GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ništa od kineskog proizvođača mesa CMEC u Kragujevcu?

Ništa od kineskog proizvođača mesa CMEC u Kragujevcu?
MESO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2018 / 11:49
Autor: SEEbiz / ekapija
KRAGUJEVAC - Dolazak kineske kompanije CMEC u Kragujevac, odnosno osnivanje partnerskih preduzeća koja će se baviti otkupom i preradom stoke u centralnoj Srbiji, investicija je koja se najavljuje od kraja 2015. Do njene realizacije, međutim, do danas nije došlo, podseća lokalni portal infoKG.

CMEC je trebalo da otkupljuje meso za kinesko tržište. Plan je bio da se na godišnjem nivou proizvede oko 50.000 tona mesa, za šta je potrebno oko 100.000 bikova. Saradnja sa kineskom kompanijom trebalo je da pokrene stočarstvo i poljoprivredu čitave Srbije, ali i druge industrijske grane.

- Lokalna samouprava i kineska kompanija CMEC osnovaće do kraja februara dva partnerska preduzeća, koja će se baviti otkupom i preradom stoke u centralnoj Srbiji - najavio je sredinom januara 2016. godine tadašnji načelnik Šumadijskog upravnog okruga Damjan Srejić.

Prema njegovim rečima, jedno preduzeće trebalo je da se bavi ugovaranjem tova sa poljoprivrednim proizvođačima, a drugo investicionim razvojem.

- Firme će biti smeštene u Sobovici, gde će se nalaziti pogon za ujednačavanje kvaliteta, klanica i energetsko postrojenje za proizvodnju biogasa - najavljeno je tom prilikom.

Aprila iste godine predstavljena je studija izvodlјivosti projekta tova junadi u našoj zemlji, u prisustvu predstavnika kineske kompanije i gradonačelnika Radomira Nikolića. Konstatovano je da su Kinezi zadovoljni rezultatima i da CMEC stiže u Kragujevac.

Strategija održivog razvoja grada za budžetsku 2017. godinu kao jedan od prioriteta predvidela je "realizaciju investicije CMEC sa formiranjem lanca mreže kooperanata na teritoriji Centralne Srbije". U to vreme, međutim, sve pompezne najave su već proređene ili su sasvim utihnule, piše infoKG.

O planiranoj investiciji, koja je ostala samo na nivou najave, u današnjem (21. februar 2018. godine) izdanju piše i list Danas, koji navodi da na potpisani memorandum sa Kinezima podseća još samo tabla na nekadašnjoj farmi, a sada industrijskoj zoni u Sobovici, sa ispisanim generalijama o zajedničkoj firmi i klanici, koje je trebalo da tu "niknu" odavno. U kragujevačkoj gradskoj upravi su se prilikom formiranja zone u Sobovici pravdali da taj aranžman nije ni mogao da bude pokrenut do kraja prošle godine, kada je u Budimpešti potpisan međudržavni ugovor Srbije i Kine, kojim je predviđen izvoz junetine na kinesko tržište, piše Danas.

U Sobovici bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude izgrađeno nekoliko fabrika u kojima bi posao moglo da nađe više hiljada radnika. Između ostalih, parcelu u toj zoni kupuje i Bratislav Milanović, bivši vlasnik Milanović inženjeringa, koji je nedavno dao najbolju ponudu za oko 70 ha

Tagovi: kineskIproizvođač mesa CMEC, Kragujevac, meso
PROČITAJ I OVO
Apollo i Caesars žele preuzeti William Hill
META PREUZIMANJA
Apollo i Caesars žele preuzeti William Hill
LONDON - Apollo i Caesars žele preuzeti lanac britanskih kladionica William Hill, piše Reuters.
Dugovi bolnica ponovno premašili četiri milijarde kuna
NELIKVIDNOST
Dugovi bolnica ponovno premašili četiri milijarde kuna
ZAGREB – Unatoč izvanrednoj uplati od 500 milijuna kuna sanacijskih sredstava u srpnju, dug bolnica ponovno je premašio četiri milijarde kuna, upozorili su danas iz Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Hrvatske gospodarske komore (HGK).
Croatia Airlines ukida liniju Zagreb-Dublin
POTEZI
Croatia Airlines ukida liniju Zagreb-Dublin
ZAGREB - Direktna linija Zagreb - Dublin - Zagreb prestat će prometovati s početkom listopada, doznaje se iz Croatia Airlinesa.
Imovina Azotare se prodaje za 99,8 miliona dinara
PRODAJA
Imovina Azotare se prodaje za 99,8 miliona dinara
SUBOTICA - Imovina Azotare u stečaju koju čine zemljište i stembeno poslovna zgrada ponuđena je na prodaju po ukupnoj ceni od 99,8 miliona dinara, oglasio je stečajni upravnik.
Preuređeni Super Konzum u Ivanić Gradu kupcima je otvorio svoja vrata
TRGOVINA
Preuređeni Super Konzum u Ivanić Gradu kupcima je otvorio svoja vrata
IVANIĆ GRAD - U novoobnovljenoj zgradi u centru grada uz Super Konzum nalazit će se i nekoliko međunarodnih brendova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE