GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački regulator Greypu prijeti kaznom

Njemački regulator Greypu prijeti kaznom
DIGITALNI TOKENI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2019 / 15:51
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
FRANKFURT - Prodaja digitalnih tokena Greyp Bikesa, tvrtke u vlasništvu Mate Rimca, zapravo je prodaja dionica bez regulatornog odobrenja, mišljenje je BaFina, njemačkog tijela za financijski nadzor.

U priopćenju koje je njemački regulator objavio prošli tjedan upozoravaju da "postoji opravdana sumnja da se njemačkoj javnosti nude vrijednosni papiri u obliku Greyp tokena", a Rimčevoj tvrtki prijeti i potencijalna novčana kazna od 200 tisuća eura zbog kršenja njemačkog zakona.

Greyp Bikes, Rimčeva tvrtka za proizvodnju električnih bicikala, sredinom rujna pokrenula je javnu ponudu digitalnih tokena, tzv. Equity token offering (ETO) preko njemačke platforme Neufund, pod nadležnosti Lihtenštajna. Prva su kompanija u svijetu koja je specifičnim modelom crowdinvestinga (ulagač može postati bilo tko s minimalnom investicijom od 100 eura) pokrenula reguliranu prodaju udjela u kompaniji putem blockchain tehnologije, zaobilazeći listanje na burzi.

Na pitanje može li mišljenje njemačkog regulatora ugroziti pionirsku Rimčevu operaciju prikupljanja kapitala i u nezavidan položaj staviti investitore koji su već uložili 1,3 milijuna eura preko Neufund platforme, iz Greyp Bikesa odgovaraju da "ne vjeruju da će do toga doći".

- Vjerujemo da smo pripremili ovu ponudu profesionalno i u skladu sa svim regulatornim zahtjevima i na nama je da to ispravno komuniciramo. Kako se radi o prvom procesu takve vrste i određene stvari se prvi put rade, moramo voditi dijalog s regulatorima dok svi detalji ne budu potpuno jas ni – stoji u odgovoru iz Rimčeve tvrtke.

Proglasivši digitalni token financijskim instrumentom, BaFin je zapravo ustvrdio da i on mora udovoljavati svim strogim kriterijima klasične javne ponude dionica. Ono što njemački pandan naše Hanfe smatra spornim jest činjenica da Rimac u svojoj javnoj ponudi nije objavio niti jedan prospekt, službeni dokument koji se sastavlja i objavljuje prilikom uvrštenja vrijednosnih papira na burzu, a sadrži sve informacije važne za investitora, kao što su broj, vrsta i nominalna vrijednost dionica te prava koja stječe njihov potencijalni vlasnik.

- Na Platformi Neufund mogu se naći dokumenti koji u detalje objašnjavaju pravnu strukturu, planove tvrtke i druge informacije. Smatramo da su dostupne informacije dovoljne investitorima za donijeti odluku o investiciji. Također, s pravnog gledišta, prospekt nije potreban ako je vrijednost investicije ispod pet milijuna eura – stoji u odgovoru Jutarnjem listu iz Rimčeve tvrtke.

Nova Uredba o prospektu Europske unije, koja je s primjenom krenula u srpnju ove godine, propisuje da se prospekt mora obvezno objaviti u slučaju javne ponude vrijednosnih papira, uz uvažavanje nekoliko iznimaka. Prvenstveno, ako je vrijednost javne ponude ispod pet milijuna eura. No, Vlaho Hrdalo, pravnik i domaći stručnjak za kripto tržište, smatra da je Greyp ipak imao obvezu dostaviti prospekt.

- Sve se to moglo izbjeći povlačenjem relativno jednostavnog poteza - dostavljanjem BaFinu osnovnih informacija na tri stranice. Budući da to nisu uradili, prijete im novčana kazna od 200 tisuća eura zbog kršenja njemačkog WpPG zakona i tužbe ulagača radi naknade štete. Njemački regulator samo je prvi koji je reagirao, ali jednako bi mogli i drugi regulatori država članica EU, uključujući domaću Hanfu - objašnjava Hrdalo.

Međutim, potez Nijemaca, kako doznajemo, ima manje veze s Greypom, a više s Rimčevim partnerom, njemačkom platformom Neufund koja nije osobito transparentna. Naime, tvrtka Fifth Force koja iz Lihtenštajna upravlja Neufund platformom, a koja provodi Rimčev ETO, povjerenje investitora htjela je osnažiti tvrdnjom da za svoje financijske aktivnosti imaju odobrenje lihtenštajnskog regulatora Financial Market Authority. Međutim, na stranicama lihtenštajnskog regulatora tu tvrdnju demantiraju navodeći da Neufundu nisu dali odobrenje za pružanje financijskih usluga.

Tagovi: Greyp Bikes, BaFin, Mate Rimac, Rimac Automobili, Vlado Hrdalo, Neufund
PROČITAJ I OVO
Ralph Lauren najavljuje otpuštanja
REZOVI
Ralph Lauren najavljuje otpuštanja
NEW YORK - Američka kompanija Ralph Lauren odlučila smanjiti radnu snagu širom svijeta do kraja svoje fiskalne godine, u okviru sveobuhvatnog plana restrukturiranja.
Fortenova grupa zaprimila niz neobvezujućih ponuda za Ledo i Frikom
PONUDE
Fortenova grupa zaprimila niz neobvezujućih ponuda za Ledo i Frikom
ZAGREB - Fortenova grupa je zaprimila niz neobvezujućih ponuda za preuzimanje kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom, koje zajedno s nekoliko manjih povezanih kompanija čine Poslovnu grupu zamrznute hrane koja djeluje unutar divizije Prehrana Fortenova grupe.
Tonči Huljić dobio dopuštenje za Radio Toniku
ZELENO SVJETLO
Tonči Huljić dobio dopuštenje za Radio Toniku
ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije (VEM) dalo je dopuštenje društvu Tonika d.o.o., glazbenika, tekstopisca i producenta Tončija Huljića za satelitski, internetski, kabelski prijenos i druge dopuštene oblike prijenosa audio programa za kanal Radio Tonika.
Importanne Resortu Finina Zlatna bilanca
PRIZNANJA
Importanne Resortu Finina Zlatna bilanca
ZAGREB - Dubrovačkoj tvrtki Importanne Resort u utorak je dodijeljena Finina nagrada Zlatna bilanca za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2019. godini, a uz tu nagradu za sveukupnog pobjednika, dobitnik je i Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
TUI dodatno smanjio zimski program zbog koronaograničenja
OČEKIVANO
TUI dodatno smanjio zimski program zbog koronaograničenja
BERLIN - Njemački turoperator TUI objavio je u utorak da je dodatno smanjio zimski program za sezonu 2020/2021. zbog naglih promjena u ograničenjima putovanja kojima vlade nastoje usporiti zarazu Covidom 19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE