GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ni 700 radnika Tehnike nije primilo plaće

Ni 700 radnika Tehnike nije primilo plaće
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2018 / 08:51
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - U sjeni štrajka u Uljaniku i 3.maju prilično nezapaženo prolazi to da se s jednakim problemom, neisplatom plaće za srpanj, suočava i više od 700 radnika zagrebačke građevinske tvrtke Tehnika.

Uprava je prije tri dana izvijestila radnike da plaće neće biti jer je račun kompanije blokiran, te da se mogu nadati da će se to primijeniti kad sud odgovori na njihov zahtjev za otvaranjem predstečajne nagodbe što bi im trebalo deblokirati račun, što je preduvjet za isplatu plaće. Poručili su i da rade na naplati potraživanja kako bi se osigurala sredstva za isplatu plaća i nadaju se da će se nakon odluka suda to dogoditi do kraja mjeseca, piše Novi list.

Tehnika je zahtjev za predstečajnu nagodbu predala početkom mjeseca nadležnom trgovačkom sudu u Zagrebu, ali na stranicama suda dosad nije objavljeno rješenje o tome da se tom zahtjevu udovoljava i da se otvara postupak predstečajne nagodbe.

Na zahtjev za otvaranje predstečajne nagodbe uprava Tehnike se odlučila jer jedino tako može deblokirati račun koji joj je blokirao alžirski investitor aktiviranjem bankarskog jamstva nakon što je prethodno jednostrano raskinuo ugovor o gradnji bolnice u Alžiru, što je projekt na kojem je Tehnika radila s Ingrom i vrijedan je 56 milijuna eura.

No, nije gubitak posla u Alžiru i blokada računa zbog aktiviranja garancija jedino što se sručilo u posljednjih nekoliko godina na Tehniku. Ta je tvrtka prošlu godinu završila u minusu od 141,8 milijuna kuna, na što je posebice utjecao otpis potraživanja od društava u sustavu koncerna Agrokor, bez čega bi procijenili su u Tehnici prošlu godinu završili oko nule, odnosno ne bi bili u gubitku.

Iz razgovora s radnicima i sindikalnim predstavnicima u Tehnici doznajemo da je uprava dosad poštovala kolektivni ugovor, da ih je obavijestila o razlozima zbog kojih neće biti plaće, ali dodaju i da tvrtke s tako dugom tradicijom, a Tehnika posluje već sedam desetljeća, imaju sve više teškoća jer su im nelojalna konkurencija kompanije koje dio plaće svojim radnicima isplaćuju na ruke, što država mirno promatra.

Tagovi: Tehnika, neisplata plaća, Uljanik, 3. maj, predstečajna nagodba, Ingra, Alžir
PROČITAJ I OVO
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
LETOVI
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
HELSINKI - Finski nacionalni avioprijevoznik, Finnair, uskoro će obnoviti promet na linijama iz Helsinkija prema dvije hrvatske zračne luke - Splitu i Dubrovniku.
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
NEOZBILJNO
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
ZAGREB - Završetak najvećeg željezničkog infrastrukturnog objekta pruge Dugo Selo - Križevci ponovo je prolongiran, i to za pune dvije godine.
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
POTRAŽIVANJA
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
PODGORICA - Bivši direktori, piloti, letačko osoblje i drugi radnici Montenegro Airlinesa (MA), koji je od maja u stečaju, prijavili su stečajnoj upravi potraživanja od 17,2 miliona eura za neto zarade, poreze, doprinose, dnevnice i naknade.
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
OŠTAR PAD
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
SPLIT - Dio crne statistike može se pripisati pandemiji koronavirusa, no i prijašnjih godina se Brodosplitove tvrtke dalo vidjeti na listama poreznih dužnika. Brodogradilište je odavno podijeljeno na pedesetak firmi, od čega su njih 23 blokirane. Zbog dugotrajne blokade njih pet, s ukupno 868 radnika, klizi u steč
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
RESPIRATORI
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
AMSTERDAM - Nizozemski proizvođač medicinske opreme Philips objavio je u ponedjeljak da će povući dio respiratora zbog opasnosti raspada pjene na sitne, toksične čestice, koje mogu izazvati rak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE