GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačke izvoznike brine protekcionizam

Njemačke izvoznike brine protekcionizam
BRIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2023 / 07:16
Autor: SEEbiz / DPA

Prekidi u opskrbnom lancu i dalje su jedan od najvećih poslovnih rizika za njemačke izvoznike. Oko 15 mjeseci nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, strahovi od protekcionizma, poput povećanja uvoznih carina, značajno su porasli.

Takva je zabrinutost gotovo tri četvrtine njemačkih kompanija, odnosno njih 73 posto, pokazalo je istraživanje osiguravajuće kuće Allianz Trade.

Prije rata u Ukrajini samo je oko 20 posto izvoznika bilo zabrinuto zbog trgovinskih barijera, a nakon početka ruske invazije oko 35 posto.

Kašnjenja u isporuci nedavno su se pogoršala prvenstveno zbog stalnih zagušenja u globalnom kontejnerskom prijevozu.

Stanje u pomorskom prometu se popravilo, ali još uvijek problem nedostaju ili nedostaju komponente.

Mnoge njemačke tvrtke već su poduzele neke mjere za daljnju stabilizaciju svoje opskrbe.

Unatoč strahovima da će višestruke istodobne krize uzrokovati deglobalizaciju, potpuna reorganizacija opskrbnih lanaca ili preseljenje proizvodnih lokacija tema je za samo 28 posto tvrtki.

"Svjetska trgovina je još uvijek poput vožnje toboganom", rekao je Milo Bogaerts, voditelj Allianz Tradea za zemlje njemačkog govornog područja. "Kao jaka zemlja izvoznica, Njemačka je posebno ovisna o razvoju na svjetskom tržištu i međunarodnim opskrbnim lancima", dodao je Bogerz.

Također raste zabrinutost da kupci neće moći platiti robu.

"Gotovo polovica njemačkih izvoznika, njih 46 posto, ove godine očekuje česta kašnjenja u plaćanju. Početkom 2022. godine, prije rata u Ukrajini, 30 posto bilo je zabrinuto zbog toga", kažu iz Allianz Tradea.

Tagovi: njemački izvoznici, protekcionizam
PROČITAJ I OVO
Coca-Cola u Bambi uložila 15 miliona eura
INVESTICIJE
Coca-Cola u Bambi uložila 15 miliona eura
BEOGRAD - Od juna 2019. godine kompanija Bambi u Požarevcu (Srbija) posluje u okviru Coca-Cola HBC grupe, a do sada je u ovu fabriku uložila nešto više od 15 miliona eura. Novi proizvodni pogon je najveće pojedinačno ulaganje u istoriji postojanja kompanije kojom su proizvodni kapaciteti plazma keksa gotovo udvostručeni.
Amel Kovačević novi generalni direktor BH Telecoma
KARIJERE
Amel Kovačević novi generalni direktor BH Telecoma
SARAJEVO - Na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) donosena je odluka o smjeni uprave javnog preduzeća BH Telecom.
Akcionarima EPCG blizu 8,4 miliona eura dividende
DIVIDENDA
Akcionarima EPCG blizu 8,4 miliona eura dividende
NIKŠIĆ – Skupština akcionara Elektroprivrede (EPCG) usvojila je danas odluku o isplati dividende za 2021. godinu, kojom će se akcionarima isplatiti 8,4 miliona EUR.
Murdoch odstupa s pozicije predsjednika medijskih kompanija Fox i News Corp
KARIJERE
Murdoch odstupa s pozicije predsjednika medijskih kompanija Fox i News Corp
NEW YORK - Medijsko mogul Rupert Murdoch danas je saopćio da će odstupiti s pozicije predsjednika medijskih kompanija Fox i News Corp.
Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth stekao udio u Nord Mobilu
AKVIZICIJE
Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth stekao udio u Nord Mobilu
ZAGREB – Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth stekao je većinski udio u društvu Nord Mobil d.o.o., najvećem domaćem proizvođače mobilnih kućica koji opskrbljuje vodeće turističke kompanije u Hrvatskoj, kao i zemlje šire regije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE