GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačku čeka val stečajeva

Njemačku čeka val stečajeva
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2022 / 07:37
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačke tvrtke su kroz pandemijsku krizu prošle uglavnom glatko, prvenstveno zahvaljujući državnim subvencijama. No, u idućim godinama prijeti još više stečajeva, posebice velikih tvrtki, procijenila je osiguravajuća kuća Allianz Trade.

Postoji nekoliko uzroka za takav trend - rat u Ukrajini, nova pandemija zatvaranja u Kini, prekinuti lanci opskrbe, nestašice, veći troškovi rada i više cijene, posebice energije i sirovina.

Iako tvrtka u posljednje vrijeme stalno bilježi sve manje slučajeva, trend sve veće nelikvidnosti traje već nekoliko godina, kažu ekonomisti Alliance Tradea.

"Tvrtke se ne smiju zavaravati da su sigurne. Kad je u pitanju kolaps, to je to", rekao je šef Alliance Trade za Njemačku Milo Bogaerts. Istina je, dodao je, da je u 2021. dvanaestu godinu zaredom pao broj nesolventnih tvrtki, ali zato su dugovi tvrtki u stečaju i štete koje proizlaze iz tih stečajeva rekordne.

Što to znači? Da je sveukupno manje stečajeva, ali su zato posebno veliki, objasnio je Bogerts.

Ukupni dugovi svih insolventnih tvrtki u Njemačkoj lani su povećani treću godinu zaredom, za 10,5 posto na 48,1 milijardu eura, što je najviše od 2009. godine, kada je zabilježen rekord od 73 milijarde eura. Prijašnjih godina dugovi su već enormno porasli - 2019. za 25,7 posto, a 2020. za 65,3 posto.

Pao je broj tvrtki kojima prijeti stečaj. "Iako ima mnogo izazova, financijska situacija njemačkih tvrtki sada je prilično jaka, a time i njihova otpornost", rekao je Bogerts. “Udio onih kojima prijeti stečaj lani je pao na šest posto, a državna pomoć ide naprijed.

Ove godine, procjenjuje Alliance Trade, broj nesolventnih tvrtki će se neznatno povećati, za četiri posto na oko 14.600, no iduće će ih biti 10 posto više, odnosno 16.130. Krajem 2023. bit će ih znatno manje nego prije krize.

No, kažu ekonomisti, država je pomažući tvrtkama tijekom pandemije "umjetno" smanjila broj stečajeva, što se ne uklapa u ukupno stanje gospodarstva. Uz razne oblike financijske pomoći, tijekom pandemije uvedena su posebna pravila o podnošenju zahtjeva za stečaj, čime je spriječen val stečajeva.

Tagovi: Njemačka, stečajevi, Allianz Trade
PROČITAJ I OVO
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE