GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezapamćen skandal na sjednici Skupštine dioničara Bosnalijeka

Nezapamćen skandal na sjednici Skupštine dioničara Bosnalijeka
SKANDALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2022 / 07:47
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Nakon današnje redovne sjednice Skupštine dioničara Bosnalijek d.d. Sarajevo, oglasila se ova kompanija saopćenjem u kojem se kaže da je predsjedavajuća Skupštine Džemila Gavrankapetanović vrijeđala sekretara na nacionalnoj osnovi.

- Na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine dioničara Bosnalijeka desio se nezapamćen incident kada je advokat Džemila Gavrankapetanović, punomoćnik dioničara AS Holding, vrijeđala sekretara Društva Bogdana Jokovića na nacionalnoj osnovi izjavivši da "može da zaključuje tako u Srbiji ili Crnoj Gori, a ne u Bosni i Hercegovini", grubo vrijeđajući osnovna ljudska prava zagarantovana u Bosni i Hercegovini.

Očekujemo da nadležni organi reagiraju zbog ovakvih neprihvatljivih postupaka pojedinaca koji imaju i elemente zastrašivanja i prijetnji te predstavljaju krivično djelo.

Bosnalijek je lider na farmaceutskom tržištu BiH i posluje u 28 država te neće dozvoliti da se bilo koji radnik kompanije zastrašuje i vrijeđa po bilo kom osnovu, od strane bilo koga.

Ovakvo ponašanje šteti ugledu kompanije i za njega nema mjesta u Bosnalijeku, ali ni u gradu Sarajevu niti Bosni i Hercegovini", poručuju iz Bosnalijeka.

- Pored ovih radnji, grupa dioničara predvođena AS Holdingom i Hercegovinalijekom je pokušala izvršiti snažan pritisak na Odbor za glasanje s ciljem uvrštenja dioničara u rad Skupštine koji nisu dostavili neophodnu dokumentaciju u zakonom predviđenom roku, tj. potvrde skrbničkih banaka iza kojih se ova grupa dioničara skriva s ciljem prikrivanja stvarnog procenta vlasništva koji imaju u kompaniji Bosnalijek i tako izbjegavajući primjenu odredbi zakona o preuzimanju dioničkih društava, obzirom da je ova grupacija već odavno prešla prag od 25% što je potvrđeno i na današnjoj sjednici. Iste su priložene na sjednici Skupštine te je insistirano da se ova dokumentacija uvrsti na samoj sjednici što se u potpunosti protivi Zakonu o privrednim društvima i Statutu Društva, saopćeno je iz Bosnalijeka.

U saopćenju ove kompanije istakuto je da će termin održavanja ponovljene Skupštine biti objavljen u zakonskom roku.

Tagovi: Bosnalijek, AS Holding, Džemila Gavrankapetanović, Bogdan Joković
PROČITAJ I OVO
Novi mandat Upravi Ingre
ODLUKE
Novi mandat Upravi Ingre
ZAGREB - Dana 7. prosinca 2022. godine održana je sjednica Nadzornog odbora INGRE.
Zaposlenici New York Timesa obustavljaju rad zbog propalih pregovora o ugovorima
ŠTRAJK
Zaposlenici New York Timesa obustavljaju rad zbog propalih pregovora o ugovorima
NEW YORK - Više od 1100 zaposlenika-članova sindikata New York Timesa obustavit će u četvrtak rad na jedan dan nakon što nisu uspjeli pregovori s izdavačem tih novina o "cjelovitom i pravednom ugovoru", priopćio je sindikat .
Fortenova na skupštini potvrdila promjene u Upravi Mercatora
PROMJENE
Fortenova na skupštini potvrdila promjene u Upravi Mercatora
LJUBLJANA - Fortenova grupa je na glavnoj skupštini Mercatora, kao jedini vlasnik, potvrdila promjene u Upravi ovog trgovačkog društva.
Mate Štetić novi član Uprave Atlantic Grupe
KARIJERE
Mate Štetić novi član Uprave Atlantic Grupe
ZAGREB - Na sjednici Nadzornog odbora Atlantic Grupe d.d., održanoj 06. i 07. prosinca 2022, Nadzorni odbor je donio odluku o imenovanju Mate Štetića za člana Uprave Atlantic Grupe d.d., s početkom mandata 08. prosinca 2022., u trajanju od 3 godine.
HRT-ova pristojba ostaje 80 kuna ili 10,62 eura mjesečno
PRISTOJBA
HRT-ova pristojba ostaje 80 kuna ili 10,62 eura mjesečno
ZAGREB - Visina mjesečne radiotelevizijske pristojbe za iduću godinu utvrđena je u dosadašnjem iznosu od 80 kuna, odnosno 10,62 eura, potvrđeno je Hini u srijedu s Hrvatske radiotelevizije (HRT).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE