GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova Liburnija protiv prijedloga o dokapitalizaciji LRH

Nova Liburnija protiv prijedloga o dokapitalizaciji LRH
PROTIVLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2020 / 19:28
Autor: SEEbiz / H

OPATIJA - Tvrtka Nova Liburnija, preko koje grad Opatija i tri općine drže kontrolni paket dionica Liburnia Rivera Hotela (LRH), neće na najavljenoj skupštini LRH podržati prijedloge o dokapitalizaciji LRH, objavljeno je u petak putem internet stranice Grada Opatije.

Grad Opatija i općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji vlasnici su tvrtke Nova Liburnija, putem koje drže 25 posto plus jednu dionicu LRH, a na jučerašnjoj su skupštini Nove Liburnije jednoglasno odlučili da će "glasovati protiv" predloženih odluka o dokapitalizaciji LRH.

Glavna skupština LRH sazvana je za 30. lipnja i za nju su predložena dva modela dokapitalizacije u iznosu do 28,5 milijuna kuna.

Prema prvom (točka 7. predloženog dnevnog reda), temeljni kapital LRH bi se povećao ulozima u novcu do najviše 28,5 milijuna kuna, na iznos do 724,6 milijuna kuna, izdavanjem do 12.390 novih redovnih dionica (nominale 2.300 kuna), bez isključenja prava prvenstva postojećih dioničara. Ako to ne bi bilo izglasano, prijedlog je (točka 8.) da se dokapitalizacija provede uz djelomično isključenje prava prvenstva postojećih dioničara odnosno ponuda za upis bila bi upućena samo većinskom vlasniku opatijske hotelske kuće, tvrtki Gitone Adriatic, koja sada drži 71,23 posto dionica. Uz dokapitalizaciju je, prema pozivu objavljenom 22. svibnja putem Zagrebačke burze, vezana i točka (9.) da se nove dionice koje bi se izdale u dokapitalizaciji uvrste na Zagrebačku burzu.

Inače, ne sudjeluje li u prvom modelu dokapitalizacije s oko sedam milijuna kuna Nova Liburnija, odnosno četiri lokalne jedinice, bi pale ispod 25 posto dionica odnosno izgubile bi kontrolni paket, a u drugom bi ga ionako izgubile.

"Iako Nova Liburnija te posebice njeni vlasnici Grad Opatija, općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji razumiju da je uslijed izbijanja COVID-19 pandemije poslovanje društva LRH znatno otežano, budući i sami osjećaju iste posljedice, Nova Liburnija ne može prihvatiti predložene točke 7. 8. i 9. dnevnog reda glavne skupštine LRH iz više razloga i glasovati će protiv", ističe se u danas objavljenom priopćenju Nove Liburnije.

Pritom obrazlažu kako, uzimajući u obzir trenutnu ekonomsku situaciju u zemlji kao i stanje u proračunima svih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, Nova Liburnija odnosno njeni vlasnici u ovome trenutku nisu u mogućnosti osigurati potreban iznos u svojom proračunima za sudjelovanje u dokapitalizaciji. Čak i da je sredstva moguće osigurati, primjerice uzimanjem kredita, potrebno je najprije izmijeniti proračune svih jedinica lokalne samouprave te provesti drugu propisanu proceduru, što nije moguće obaviti u roku do održavanja glavne skupštine LRH, navode iz Nove Liburnije.

"S obzirom na navedeno, ako bi Nova Liburnija glasala za predložene odluke, a ne bi bila u mogućnosti sudjelovati u dokapitalizaciji, vlasnički udio Nove Liburnije u LRH pao bi ispod 25 posto i jedne dionice čime bi prestao utjecaj koji Nova Liburnija ima na ključne strateške odluke koje donosi glavna skupština društva LRH", naglašava se u priopćenju.

U Novoj Liburniji smatraju da je, ako LRH nedostaje sredstava za održanje likvidnosti, umjesto dokapitalizacije, a s obzirom na snažnu kapitalnu strukturu LRH, "racionalno likvidnost osigurati i na drugi način, primjerice podizanjem povoljnih kratkoročnih kredita (nastavno na donesene gospodarske mjere Vlade RH) kojima bi se premostilo trenutno razdoblje otežanog poslovanja". Na taj način su, kako navode, i neke od samih lokalnih jedinica, koje čine vlasničku strukturu Nove Liburnije, premostile svoje probleme likvidnosti.

"Osim toga brojnim donesenim i najavljenim mjerama Vlade RH te posebice mjerama koje su donijele jedinice lokalne samouprave, društvu LRH (kao i ostalim gospodarskim subjektima na području poslovanja LRH) osigurane su značajne potpore kojima su se iste 'odrekle' proračunskog novca upravo u korist gospodarskih subjekata. Na taj način su jedinice lokalne samouprave već doprinijele povoljnijem stanju likvidnosti društva LRH i svih drugih gospodarskih subjekata na području poslovanja LRH, dok su istovremeno time umanjili svoje proračunske prihode", ističu iz Nove Liburnije.

U priopćenju također zamjećuju da se LRH na temu predložene dokapitalizacije i planiranju sudjelovanja u njoj nije obratila Novoj Liburniji prije nego je taj prijedlog upućen Nadzornom odboru te glavnoj skupštini društva LRH.

Također se ističe kako, "bez obzira na objektivnu nemogućnost glasovanja za predložene točke dnevnog reda glavne skupštine LRH", Nova Liburnija te njeni vlasnici - Grad Opatija i općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji, žele i bit će i nadalje partner društva LRH te razgovarati o zajedničkim ciljevima koji bi trebali dovesti do pozicioniranje Opatijske rivijere kao destinacije najviše kvalitete sa cjelogodišnjom ponudom.

"Nova Liburnija, ovim putem, pozdravlja ulazak društva Gitone, renomiranog i financijski sposobnog, stranog vlasnika, u vlasničku strukturu LRH i veseli se otvorenoj i konstruktivnoj komunikaciji s predstavnicima društva Gitone na temu vizije, strateškog rasta i razvoja kako društva LRH, tako i same turističke destinacije", navodi se u priopćenju, u kojem se također napominje da su zatražili mogućnost sastanka s odgovornim osobama većinskih vlasnika društava Gitone Adriatic i Holster Privatstiftung te vjeruju da će on uskoro biti i održan.

Tvrtka Gitone Adriatic sredinom prošle godine je od četiri tvrtke - SNH Alfa, SNH Beta, SNH Gama i SN Pectinatus - kupila 53,94 posto dionica LRH-a, a nakon ponude za preuzimanje u jesen prošle godine je svoj vlasnički udio u LRH povećala na više od 71 posto. - novi većinski i stvarni vlasnik je HOLSTER PRIVATSTIFTUNG, zaklada sa sjedištem u Austriji.

Tagovi: Nova Liburnija, Gitone Adriatic , Liburnia Riviera Hoteli, Grad Opatija, Mošćenička draga
PROČITAJ I OVO
Udruga slijepih Zagreba otvorila pogon za proizvodnju tekućih sapuna
PROJEKTI
Udruga slijepih Zagreba otvorila pogon za proizvodnju tekućih sapuna
ZAGREB - Udruga slijepih Zagreba u utorak je otvorila novi pogon za proizvodnju tekućih sapuna koje će prodavati pod brendom "Dodir prirode".
Air Serbia od oktobra leti do Zuricha 19 puta nedeljno
LETOVI
Air Serbia od oktobra leti do Zuricha 19 puta nedeljno

BEOGRAD - Kompanija Air Serbia najavila je da od 1. oktobra uvodi dodatne letove do Ciriha, tako da će četvrtkom, petkom, subotom, nedeljom i ponedeljkom obavljati po tri dnevna leta na ovoj relaciji.

Plenković se nada rješenju koje će omogućiti da se BAT usidri u Istri
NADE
Plenković se nada rješenju koje će omogućiti da se BAT usidri u Istri
RIJEKA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak kako se nada da će se u razgovorima sljedećih dana iznaći rješenje koje će omogućiti da British American Tobacco (BAT) ostane u Kanfanaru dulje vrijeme, da se BAT "usidri" u Istri.
3. maj: Kanadskom naručitelju predan novi brod Algoma Interpid
ŠKVEROVI
3. maj: Kanadskom naručitelju predan novi brod Algoma Interpid
RIJEKA - U riječkom brodogradilištu 3. maj u utorak je naručitelju, kanadskoj tvrtki Algoma Central Corporation predan novoizgrađeni samoiskrcavajući brod za prijevoz rasutih tereta "Algoma Interpid" (gradnja 733), vrijedan 36,5 milijuna dolara, a na svečanosti primopredaje bio je i premijer Andrej Plenković.
Zbog štrajka radnika javnog prijevoza u Njemačkoj paraliziran javni život
PARALIZA
Zbog štrajka radnika javnog prijevoza u Njemačkoj paraliziran javni život
BERLIN - Štrajk radnika javnog prijevoza u utorak je u mnogim njemačkim gradovima paralizirao javni život.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE