GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačke kompanije smanjile potrošnju na istraživanje i razvoj

Njemačke kompanije smanjile potrošnju na istraživanje i razvoj
R&D
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2021 / 13:30
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačke kompanije smanjile su u pandemijskoj 2020. godini potrošnju na istraživanje i razvoj, pokazalo je četvrtak izvješće instituta Ifo.

U 2020. godini udio potrošnje na istraživanja i razvoj u prihodima kompanija smanjio se u svim sektorima, na 3,2 posto, što je za 0,3 postotna boda manje od prosjeka u razdoblju od 2016. do 2019., priopćio je Ifo.

Pad je posebno izražen u automobilskoj industriji, gdje je potonuo sa 6,9 na 4,8 posto. Sektor inače puno troši na istraživanja, a trenutno se pokušava prilagoditi umreženoj, električnoj budućnosti.

Manja ulaganja u istraživanje signalizira čak i podatak za farmaceutsku industriju, kroz pad udjela potrošnje u prihodima za 0,2 postotna boda, na sedam posto.

U sektoru strojarstva i elektroindustrije, ključnom izvozniku, udio ulaganja u prihodima bio je gotovo nepromijenjen, smanjivši se za samo 0,1 postotni bod, na 4,1 posto.

Tekstilna industrija bilježila je pak snažan rast, s 2,1 na 4,8 posto.

Smanjena ulaganja očitovala su se i u manjem udjelu zaposlenih na istraživanjima u razvoju u ukupnom broju radnika, sa 4,9 na 4,2 posto.

Govoreći o ukupnom rezultatu, voditelj istraživanja Klaus Wohlrabe napomenuo je da je „pad pogoršala činjenica da su mnogi sektori istodobno bilježili i pad prihoda".

„Mnoge su tvrtke ipak nastavile ulagati u istraživanja i razvoj čak i u krizi“, naglasio je Wohlrabe.

Tagovi: istraživanje i razvoj, njemačke kompanije
PROČITAJ I OVO
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE