GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka Coscu odobrila kupnju 24,9% udjela u hamburškoj luci

Njemačka Coscu odobrila kupnju 24,9% udjela u hamburškoj luci
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2022 / 16:18
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka vlada odobrila je u srijedu kineskom brodarskom divu Coscu kupnju 24,9 posto udjela u jednom od tri terminala logističke tvrtke HHLA u luci u Hamburgu, ali odluka je izazvala podjele u vladajućoj koaliciji, tvrde izvori.

Kineska kompanija željela je kupiti udio od 35 posto, ali vlada ga je odlučila smanjiti kako Cosco ne bi imao utjecaja na upravljanje ni na strateške odluke.

Njemačka logistička kompanija HHLA željela je 35-postotnim udjelom vezati dugogodišnjeg brodarskog klijenta za luku u Hamburgu u uvjetima oštre međunarodne konkurencije.

No, vlada je sumnjičava prema ulaganjima kineskih državnih tvrtki, a ministar gospodarstva Robert Habeck bio je među političarima koji su izjavili da bi Njemačka trebala izbjegavati kineska ulaganja u važnu infrastrukturu ako je to moguće.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova sročilo je bilješku o vladinoj sjednici, koja dokumentira njegovo protivljenje ulaganju kineske kompanije, a pridružilo su mu se još pet ministarstava, uključujući i ministarstvo gospodarstva, rekli su izvori za Reuters.

Ulaganje "nesrazmjerno pojačava strateški utjecaj Kine na njemačku i europsku transportnu infrastrukturu i ovisnost Njemačke o Kiini", stoji u bilješci ministarstva vanjskih poslova koju je Reuters dobio na uvid.

Ministarstvo vanjskih poslova u bilješci ukazuje na "značajne rizike koje donosi utjecaj odnosno kontrola Kine nad dijelovima europske transportne infrastrukture. Kina istodobno ne dopušta Njemačkoj udio u kineskim lukama", dodaje se.

Poslovni list Handelsblatt objavio je prošlog tjedna da je Europska komisija u proljeće upozorila Njemačku na moguće štetne posljedice ulaganja kineske brodarske kompanije COSCO u luku Hamburg.

Prema Handelsblattu, EU je upozorio Berlin da bi zeleno svjetlo moglo Kini osigurati pristup osjetljivim informacijama o poslovanju.

Kancelar Olaf Scholz priželjkuje pak kinesko ulaganje u luku u Hamburgu čiji je bio gradonačelnik, naročito uoči skorog posjeta Kini.

Vladin glasnogovornik otklonio je u srijedu vezu između kancelarovog posjeta Kini i zelenog svjetla kineskom ulaganju, naglasivši da je odluka o Coscu morala biti donesena do kraja mjeseca.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekla je u srijedu da se Peking nada da će "relevantni akteri racionalno gledati na pragmatičnu suradnju Kine i Njemačke (i) da će zaustaviti neutemeljene špekulacije", ne navodeći detalje.

Zagovornici ulaganja smatraju pak da će Hamburgu omogućiti da drži korak s konkurentskim lukama koje također žele privući kinesku trgovinu. Cosco u nekima već ima vlasničke udjele, podsjećaju.

Cosco nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira odluku. Izvor u njemačkoj vladi rekao je da je kineska tvrtka pristala na izmijenjenu transakciju.

HHLA, koja je u većinskom vlasništvu grada Hamburga i jedan je od glavnih korisnika hamburške luke, nije imala komentara na vladinu odluku.

Tagovi: Cosco, Luka Hamburg, Hamburg, Robert Habeck, europska komisija
PROČITAJ I OVO
McKinsey na meti istrage zbog opioida
ISTRAGA
McKinsey na meti istrage zbog opioida
NEW YORK - McKinsey & Co je pod kaznenom istragom u Sjedinjenim Državama zbog navoda da je ta konzultantska tvrtka igrala ključnu ulogu u raspirivanju epidemije opioida, a savezni tužitelji upućuju na njezin rad savjetujući proizvođača OxyContina Purdue Pharma i druge proizvođače lijekova, troje ljudi upoznatih s tim pitanjem rekao je.
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE