GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novak: Očekujemo obvezujuće ponude potencijalnih partnera nakon 18. siječnja

Novak: Očekujemo obvezujuće ponude potencijalnih partnera nakon 18. siječnja
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2018 / 12:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Ministarstvu gospodarstva održan je sastanak predstavnika sindikata o budućnosti "3. maja" i Uljanika.

Pomoćnik ministra gospodarstva Zonimir Novak izvijestio je nakon sastanka da je istekao rok od 120 dana nakon kojeg Fina mora predložiti stečaj "3. maja" te da će to napraviti jako brzo. Uprava Uljanika donijela je odluku kako Kermas Energija Danka Končara više nije strateški partner.

"Otvoren je data rooom, imamo informaciju da su potencijalni partneri angažirali financijske i pravne timove stručnjaka koji pregledavaju podatke. Nama su se obraćala respektabilna europska i svjetska brodogradilišta. Oni su zainteresirani, zadovoljni su s tehničkom opremljenošću, znanjem ljudi, ali da bi dostavili obvezujuću ponudu, moraju se vidjeti knjige. Data room bit će otvoren do 18. siječnja nakon toga se očekuju obvezujuće ponude u roku tjedan dana", otkrio je Novak i dodao da su strateški partneri zainteresirani većinom za 3. maj, a neki i cijelu grupu.

Istaknuo se da se stečaj "3. maja" čini kao jednostavniji i jeftiniji postupak, a da je prema njegovom iskustvu to vrlo kompleksan i kompliciran proces. Također, kaže Novak, ako se donese odluka o stečaju s preustrojem, taj preustroj će trebati financirati.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u "3.maju" Juraj Šoljić ponovio je da je riječko brodogradilište u problemima zbog nebrige svog vlasnika Uljanik Grupe. Pozvao je sve zainteresirane investitore da dođu u Rijeku.

Nije želio komentirati zainteresiranost vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka, koji bio posjetio brodogradilište i koji nastupa zajedno s tršćanskim Fincantierijem.

Pred današnji sastanak u Ministarstvu sindikalisti su rekli da očekuju pojašnjena kao bi radnici lakše ušli u Novu godinu. Kazali su da Fina može nad "3. majem" pokrenuti stečajni postupak, ali da je Trgovački sud taj koji će donijeti zadnju odluku.

"Ako Fina pokrene stečajni postupak u '3. maju', Trgovački sud ima tri mjeseca da pokrene ili ne pokrene stečaj. Doista u sljedećih 30 dana Vlada mora sve učiniti da kaže je li pronašla strateškog partnera ili nije. Ako u 30 dana nema strateškog partnera, onda garantiram da će biti odgovorna Vlada jer je mogla učiniti više", kazao je Novosel.

"U slučajevima '3. maja' i Uljanika ova Vlada je imala namjeru nečiti ništa u smislu da što prije tvrtke odu u stečaj. Ovo je danas zadnja šansa da ova Vlada i ministar Horvat učine sve, kao što se učinilo za Agrokor, kada se preko noći rješavao problem, a ovdje se rješava već godinu dana a zapravo se ne rješava", kazao je Novosel.

Mišljenja je da brodogradilišta bez strateškog partenera nemaju budućnosti.

Podsjetimo, ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je jučer da će Fina po sili zakona predati zahtjev za stečajem "3. maja".

Dodao je i da ga veseli da je jučer otvoren virtualni data room. "Mi ćemo dati priliku do 16. siječnja svima onim kojima smo poslali pozivna pisma da pogledaju i prikupe sve potrebne, relevantne informacije te očekujem da ćemo do kraja prvog mjeseca imati odgovorne i financijski vrlo korektne ponude i za Uljanik i za 3. maj", kazao je Horvat.

Osvrnuvši se na plan restrukturiranja Uljanik grupe i kakva će biti sudbina 3. maja, koji je dio te grupacije a za koji će biti pokrenut stečajni postupak, Horvat je rekao da su i nova i stara uprava Uljanik grupe bile vrlo strpljive, čekajući da se izradi kvalitetni program restrukturiranja. Dosta toga očekivale su i od strateškog partnera Danka Končara, no sinergija se nije dogodila te se više nema što čekati, ustvrdio je.

Data room će u Uljanikovoj upravnoj zgradi, na adresi Flaciusova 1, u Puli, biti otvoren radnim danima od 27. prosinca 2018.,. uključivo do 18. siječnja 2019. od 8,00 do 16,00 sati, a dodatno se utvrđuje radno vrijeme subotom od 9,00 do 13,00 sati.

Tagovi: Zvonimir Novak, Uljanik, 3. maj, brodogradnja
PROČITAJ I OVO
Lučka uprava Zadar: Bulj iznio niz netočnosti o infrastrukturi Luke Gaženica
REAKCIJE
Lučka uprava Zadar: Bulj iznio niz netočnosti o infrastrukturi Luke Gaženica
ZADAR - Iz Lučke uprave Zadar opovrgnuli su i netočnima ocijenili tvrdnje Mostova saborskog zastupnika Mire Bulja, koji je u utorak izjavio da je ta luka predana u ruke turskom vlasniku te da će bez pročistača za otpadne vode onečistiti more.
Vienna Insurance Group otpisao 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji
OTPIS
Vienna Insurance Group otpisao 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji

BEČ - Austrijski osiguravatelj Vienna Insurance Group (VIG) objavio je da je zbog Covida-19 otpisao ukupno 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji.

SAD blokirale zajam Kodaku, dionice srušene 40 posto
IZNENAĐENJE
SAD blokirale zajam Kodaku, dionice srušene 40 posto
NEW YORK - Dionice Eastman Kodaka srušile su se 40 posto i na putu su da zabilježe najgori jednodnevni pad, nakon što je američka vlada blokirala zajam toj kompaniji u iznosu od 765 milijuna dolara.
Novi iskorak Ferrera
STRATEŠKI
Novi iskorak Ferrera
MILANO - Talijan Michele Ferrero, koji je svijetu predstavio čokoladu Nutella, Ferrero i Kinder, sagradio je divovsku obiteljsku slastičarsku tvornicu s godišnjom prodajom od gotovo 10 milijardi eura. Sin Giovanni krenuo je novim putem.
Preuređeni Lavanda Sunny Hotel by Valamar na otoku Hvaru oduševio goste
HOTELIJERI
Preuređeni Lavanda Sunny Hotel by Valamar na otoku Hvaru oduševio goste
HVAR - Uspješno je završena prva faza investicije u Lavanda Sunny Hotel by Valamar u uvali nadomak Starog Grada na otoku Hvaru, čime je započeo širi investicijski ciklus u objekte Helios Farosa u partnerstvu PBZ Croatia osiguranje OMF i Valamar Riviere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE