GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ni 700 radnika Tehnike nije primilo plaće

Ni 700 radnika Tehnike nije primilo plaće
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2018 / 08:51
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - U sjeni štrajka u Uljaniku i 3.maju prilično nezapaženo prolazi to da se s jednakim problemom, neisplatom plaće za srpanj, suočava i više od 700 radnika zagrebačke građevinske tvrtke Tehnika.

Uprava je prije tri dana izvijestila radnike da plaće neće biti jer je račun kompanije blokiran, te da se mogu nadati da će se to primijeniti kad sud odgovori na njihov zahtjev za otvaranjem predstečajne nagodbe što bi im trebalo deblokirati račun, što je preduvjet za isplatu plaće. Poručili su i da rade na naplati potraživanja kako bi se osigurala sredstva za isplatu plaća i nadaju se da će se nakon odluka suda to dogoditi do kraja mjeseca, piše Novi list.

Tehnika je zahtjev za predstečajnu nagodbu predala početkom mjeseca nadležnom trgovačkom sudu u Zagrebu, ali na stranicama suda dosad nije objavljeno rješenje o tome da se tom zahtjevu udovoljava i da se otvara postupak predstečajne nagodbe.

Na zahtjev za otvaranje predstečajne nagodbe uprava Tehnike se odlučila jer jedino tako može deblokirati račun koji joj je blokirao alžirski investitor aktiviranjem bankarskog jamstva nakon što je prethodno jednostrano raskinuo ugovor o gradnji bolnice u Alžiru, što je projekt na kojem je Tehnika radila s Ingrom i vrijedan je 56 milijuna eura.

No, nije gubitak posla u Alžiru i blokada računa zbog aktiviranja garancija jedino što se sručilo u posljednjih nekoliko godina na Tehniku. Ta je tvrtka prošlu godinu završila u minusu od 141,8 milijuna kuna, na što je posebice utjecao otpis potraživanja od društava u sustavu koncerna Agrokor, bez čega bi procijenili su u Tehnici prošlu godinu završili oko nule, odnosno ne bi bili u gubitku.

Iz razgovora s radnicima i sindikalnim predstavnicima u Tehnici doznajemo da je uprava dosad poštovala kolektivni ugovor, da ih je obavijestila o razlozima zbog kojih neće biti plaće, ali dodaju i da tvrtke s tako dugom tradicijom, a Tehnika posluje već sedam desetljeća, imaju sve više teškoća jer su im nelojalna konkurencija kompanije koje dio plaće svojim radnicima isplaćuju na ruke, što država mirno promatra.

Tagovi: Tehnika, neisplata plaća, Uljanik, 3. maj, predstečajna nagodba, Ingra, Alžir
PROČITAJ I OVO
Pfizer: Isporuke cjepiva Europskoj uniji kasnit će najviše tjedan dana
CJEPIVO
Pfizer: Isporuke cjepiva Europskoj uniji kasnit će najviše tjedan dana
NEW YORK - Američka tvrtka Pfizer, koja je u suradnji s njemačkim laboratorijem BioNTechom osmislila cjepivo protiv covida-19, u subotu je iznijela "plan" koji bi trebao omogućiti da se najavljeno kašnjenje isporuke cjepiva ograniči na tjedan dana.
Air Serbia prema Podgorici i Tivtu čak osamnaest puta sedmično
LETOVI
Air Serbia prema Podgorici i Tivtu čak osamnaest puta sedmično
PODGORICA - Iz kompanije Air Serbia saopšteno je, da je povećan kapacitet mjesta, odnosno da su letovi prema Podgorici i Tivtu preusmjerili veće avione, zbog sve većeg broja putnika, nakon što je Montenegro Airlines krajem prošle godine bio primoran da prizemlji avione.
Wizz Air na obvezničkom tržištu prikupio 500 milijuna eura
KAPITAL
Wizz Air na obvezničkom tržištu prikupio 500 milijuna eura
BUDIMPEŠTA - Wizz Air je 13. siječnja prodao trogodišnje obveznice u vrijednosti od 500 milijuna eura po kamatnoj stopi od samo 1,35 posto, nakon što je od investitora primio više od dvije milijarde eura naloga, izvijestila je web stranica s poslovnim vijestima Portfolio.
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
PR
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
ZAGREB – Kompanija Nestlé Adriatic sklopila je ugovor o suradnji u području odnosa s javnošću s agencijom Komunikacijski laboratorij, a koja je s početkom siječnja ove godine postala novi partner za korporativne komunikacije.
Barilla preuzima Pasta Evangelists
ŠIRENJE
Barilla preuzima Pasta Evangelists
MILANO - Talijanski proizvođač tjestenine Barilla kupio je većinski udio u britanskom Pasta Evangelistsu, najavljujući povratak na tržište svježe tjestenine i proširujući ponudu putem interneta u vrijeme pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE