GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka proizvodi gotovo polovinu električne energije iz obnovljivih izvora

Njemačka proizvodi gotovo polovinu električne energije iz obnovljivih izvora
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2019 / 15:45
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka je u drugom tromjesečju gotovo polovinu električne energije proizvodila iz obnovljivih izvora ali je ugljen zadržao status najvažnijeg pojedinačnog izvora, objavio je u petak savezni ured za statistiku.

Izvor za 46 posto struje proizvedene u Njemačkoj u razdoblju od travnja do lipnja bila je energija vjetra, Sunca i drugi obnovljivi izvori, prema podacima Destatisa. U istom razdoblju prošle godine njihov je udio u proizvodnji iznosio 41 posto.

Ukupno je u drugom tromjesečju iz obnovljivih izvora proizvedeno 56 milijardi kilovatsati struje, što je povećanje za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuje izvješće Destatisa.

Zakonske povlastice za korištenje obnovljivih izvora jamče povlašteni tretman proizvodnji električne energije iz tih izvora, napominju statističari.

Unatoč povećanom korištenju obnovljivih izvora energije, ugljen ostaje najvažniji pojedinačni izvor za proizvodnju električne energije. U drugom je tromjesečju bio zaslužan za 29 posto proizvedene električne energije u najvećem europskom gospodarstvu.

U prvom prošlogodišnjem tromjesečju ugljen je bio izvor za čak 37 posto električne energije proizvedene u Njemačkoj, podsjeća dpa.

Na drugom je mjestu u drugom ovogodišnjem tromjesečju energija vjetra s udjelom od 20 posto, solarna energija s 13 posto i nuklearna energija s 12 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

Objava najnovijih podataka vremenski se poklopila sa završetkom sjednice njemačke vlade koja se otegnula dugo u noć na petak a tema joj je bilo kreiranje ekološki prihvatljive energetske politike. Tijekom dana trebale bi biti objavljene cijena emisija ugljika i visina poreza na fosilna goriva.

Paralelno se danas u gradovima diljem Njemačke održavaju masovni prosvjedi u sklopu globalne inicijative kojom se svakog petka upozorava na opasne promjene klime na Zemlji.

Tagovi: Njemačka, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Telemach Hrvatska novi klijent u portfelju agencije Ascanius Media
UGOVOR
Telemach Hrvatska novi klijent u portfelju agencije Ascanius Media
ZAGREB – Medijska agencija Ascanius Media potpisala je ugovor o suradnji s kompanijom Telemach Hrvatska, koja i dalje djeluje pod brendom Tele2, jednom od vodećih telekomunikacijskih kompanija u Hrvatskoj.
NEXE-u međunarodni certifikat kvalitete
CERTIFIKAT
NEXE-u međunarodni certifikat kvalitete
NAŠICE - Tvornica cementa i vodeći proizvođač, prijevoznik i ugrađivač svježeg betona u Republici Hrvatskoj NEXE d.d, nagrađena je međunarodnim „ICERTIAS Customers’ Friend” certifikatom čime je prepoznata vrhunska razina usluge tvrtke.
Disney otpušta blizu 32.000 radnika
REZOVI
Disney otpušta blizu 32.000 radnika
LOS ANGELES - Disney je izvijestio kako je primoran otpustiti blizu 32.000 radnika dok tematski parkovi ove kompanije zjape prazni širom svijeta uslijed teških posljedica pandemije koronavirusa.
Žito i Belje na vrhu prema prihodima u urbanoj aglomeraciji Osijek
VRH
Žito i Belje na vrhu prema prihodima u urbanoj aglomeraciji Osijek
OSIJEK - Poduzetnici urbane aglomeracije Osijek u 2019. godini su ostvarili ukupne prihode u iznosu od 21,5 milijardi kuna, što je 76,5 posto ukupnih prihoda poduzetnika Osječko-baranjske županije, pokazuju podaci Fine.
Montenegro Airlines u velikim problemima zbog narušene likvidnosti
PROBLEMI
Montenegro Airlines u velikim problemima zbog narušene likvidnosti
PODGORICA - Državni avio-prevoznik Montengro Airlines (MA) nije imao uplate iz državnog budžeta nakon 31. avgusta, posluje otežano, nije još isplaćena oktobarska plata, a ima i zaostale obaveze za najam aviona, motora i dug dobavljačima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE