GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS uvećao dobit u prvih devet meseci za 2,6 puta

NIS uvećao dobit u prvih devet meseci za 2,6 puta
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2017 / 13:27
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Neto dobit NIS-a u prvih devet meseci 2017. porasla je za 2,6 puta u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosi 20,1 milijardu dinara.

Pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosi 34,3 milijarde dinara, što je za 53 odsto više nego u devet meseci prošle godine. Nastavljen je i trend rasta obaveza NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda koje su u devet meseci 2017. godine iznosile 126 milijardi dinara, što je rast od 7 odsto u poređenju sa istim periodom 2016. Efekat mera za povećanje operativne efikasnosti na pokazatelj EBITDA iznosio je 5,1 milijardu dinara.

Obim proizvodnje nafte i gasa za 9 meseci 2017. iznosio je 1,04 miliona uslovnih tona. Obim prerade zabeležio je rast od 10 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosio je 2,6 miliona tona. Istovremeno je za devet meseci 2017. godine NIS grupa realizovala ukupan promet naftnih derivata od 2,5 miliona tona što je za 4 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine. U 9 meseci 2017. proizvedeno je 117.967 MWh električne energije što je 13 odsto bolji rezultat nego u devet meseci prethodne godine.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je:

„Pozitivni rezultati poslovanja NIS-a dokaz su da je kompanija izabrala optimalni model poslovanja u sadašnjim tržišnim uslovima. U izveštajnom periodu u razvoj NIS-a smo uložili 16,6 milijardi dinara i nastavili smo da radimo na povećanju efikasnosti poslovanja kompanije. Ove godine NIS je koncentrisan na realizaciju najvećeg projekta u energetskom sektoru Srbije - izgradnju kompleksa Duboke prerade u Rafineriji nafte u Pančevu. Takođe, nastavljamo sa modernizacijom i razvojem naše maloprodajne mreže, ulažemo u geološka istraživanja i u proizvodnju nafte i gasa, kao i u projekte iz oblasti energetike".

Tagovi: Naftna industrija Srbije, Kiril Tjurdenjev
PROČITAJ I OVO
Zbog koronavirusa od subote obustavljeni letovi iz Crne Gore prema Milanu i Bologni
LETOVI
Zbog koronavirusa od subote obustavljeni letovi iz Crne Gore prema Milanu i Bologni
PODGORICA - Letovi iz Crne Gore prema sjeveru Italije, odnosno ka Milanu i Bologni privremeno će se obustaviti od subote, 29. februara, zbog sprječavanja širenja koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.
Boxmark otpustio 157 radnika
REZOVI
Boxmark otpustio 157 radnika
LJUBLJANA - Boxmark je danas otpočeo s restrukturiranjem i podijelio otkaze za prvih 157 radnika. Ukupno će do kraja travnja otpustiti 288 ljudi.
Prodaja u trgovinama na sjeveru Italije porasla 73%
PANIKA
Prodaja u trgovinama na sjeveru Italije porasla 73%
MILANO - Prodaja u velikim trgovinskim lancima na sjeveru Italije porasla je u nedelju za 73 posto u usporedbi s istim datumom prošle godine.
Air Serbia zakupila dva bivša Adrijina aviona
FLOTA
Air Serbia zakupila dva bivša Adrijina aviona
BEOGRAD - Tri balkanske aviokompanije proširiće svoju flotu na leto, kako bi ispratili širenje svojih mreža letova.
Grupa Končar: Neto dobit pala 44%
PAD
Grupa Končar: Neto dobit pala 44%
ZAGREB - Grupa Končar je u 2019. ostvarila neto dobit u iznosu od 52,7 milijuna kuna, što je za 44 posto manje nego u 2018. godini, pokazuju podaci iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE