GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS: Neto dobit prvog kvartala 158 mln dinara

NIS: Neto dobit prvog kvartala 158 mln dinara
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2019 / 17:08
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Kompanija NIS je objavila danas da je u prvom tromesečju ostvarila neto dobit od 158 miliona dinara (1,3 miliona evra), a da je ukupan obim investicija iznosio 8,3 milijarde dinara, što je za šsest posto više nego u istom kvartalu prošle godine.

Pokazatelj EBITDA, odnosno dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije, iznosio je 6,3 milijarde dinara, navodi se u saopštenju NIS-a.

Na ostvarene finansijske rezultate NIS grupe uticale su niže prosečne cene nafte u odnosu na prvo tromesečje 2018. godine, kapitalni remont u Rafineriji nafte Pančevo i veća amortizacija, dok su obaveze NIS grupe po osnovu javnih prihoda iznosile 40 milijardi dinara.

„Kapitalni projekti i dalji razvoj NIS-a ostaju naš prioritet i u 2019. godini“, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

Za NIS su, kako je dodao, od posebne važnosti modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu i radovi na izgradnji postrojenja za duboku preradu.

„Takođe, u saradnji sa partnerima nastavljamo aktivnosti na izgradnji termoelektrane toplane u Pančevu i realizaciji projekta vetroparka Plandište“, izjavio je Tjurdenjev.

U fokusu NIS-a u nastavku godine će, dodaje, biti i povećanje operativne efikasnosti i unapređenje finansijskih i operativnih rezultata na nivou cele grupe.
U prvom tromesečju, najviše ulaganja ostvareno je u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, dok je od pojedinačnih projekata prioritet bio nastavak investicija u Duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo, navodi se u saopštenju.

Pored toga, učinjeni su konkretni koraci u realizaciji još dva kapitalna projekta.
U martu je započeta izgradnja termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, na lokaciji Rafinerije nafte, koju NIS realizuje u partnerstvu sa „Gasprom energoholdingom“.

Takođe, NIS je u saradnji sa MET grupom nastavio angažovanje na projektu vetroparka „Plandište“.
Kada je reč o operativnim pokazateljima, u prvom kvartalu proizvedena je 321 hiljada uslovnih tona nafte i gasa, dok ukupan obim prerade nafte i poluproizvoda iznosi 599 hiljada tona.

Istovremeno, ostvaren je promet naftnih derivata od 726 hiljada tona.

U fokusu NIS grupe bilo je i unapređenje pokazatelja u oblasti bezbednosti na radu pa je tako Indikator povreda sa izgubljenim danima smanjen 38 odsto u odnosu na prvi kvartal prethodne godine.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, Rafinerija Pančevo, Kiril Tjurdenjev
PROČITAJ I OVO
Lufthansa ukida pojedine letove zbog koronavirusa
REZOVI
Lufthansa ukida pojedine letove zbog koronavirusa
FRANKFURT - Njemačka aviokompanija Lufthansa priopćila je da će smanjiti broj kratkih i srednjih letova kao odgovor na epidemiju koronavirusa.
Luka Koper: Neto dobit u 2019. potonula 32%
OŠTAR PAD
Luka Koper: Neto dobit u 2019. potonula 32%
KOPER - Neto dobit Grupe Luka Koper lani je iznosila 40 milijuna eura, što je 32% manje nego 2018.
ZET-ovci počeli s dezinfekcijom tramvaja
MJERE OPREZA
ZET-ovci počeli s dezinfekcijom tramvaja
ZAGREB - Radnici zagrebačkog ZET-a zatražili su zaštitu zbog potencijalne zaraze koronavirusom, a reakcija poslodavca uslijedila je žurno.
Horvat: Država će izdati jamstva za gradnju brodova u 3. maju
NAJAVE
Horvat: Država će izdati jamstva za gradnju brodova u 3. maju
ZAGREB - Gostujući u Novom danu ministar gospodarstva Darko Horvat osvrnuo se na gospodarsku situaciju u državi, a otkrio je da je država pristala dati nova jamstva 3. maju za gradnju brodova. Pojasnio je i zašto je uvjeren da će jamstva biti vraćena državi po završetku izgradnje broda.
RBA i Adria Group Holding pokrenuli arbitraže protiv Hrvatske zbog Lex Agrokora
ARBITRAŽA
RBA i Adria Group Holding pokrenuli arbitraže protiv Hrvatske zbog Lex Agrokora
ZAGREB - Državno odvjetništvo potvrdilo je da je Vlada Republike Hrvatske zaprimila dvije obavijesti o pokrenutim arbitražnim postupcima zbog Lex Agrokora. Prvi proces pokreće RBA banka, a drugi Adria Group Holding, tvrtka preko koje je nekad Ivica Todorić kontrolirao Agrokor.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE