GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova studija: Prelazak na glo TM ima sličan utjecaj na biomarkere pušača kao i prestanak pušenja

Nova studija: Prelazak na glo TM ima sličan utjecaj na biomarkere pušača kao i prestanak pušenja
STUDIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2021 / 19:44
Autor: SEEbiz
LONDON - Novo istraživanje objavljeno u The Journal of Internal and Emergency Medicine daje prvi stvarni dokaz da pušači koji pređu s cigareta isključivo na BAT-ov proizvod za grijanje duhana, mogu značajno smanjiti izloženost određenim štetnim tvarima i indikatorima potencijalne štetnosti za zdravlje, u usporedbi s nastavkom pušenja.

Rezultati istraživanja, zabilježeni tijekom 6 mjeseci u 12-mjesečnoj studiji, su pokazali da je potpuni prelazak na BAT-ov proizvod za grijanje duhana rezultirao statistički značajnim promjenama u nizu biomarkera izloženosti (BoE) i indikatora potencijalne štete, poznatim kao „biomarkeri potencijalne štete“ (BoPH) , a u usporedbi s nastavkom pušenja.

Kod osoba koje su koristile BAT-ov proizvod za grijanje duhana, za većinu biomarkera koji su mjereni u studiji, ustanovljena su smanjenja slična onima kao i kod osoba koje su potpuno prestale pušiti.

„Ovo su uzbudljivi rezultati jer nam omogućuju da shvatimo potencijal smanjenog rizika koji može imati potpuni prelazak na gloTM. Studija pokazuje da pušači koji prijeđu na gloTM mogu smanjiti svoju izloženost određenim štetnim tvarima, što smanjuje rizik od razvoja određenih bolesti povezanih s pušenjem.*
Značajno smanjenje BoPH vrijednosti, koje se može usporediti s potpunim prestankom pušenja, vrlo je ohrabrujuće i pruža daljnju znanstvenu podlogu da BAT-ov proizvod za grijanje duhana pridonosi konceptu smanjenja štete, te na taj način podupire našu ambiciju da ostvarimo A Better TomorrowTM smanjenjem utjecaja našeg poslovanja na zdravlje”, rekao je dr. David O’Reilly, direktor znanstvenih istraživanja BAT-a.

Na temelju izmjerenih toksina kod glo TM korisnika rezultati u studiji su pokazali:
• Značajno smanjenje biomarkera za rizik od raka pluća
• Značajno smanjenje broja bijelih krvnih stanica, upalnog biljega koji ukazuje na rizik od kardiovaskularnih bolesti i drugih bolesti povezanih s pušenjem
• Poboljšanje HDL kolesterola povezano sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti
• Poboljšanja u dva ključna pokazatelja zdravlja pluća
• Poboljšanje u ključnom pokazatelju oksidativnog stresa, procesa koji se javlja u nekoliko bolesti povezanih s pušenjem, poput kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije

Tagovi: glo TM, The Journal of Internal and Emergency Medicine, British American Tobacco
PROČITAJ I OVO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
MAŠTOVITO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
ZAGREB - U zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 21 i 23, u strogom centru, uređuje se, kako se priča, golemo parkiralište na otvorenom.
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
PLANOVI
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
ZAGREB - HRT-ov “Novi smjer”, strateški dokument javne radiotelevizije predstavljen je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostaloga, navodi da će tijekom 2025. i 2026. “biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto” te se najavljuje “uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama”.
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
PROTIVLJENJE
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
BEČ - Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka posrnule austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika koje bi se trebalo danas održati, rekao je za ORF Radio vladin predstavnik u pregovorima.
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
VLAKOVI
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
ZAGREB - Objavljen je otvoreni postupak javne nabave šest elektrodizelskih motornih vlakova za relaciju Zagreb - Split - Zagreb, koji bi prema planu u prometu trebali biti tijekom 2026. i 2027. godine, objavio je u ponedjeljak HŽ Putnički prijevoz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE