće, izvijestio je da mu je dobit poskočila u drugoj polovini financijske godine zahvaljujući snažnoj potražnji za ambalažom u razdoblju procvata internetske trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE