GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački Trst i kineska Rijeka: Konkurencija će pojesti Luku Koper

Njemački Trst i kineska Rijeka: Konkurencija će pojesti Luku Koper
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 14:30
Autor: SEEbiz
KOPER - Luci Koper prijeti jača konkurencija sa sjevera i juga. Većinu jednog od tršćanskih terminala upravo je kupio njemački logistički div HHLA, a riječka će luka novi terminal za kontejnere dati u zakup koncesionaru do kraja godine, piše ljubljanski Dnevnik.

Hamburger Hafen und Logistik Aktiengesellschaft (HHLA), tvrtka u vlasništvu Hamburga koja upravlja trima od četiri kontejnerska terminala u Luci Hamburg, od kraja rujna je vlasnica 50,1 posto nove logističke platforme u luci Trst, površine 270.000 kvadratnih metara, pod nazivom Piattaforma logistica Trieste. HHLA je najavio da će u logističku platformu uložiti 150 milijuna eura u prvoj fazi programa, između 100 i 300 milijuna u drugoj, a ukupne bi investicije trebale u konačnici iznositi oko milijardu eura.

U Rijeci su prijetnja kineski i nizozemsko-hrvatski savez. Odluka o odabiru koncesionara na kontejnernerskom terminalu na Zagrebačkoj obali u Rijeci prolongirana je do kraja ove godine. Najavljeni rok za odabir između dviju obavezujućih ponuda bio je početak rujna, oba konzorcija produljila su rok valjanosti svojih ponuda do 31. prosinca, čime je otklonjena mogućnost poništavanja postojećeg i raspisivanja novog natječaja.

Važno je istaknuti da niti jedan od ponuđača nije povukao ponudu, već su rok valjanosti ponuda produljili, uvažavajući sve okolnosti koje su nastupile u ovoj godini, do 31. prosinca, tako da neće biti potrebe za raspisivanjem novog natječaja, rekao je Vukorepa, dodajući kako se u međuvremenu nastavlja realizacija projekata koji su nužni za funkcioniranje novog kontejnerskog terminala, u prvom redu izgradnja državne ceste DC 403 koja je službeno započela prije nekoliko dana, uvođenjem izvođača u gradilište.

Za koncesionara na Zagrebačkoj obali, u drugom krugu natječaja, obavezujuću ponudu predali su kineski konzorcij koji čine Ningbo Zhoushan Port Company Limited, sa sedamdeset posto udjela, China Road and Bridge Corporation (CRBC) s desetpostotnim udjelom i Tianjin Port Overseas Holding Limited s 20 posto udjela, kao i konzorcij koji čine APM Terminals BV s 51 posto udjela i domaća tvrtka Enna Logic s 49-postotnim udjelom.

Kineska je ponuda financijski dvostruko izdašnija, a ponuđen je i upola kraći rok za izgradnju druge faze kontejnerskog terminala.

Oba konzorcija čine više nego respektabilni »igrači«. Kineski je sastavljen od tvrtki koje upravljaju lukom Ningbo-Zhoushan, najvećom lukom na svijetu, lukom Tianjin koja je također u top 10 u svijetu, uz CRBC, državnu građevinsku kompaniju u Hrvatskoj poznatu po gradnji Pelješkog mosta.

Iako stručnjaci upozoravaju da će konkurencija oslabiti trenutni primat Luke Koper i ugroziti njezin položaj među sjevernojadranskim lukama ako se ne prilagodi drugim kolosijekom i širenjem, u Kopru ostaje mirni.

- Dolazak upravitelja luke Hamburg u Trst i interes važnih logističara za koncesiju u Rijeci znače prepoznavanje sve veće važnosti južnog prometnog pravca preko Jadrana, ali ne mogu kritički ugroziti strateški položaj luke Koper. Uz to, u Kopru imaju puno više prostora za širenje u zaleđe.

Tagovi: Luka Rijeka, Luka Koper, Luka Trst, Tianjin Port Overseas Holding Limited, Enna Logic, China Road and Bridge Corporation, Hamburger Hafen und Logistik Aktiengesellschaft
PROČITAJ I OVO
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
ŠIRENJE
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
BEČ – Austrijski osiguravajući koncern Vienna Insurance Group (VIG) otkupio je poslovanje u centralnoj i istočnoj Europi nizozemskog osiguranja Aegon za 830 milijuna eura.
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
AGONIJA
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
LJUBLJANA - Poslovne udruge koje zastupaju interese slovenskih frizera i fitness centara zatražile su od vlade da im pruži više potpore zbog zabrane rada i tvrde da su te aktivnosti na rubu propasti budući da se ne mogu obavljati on-line, odnosno radom kod kuće.
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
PAD
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice studenog.
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
METRO
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
BEOGRAD - Vlada Srbije nada se potpisivanju memoranduma o razumijevanju sa francuskim i kineskim partnerima za izgradnju beogradskog metroa u januaru 2021. godine.
Luka Koper sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije
OŠTAR PAD
Luka Koper sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije

KOPER - Slovenska kompanija Luka Koper zabilježila je u prvih devet mjeseci ove godine pad prekrcaja tereta za 16 posto, a prihod u visini 155 milijuna eura za 11 posto je manji nego u istom razdoblju lani.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE