GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nobilo: Nema potrebe za histeriju oko mog klijenta Alketbija

Nobilo: Nema potrebe za histeriju oko mog klijenta Alketbija
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2022 / 19:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi angažirao je zagrebačkog odvjetnika Antu Nobila da zaštiti njegove interese u Hrvatskoj, a odvjetnik očekuje i da će surađivati s Alketbijevim timom koji se formira u EU radi operacionalizacije ugovora o kupoprodaji udjela Sberbanka u Fortenovi.

Pritom Nobilo tvrdi da je cijeli slučaj isključivo u nizozemskoj nadležnosti i sve bitno će se odvijati u toj zemlji, odnosno tamo će se, a ne u Hrvatskoj, donijeti odluka o tome je li njegov klijent vlasnik udjela u Fortenovi ili nije, kako je rekao u intervjuu za Novu TV. Tamo je, naime, registriran jedini dioničar hrvatske kompanije, Fortenova Group Holdco.

"Moj klijent nije državljanin nijedne države EU. Posao s Rusima se nije odvrtio u EU, nego na relaciji Dubai - Moskva. Prema tome, oni nisu prekršili nikakve sankcije. Moj klijent je kupio rusku tvrtku registriranu u Moskvi", iznio je, a radi se o kompaniji koja preko nizozemske tvrtke ima suvlasništvo u Fortenovi.

Alketbi će zatražiti registraciju vlasništva u Nizozemskoj, a ako to regulator u redovnom postupku ne odobri, a odluku očekuje u roku mjesec do mjesec i pol dana, ići će se na sud te će nizozemski sud u konačnici utvrditi je li posao transparentan, kaže Nobilo. "Nema potrebe da se u Hrvatskoj histerizira. Ako nije sve u redu, moj klijent neće postati vlasnik Fortenove, i nemamo problem. Ako je sve u redu, onda ga ne možemo spriječiti ako smo pristalice vladavine prava", poručio je.

Anto Nobilo inače je u intervjuu izjavio i da je Europska komisija dopustila da Sberbank do 31. listopada proda svoj udjel u hrvatskoj kompaniji. No, u samoj europskoj uredbi koja to regulira, donesenoj u srpnju ove godine, to ne piše baš tako.

Tada je, naime, Sberbank stavljen pod sankcije, a nadležna državna tijela dobila su mogućnost da odobre oslobađanje "određenih zamrznutih sredstava ili gospodarskih izvora" do kraja listopada. U slučaju prodaje udjela investitoru iz UAE-a to se nije dogodilo.

Citiramo dio te europske uredbe: "Nadležna tijela države članice mogu, pod uvjetima koje smatraju primjerenima, odobriti oslobađanje određenih zamrznutih sredstava ili gospodarskih izvora, ili stavljanje na raspolaganje određenih sredstava ili gospodarskih izvora subjektu uvrštenom na popis pod rednim brojem 108 u Prilogu I., nakon što su utvrdila da su sredstva ili gospodarski izvori potrebni za dovršetak, do 31. listopada 2022., tekuće prodaje i prijenosa vlasničkih prava koja su u izravnom ili neizravnom vlasništvu tog subjekta u pravnoj osobi, subjektu ili tijelu s poslovnim nastanom u Uniji." Na popisu sankcija pod rednim brojem 108 je, naravno, Sberbank.

Tagovi: Saif Alketbi, Anto Nobilo, Fortenova grupa, Pavao Vujnovac, Sberbank, Krešimir Filipović, Jadranka, ruski kapital, Indotek, Allianz
PROČITAJ I OVO
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
REGULATIVA
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
ZAGREB - Od danas u hrvatskim zračnim lukama počinje primjena schengenskih pravila.
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
INVESTICIJE
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
ORMOŽ - U Ormožu je pri kraju izgradnja nove tvornice njemačkog proizvođača kampera Carthago, koja u Odrancima već zapošljava gotovo 800 ljudi.
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
VLASNIČKA STRUKTURA
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
SARAJEVO - Netko tko posluje pod skrbničkim računom ASA Banke pojavio se kao novi dioničar na listi najvećih dioničara Sarajevo-osiguranja, izvještava Indikator.ba.
Zračna luka Rijeka: Ryanair uvodi novu liniju, Eurowings pojačava postojeće
ZRAČNI PRIJEVOZ
Zračna luka Rijeka: Ryanair uvodi novu liniju, Eurowings pojačava postojeće
RIJEKA . U Zračnoj luci (ZL) Rijeka ovog vikenda počinje ljetni red letenja. Naime, sutra, u nedjelju, kreće prvi ovosezonski domaći let Trade Air iz Zadra, a zatim u utorak, 28. ožujka stiže i prvi međunarodni let u ljetnom rasporedu, i to EasyJet iz Londona.
Zoran Vučinić novi predsjednik Nadzornog odbora Atlantic Grupe
KARIJERE
Zoran Vučinić novi predsjednik Nadzornog odbora Atlantic Grupe
ZAGREB - Na ovotjednoj sjednici Nadzornog odbora Atlantic Grupe d.d., dosadašnji Predsjednik NO-a Zdenko Adrović vodeću funkciju u ovom tijelu prepustio je Zoranu Vučiniću, dosadašnjem članu odbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE