GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka maloprodaja za ovaj Božić teška 100 milijardi eura

Njemačka maloprodaja za ovaj Božić teška 100 milijardi eura
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2018 / 16:03
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Njemačka maloprodaja je postavila visok cilj ovog Božića: premašiti promet od 100 milijardi eura. Ali kupci su baš pred praznike počeli nerado otvarati svoje novčanike.

U ovim posljednjim danima pred Božić raduje se svaka duša trgovca: tko do sad nije već pripremio poklon, sad je spreman kupiti gotovo sve bez i da pita za cijenu. „U posljednjim danima promet još jednom snažno raste. Jer mnoge mušterije tek u posljednji trenutak kupuju poklon", kaže nam Stefan Genth, poslovođa u udruzi trgovine na malo HDE.

Kako se čini, ova subota ili možda još ponedjeljak prije podne će trgovcima biti još posljednja šansa kako bi dostigli svoj cilj premašiti 100.000.000.000 eura prometa ove božićne sezone. Jer u udruzi nam kažu kako je samo četvrtina trgovaca u maloprodaji zadovoljna prometom. Najveće zadovoljstvo vlada u trgovinama luksuzne robe u središtima gradova kao što je i berlinska robna kuća KaDeWe:

„Mi smo tu vrlo zadovoljni", kaže nam Timo Weber iz te robne kuće.

Najbolje idu pokloni kao što je na primjer puloveri od kašmira, a dobro se prodaje i pribor za kućanstvo.

„I igračke su uvijek dobar posao", dodaje Weber.

472 eura - prosječno za svakog građana Njemačke. Tu se sakupi lijepa svotica koja će biti potrošena za poklone.

Ali polovina trgovaca u Njemačkoj se uoči Božića nadala boljem poslu. To se zapravo poklapa sa širim trendom: naizgled, Nijemcima ide dobro. Nezaposlenost već dugo nije bila tako niska, nema velikog straha da će se odjednom ostati bez prihoda. Usprkos tome, potrošnja građana se upravo u prosincu relativno smanjila nakon što je još u listopadu i studenom uporno rasla obzirom na isto razdoblje prošle godine.

I dok trgovci i ekonomisti još razmišljaju, što je to Nijemce navelo na iznenadnu štednju, trgovci ipak ne trebaju biti nezadovoljni: Nijemci imaju namjeru za poklone potrošiti 472 eura – u prosjeku, dakle po glavi stanovnika! Ako ipak „slome" granicu od 100 milijardi, to će biti porast prometa od 2%. Isto tako, to je sve važniji faktor za čitavo gospodarstvo: za razliku od nekih drugih zemalja, Njemačka je nekad bila daleko od toga da je privatna, dakle potrošnja građana bila najvažnija stavka u gospodarstvu. Tradicionalno, to su bile investicije industrije, a naravno je tu i država koja ulaže u infrastrukturu. No u međuvremenu je i u Njemačkoj potrošnja građana „zaslužna" za oko 55% BDP-a – i taj udio sve više raste.

Osobito za Božić, svi su bili naviknuti da iz godine u godinu bude sve bolje. Čak i kad se radi o božićnim stablima, njih se prodaje sve više: ove godine će to već biti oko 29,8 milijuna stabala. Razloga ima više: domaćinstva su sve manja, ali i gradovi i općine sve češće svoje ulice u ove dane pretvaraju u šumu crnogorice. Božićna dekoracija se čini prijeko potrebna, ne toliko za središta gradova koliko trgovcima u pokrajinskim ulicama: njihov posao u pravilu ide sve lošije ako nemaju ponudu zbog koje će kupac dolaziti baš njima.

Razlog tome je naravno internet: čak i rast prometa od 2% maloprodaja u prvom redu može zahvaliti internetskoj trgovini. Fizička, dakle prodaja kupcu koji će doći na vrata trgovine je narasla tek za 1%, ali internetska trgovina bilježi rast od čak 10% prometa. To se naravno i vidi na ulicama njemačkih gradova koji su u ovim danima zakrčeni kombijima poštanskih službi: inače u Njemačkoj se transportira oko 4,6 milijuna paketa svakog dana, sad ima dana kad to bude skoro 11 milijuna pošiljki.

Čak i ako u posljednji čas ne dođu toliko željeni kupci, svima ostaje još jedna šansa: ionako se Nijemci sve manje trude naći neki poklon kojim će razveseliti svoje bližnje. Čini im se mnogo jednostavnije u kuvertu staviti koju novčanicu. A onda će možda ipak doći kupci u danima koji dolaze.

Tagovi: njemačka maloprodaja, maloprodaja, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Air Serbia obnavlja letove Beograd-Pula
LETOVI
Air Serbia obnavlja letove Beograd-Pula
BEOGRAD - Air Serbia će od 11. jula ponovo uspostaviti avio-saobraćaj na relaciji između Beograda i Pule, svoje treće destinacije na Jadranskoj obali u Hrvatskoj, pored Dubrovnika i Splita.
Visoki gubitak Celjskog sajma u 2020.
GUBITAK
Visoki gubitak Celjskog sajma u 2020.
CELJE - Tvrtka Celjski sejem prošle je godine ostvarila 1,1 milijun eura neto prihoda od prodaje, što je 75 posto manje nego godinu prije. Tvrtka je godinu završila s gubitkom od 678.000 eura, nakon što je u 2019. poslovala s dobiti većom od 90.000 eura. Tvrtka procjenjuje da je 2020. bila najteža godina u njihovoj povijesti.
Zvonimir Boban preuzeo restoran Boban
PRESLAGIVANJA
Zvonimir Boban preuzeo restoran Boban
ZAGREB - Zvonimir Boban preuzeo je vlasništvo i direktorsku poziciju u tvrtki M.M. – BOBAN – BOBAN, odnosno zagrebački restoran Boban od sestre Ivanke Jurković, i dodijelio prokuru Damiru Jurkoviću, voditelju restorana.
Finalnim takmičenjem i svečanim proglašenjem pobjednika završen drugi Vispak Innovation Challenge
INOVATORI
Finalnim takmičenjem i svečanim proglašenjem pobjednika završen drugi Vispak Innovation Challenge
Finalnim takmičenjem i svečanim proglašenjem pobjednika završen drugi Vispak Innovation Challenge
SARAJEVO - Drugo po redu takmičenje mladih inovatora koje je organizovala kompanija Vispak d.d. Visoko je realizovano proteklog vikenda i završeno svečanim uručenjem certifikata i proglašenjem najboljih.
Kako odlučiti trebate li imati bankomat u vlasništvu ili ga prepustiti za to specijaliziranoj tvrtki?
BANKOMATI
Kako odlučiti trebate li imati bankomat u vlasništvu ili ga prepustiti za to specijaliziranoj tvrtki?
ZAGREB - Vrlo je dvojbeno je li mogućnost zarade veća ukoliko ste vlasnik bankomata ili samo iznajmljujete vaš prostor trećoj strani koja će postaviti bankomat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE