GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački željezničari od nedjelje ponovno štrajkaju

Njemački željezničari od nedjelje ponovno štrajkaju
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2023 / 18:46
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemački sindikat transportnih radnika EVG pozvao je željezničare na štrajk od nedjelje navečer do utorka. Zaposlenici su već duže vrijeme u sporu oko plaća s Državnim željeznicama DB i drugim tvrtkama u sektoru, a štrajkom žele pojačati pritisak.

Sindikat je u četvrtak priopćio da od nedjelje u 22 sata do utorka u ponoć neće prometovati ni međugradski ni regionalni željeznički prijevoz. "Nema napretka u pregovorima, pa ponovno krećemo u štrajk", rekla je Cosima Ingenschay iz EVG-a.

“Štrajkat ćemo ukupno 50 sati jer nam poslodavci ne ostavljaju drugu opciju nego pojačati pritisak”, rekao je pregovarač Christian Loroch.

Bit će to treći štrajk u cijeloj državi od početka pregovora o carinama krajem veljače. U ožujku su željezničari osmosatnim štrajkom podržali sindikat uslužnih djelatnika Verdi.

Očekivani prometni kaos - većina zračnih luka također nije radila - ipak je izostao.

EVG traži povećanje od 12 posto ili najmanje 650 eura, za one s nižom plaćom, i to na 12 mjeseci, umjesto uobičajene dvije godine.

Njemačke željeznice nude znatno manje. Najprije je na stol stavila prijedlog neoporezivog, postupnog usklađivanja neto plaća sa stopom inflacije, odnosno postupnog povećanja od 10 posto za male i srednje plaće, odnosno osam posto za visoke plaće, od ožujka 2024. godine. .

Fotografija: Moritz Frankenberg/dpa

Tagovi: Deutsche Bahn, njemački željezničari, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
AZTN kaznio Plodine s 15.000 eura
KAZNA
AZTN kaznio Plodine s 15.000 eura
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom kaznila je riječki trgovački lanac Plodine s 15.000,00 eura, priopćeno je iz te regulatorne agencije.
HT pripaja Iskon Internet
PRIPAJANJE
HT pripaja Iskon Internet
ZAGREB - - Hrvatski Telekom d.d. nastavlja transformaciju operativnog modela te je nakon pribavljenih korporativnih odobrenja započeo postupak pripajanja društva Iskon Internet Hrvatskom Telekomu.
Plava Laguna prodala Hotel Bonavia
HOTELI
Plava Laguna prodala Hotel Bonavia
RIJEKA - U jednom od najznačajnijih dogovora u riječkom hotelijerstvu, Bonavia Rijeka d.o.o. i Plava Laguna d.d. objavili su uspješno potpisivanje ugovora o kupoprodaji Hotela Bonavia. Hotel će biti preuzet za iznos od 8,1 milijuna eura, a transakcija bi trebala biti završena u studenome 2023. godine.
Cromaris otvorio prvu trgovinu u Zagrebu
TRGOVINA
Cromaris otvorio prvu trgovinu u Zagrebu
ZAGREB - Cromaris je otvorio svoju prvu trgovinu u Zagrebu koja, uz velik izbor svježe ribe i ribljih delikatesa iz Cromarisovog asortimana, nudi i druge vrhunske proizvode.
INA i Plavi tim donacijom računala jačaju lokalnu zajednicu
DONACUHE
INA i Plavi tim donacijom računala jačaju lokalnu zajednicu
U današnjem svijetu tehnologija igra ključnu ulogu u svakodnevnom životu, obrazovanju, zdravstvu, kulturi i društvu u cjelini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE