GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezapamćen skandal na sjednici Skupštine dioničara Bosnalijeka

Nezapamćen skandal na sjednici Skupštine dioničara Bosnalijeka
SKANDALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2022 / 07:47
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Nakon današnje redovne sjednice Skupštine dioničara Bosnalijek d.d. Sarajevo, oglasila se ova kompanija saopćenjem u kojem se kaže da je predsjedavajuća Skupštine Džemila Gavrankapetanović vrijeđala sekretara na nacionalnoj osnovi.

- Na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine dioničara Bosnalijeka desio se nezapamćen incident kada je advokat Džemila Gavrankapetanović, punomoćnik dioničara AS Holding, vrijeđala sekretara Društva Bogdana Jokovića na nacionalnoj osnovi izjavivši da "može da zaključuje tako u Srbiji ili Crnoj Gori, a ne u Bosni i Hercegovini", grubo vrijeđajući osnovna ljudska prava zagarantovana u Bosni i Hercegovini.

Očekujemo da nadležni organi reagiraju zbog ovakvih neprihvatljivih postupaka pojedinaca koji imaju i elemente zastrašivanja i prijetnji te predstavljaju krivično djelo.

Bosnalijek je lider na farmaceutskom tržištu BiH i posluje u 28 država te neće dozvoliti da se bilo koji radnik kompanije zastrašuje i vrijeđa po bilo kom osnovu, od strane bilo koga.

Ovakvo ponašanje šteti ugledu kompanije i za njega nema mjesta u Bosnalijeku, ali ni u gradu Sarajevu niti Bosni i Hercegovini", poručuju iz Bosnalijeka.

- Pored ovih radnji, grupa dioničara predvođena AS Holdingom i Hercegovinalijekom je pokušala izvršiti snažan pritisak na Odbor za glasanje s ciljem uvrštenja dioničara u rad Skupštine koji nisu dostavili neophodnu dokumentaciju u zakonom predviđenom roku, tj. potvrde skrbničkih banaka iza kojih se ova grupa dioničara skriva s ciljem prikrivanja stvarnog procenta vlasništva koji imaju u kompaniji Bosnalijek i tako izbjegavajući primjenu odredbi zakona o preuzimanju dioničkih društava, obzirom da je ova grupacija već odavno prešla prag od 25% što je potvrđeno i na današnjoj sjednici. Iste su priložene na sjednici Skupštine te je insistirano da se ova dokumentacija uvrsti na samoj sjednici što se u potpunosti protivi Zakonu o privrednim društvima i Statutu Društva, saopćeno je iz Bosnalijeka.

U saopćenju ove kompanije istakuto je da će termin održavanja ponovljene Skupštine biti objavljen u zakonskom roku.

Tagovi: Bosnalijek, AS Holding, Džemila Gavrankapetanović, Bogdan Joković
PROČITAJ I OVO
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE