GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novartis će u Sloveniji uspostaviti globalni operativni centar

Novartis će u Sloveniji uspostaviti globalni operativni centar
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2020 / 04:37
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska grupacija Novartis, vlasnica slovenskog Leka, i ove će godine nastaviti svoju transformaciju u Sloveniji, uključujući transformaciju proizvodnih mjesta i uspostavljanje globalnog operativnog centra.

"Promjene koje mi (kao slovenski dio Novartisa) najviše osjećamo su promjene u portfelju koje Novartis implementira. U tom kontekstu vidim da je Lek u Sloveniji više integriran u inovativni dio. To ne znači da u potpunosti napuštamo proizvodnju generičkih proizvoda. Imamo i slične biološke lijekove u kojima namjeravamo dodatno ojačati svoje poslovanje, ali definitivno ćemo vidjeti transformaciju mjesta proizvodnje i dodatno povećanje broja inovativnih lijekova koje ćemo proizvoditi", rekao je Robert Ljoljo, Lekov predsjednik uprave i predsjednik tvrtke Novartis u Sloveniji na brifingu za novinare u Ljubljani.

Prošle su godine započeli s proizvodnjom deset inovativnih lijekova, sada ih ima ukupno 26. Također nastavljaju s generičkim lijekovima. Lani su okončali razvoj i podnijeli zahtjeve za odobrenje tržišta za 21 takav lijek, rekao je član Odbora za razvoj i istraživanje Uroš Urleb.

Novartis se također fokusira na razvoj stanične i genske terapije. Stanična terapija liječi obnavljanjem ili izmjenom određenih skupina stanica ili upotrebom stanica za provođenje terapije u tijelu. Genska terapija liječi genetske bolesti zamjenom nestalog ili oštećenog gena u stanici radnom kopijom gena.

Trenutno razvijaju takve terapije, među ostalim, za leukemiju, atrofiju kralježnice i naslijeđenu bolest mrežnice, rekao je direktor Novartis Pharmaceuticals Krzysztof Nojszewski. Najavio je da će se takve terapije vrlo brzo ponuditi u Sloveniji. Zolgensma, namijenjena liječenju mišićne atrofije kralježnice u male djece, u tijeku je registracije u EU. Kad će proces biti dovršen, Nojszewski nije mogao reći, ali je izrazio očekivanje da će to biti u prvoj polovici ove godine.

Novartis će nastaviti ulagati. Prošle godine su proširili razvojni centar u Ljubljani i postavili automatizirani analitički laboratorij, a u Mengešu se ulaganje u razvoj bioloških lijekova očekuje na proljeće.

Tagovi: Novartis, Robert Ljoljo, Lek Ljubljana, Krzysztof Nojszewski, Zolgensma
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE