GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nizozemski sud: Vozači su Uberovi radnici

Nizozemski sud: Vozači su Uberovi radnici
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2021 / 14:27
Autor: SEEbiz / H
AMSTERDAM - Digitalna platforma za usluge prijevoza Uber mora primiti svoje vozače u stalni radni odnos, odlučio je sud u Nizozemskoj.

Uberovi su vozači samozaposleni "samo na papiru" i zato za njih vrijedi kolektivni ugovor za taksiste, presudio je u ponedjeljak sud u Amsterdamu, uvažavajući argumente sindikata FNV.

"Pravni odnos između Ubera i vozača ima sve karakteristike ugovora o radu", zaključili su suci.

Posao vozača diktira algoritam aplikacije, smiju odbiti tek nekoliko vožnji, a kompanija odlučuje o cijeni usluge, utvrdili su.

FNV je tužio Uber, tvrdeći da je status samozaposlenih vozača fiktivan. Presuda je prema njima "važan signal protiv fiktivnog samozapošljavanja".

Uber je pak tvrdio da su vozači koji koriste aplikaciju samozaposleni poduzetnici i najavili su žalbu na presudu.

Slične su presude o statusu Uberovih vozača donoslili i sudovi u drugim zemljama, poput Velike Britanije, napominje dpa.

U Njemačkoj Uber nakon pravnih sporova s taksistima koji su se žalili na nepoštenu konkurenciju funkcionira drugačije nego u mnogim drugim zemljama i ima status posredničke platforme. Vožnje obavljaju rent-a-car tvrtke u kojima su vozači uglavnom zaposleni za stalno.

Tagovi: Nizozemska, Uber
PROČITAJ I OVO
Ryanair u zimi spaja Zagreb s 24 linije prema Europi
SPAJANJE
Ryanair u zimi spaja Zagreb s 24 linije prema Europi
ZAGREB - Niskotarifni zračni prijevoznik Ryanair u zimskom redu letenja Zagreb će s 24 linije povezivati s europskim odredištima u 16 zemalja, a u prosincu će u zagrebačku bazu uvesti i treći zrakoplov, pri čemu očekuje do ljeta iduće godine oko milijun putnika na svim linijama, najavio je u utorak u Zagrebu predsjednik Uprave Ryanaira Michael O'Leary.
Raspisan natječaj za predsjednika HGK
HGK
Raspisan natječaj za predsjednika HGK
ZAGREB - Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) objavio je u utorak javni poziv za izbor predsjednika HGK za četverogodišnje mandatno razdoblje, a zainteresirani prijave mogu poslati u idućih sedam dana, čemu uz ostalo trebaju predložiti i prijedlog programa razvoja HGK za razdoblje 2022.-2026.
Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu
NAGRADA
Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu
ZAGREB - Treći put zaredom mobilna mreža Hrvatskog Telekoma potvrđena je kao najbolja te je osvojila Ookla® Speedtest Awards™ nagrade za 'Najbolju mobilnu mrežu' (Best Mobile Network), 'Najbržu mobilnu mrežu' (Fastest Mobile Network) i za 'Najbolju mobilnu pokrivenost' (Best Coverage Award) u Hrvatskoj.
Zaba kreditira Arena Hospitality Group
LIKVIDNOST
Zaba kreditira Arena Hospitality Group
ZAGREB - Arena Hospitality Group objavila je da je danas zaključila novi ugovor o dugoročnom kreditu za financiranje obrtnih sredstava za likvidnost sa Zagrebačkom bankom d.d. u ukupnom iznosu 150.000.000 kuna i to u sklopu HBOR-ovog Programa osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika povezanog s Covid-19 mjerama potpore.
Fini dodijeljeno bespovratnih 12 milijuna kuna za nadogradnju sustava eFondova
PROJEKTI
Fini dodijeljeno bespovratnih 12 milijuna kuna za nadogradnju sustava eFondova
ZAGREB - Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) i Financijska agencija (Fina) sklopili su u ponedjeljak ugovor o dodjeli bespovratnih gotovo 12 milijuna kuna za projekt “Održavanje i nadogradnja sustava eFondovi”, priopćeno je iz Ministarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE