GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačke tvrtke probleme u nabavi rješavaju novim lokacijama i dobavljačima

Njemačke tvrtke probleme u nabavi rješavaju novim lokacijama i dobavljačima
LOGISTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2021 / 15:33
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Više od polovine njemačkih tvrtki koje posluju u inozemstvu muče ozbiljni problemi u lancima nabave ili logistici pa su prisiljene tražiti nove dobavljače, skratiti rute isporuka pa i premjestiti pogone, pokazalo je istraživanje udruženja DIHK.

Nestašica poluvodiča i drugih dijelova mogla bi prekinuti oporavak njemačkog gospodarstva od koronakrize, prisiljavajući direktore tvrtki da razmisle o novim opskrbnim pravcima i da pokušaju smanjiti ovisnost o nekolicini azijskih i američkih dobavljača, primjećuje Reuters.

Problemi u lancu nabave u svjetskoj trgovini pogoršali su se u posljednjih pola godine, pokazalo je istraživanje udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) među 3.200 tvrtki-članica, koje posluju u inozemstvu.

Više od polovine tvrtki požalilo se na probleme u opskrbnim lancima ili logistici, odnosno 14 posto više nego proljetos.

"Rastuća globalna potražnja nadovezuje se trenutno na nedovoljne proizvodne kapacitete i probleme u transportu", izjavio je trgovinski stručnjak DIHK-a Volker Treier, komentirajući rezultate istraživanja.

Poremećaje je izazvao niz faktora, uključujući manjak kontejnera i teretnih kapaciteta na brodovima, prekide u proizvodnji povezane s koronaograničenjima i nestašicu sirovina, nabraja Treier.

Ukazuje i na ozbiljne poremećaje u trgovinskoj politici drugih zemalja, kao što su, po njegovim riječima, propisi koji prisiljavaju njemačke tvrtke da proizvode određene intermedijarne proizvode samo lokalno.

Zato 54 posto tvrtki planira prilagoditi lance opskrbe ili su to već učinile, pokazalo je istraživanje.

Među njima 72 posto traži nove ili dodatne dobavljače, 32 posto planira skratiti ili promijeniti rute isporuke, a njih 15 posto odlučilo je premjestiti proizvodnju.

Pri odabiru novih proizvodnih lokacija najvažniji je kriterij za njih 54 posto dostupnost kvalificiranih radnika.

Slijede zemljopisni položaj i opći ekonomski uvjeti kao što su porezi, carine ili sankcije, što je navelo po 43 posto ispitanika.

Situacija je posebno teška za njemačke tvrtke koje posluju u Britaniji, ako je suditi po podatku da je njih čak 77 posto reklo da moraju prilagoditi svoje lance opskrbe. Među njima čak 93 posto ističe da je prisiljeno promijeniti rute isporuke, a 39 posto ih planira premjestiti proizvodnju.

Tagovi: logistika, opskrbni lanci, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Nastavljen trend rasta stečajeva i pada broja novoosnovanih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Nastavljen trend rasta stečajeva i pada broja novoosnovanih tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice studenog.
Boštjan Napast novi predsjednik Uprave Luke Koper
KARIJERE
Boštjan Napast novi predsjednik Uprave Luke Koper
KOPER - Nadzorni odbor Luke Koper za predsjednika Uprave imenovao je Boštjana Napasta, donedavnog predsjednika Uprave Geoplina.
WizzAir obustavlja više od 40 linija za zemlje regije
REZOVI
WizzAir obustavlja više od 40 linija za zemlje regije
ZAGREB - Niskotarifni prijevoznik WizzAir u procesu je privremenog obustavljanja više od četrdeset linija iz svoje mreže u državama bivše Jugoslavije, uz odgađanje dijela planiranih novih odredišta.
Valamar Grupa pokreće novi ciklus ulaganja i transformacije poslovanja
ULAGANJA
Valamar Grupa pokreće novi ciklus ulaganja i transformacije poslovanja
ZAGREB - Valamar grupa najavila je u petak novi ciklus ulaganja s ciljem daljnje transformacije i razvoja poslovanja i fokusom na podizanje kvalitete turističkog portfelja, održivost i zeleni turizam te ulaganja u premium segment, digitalizaciju i internacionalizaciju poslovanja.
Kraš choco&café otvara se u centru Zagreba
GASTRO
Kraš choco&café otvara se u centru Zagreba
ZAGREB – Za sve ljubitelje slatkih delicija Kraš ima sjajnu vijest – Zagreb postaje bogatiji za novu adresu sa slasticama na glavnom zagrebačkom trgu pod nazivom Kraš choco&café. Na Trgu bana Josipa Jelačića otvara se novo omiljeno mjesto uređeno kao concept store, s vrhunskim slatkim proizvodima, mirisnom kavom te posebnom Kraševom ponudom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE