GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka razrađuje opciju nacionalizacije kompanija za vrijeme epidemije

Njemačka razrađuje opciju nacionalizacije kompanija za vrijeme epidemije
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2020 / 14:17
Autor: SEEbiz / H

BERLIN - Njemačka namjerava na dulji rok profitirati od prodaje udjela u kompanijama koje će nacionalizirati za vrijeme epidemije kako bi osigurala njihov opstanak, izjavio je u četvrtak njemački ministar financija Olaf Scholz.

Najveće europsko gospodarstvo sigurno će zbog pandemije zapasti u recesiju a vlada kancelarke Angele Merkel najavila je mjere kako bi ublažila utjecaj na radnike i kompanije.

Mjere uključuju i kupovinu udjela u tvrtkama kako bi ih se zaštitilo.

Ministar financija ističe da država ne želi zadržati udjele dulje no što je potrebno i da će ograničiti akvizicije za najekstremnije slučajeve.

„Kad se situacija normalizira, prodat ćemo ih. Očekujemo da će ekonomsko oživljavanje biti toliko snažno da ćemo ih dijelom prodati uz dobit i time pokriti gubitke na drugim područjima“, rekao je.

„Druga su mogućnost korporativne obveznice koje fondovi mogu preuzeti kako bi podržali kompanije i poduzeća“, dodao je Sholz.


Donji dom njemačkog parlamenta usvojio je u srijedu ogromni paket poticaja, suspendiravši ustavnu odredbu koja zabranjuje zaduživanje.

Paket uključuje 100 milijardi eura za fond koji će moći izravno kupovati udjele u kompanijama i isti iznos kredita razvojne banke KfW za tvrtke pogođene epidemijom.

Tagovi: Njemačka, nacionalizacija kompanija, Olaf Scholz
PROČITAJ I OVO
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE